PNL şi-a ales candidaţii pentru alegerile parlamentare

A.P.
Politică / 19 octombrie 2020

PNL şi-a ales candidaţii pentru alegerile parlamentare

Listele PNL pentru alegerile parlamentare programate pentru 6 decembrie includ mai mulţi traseişti notorii, actuali senatori şi deputaţi PSD care în legislatura 2016 - 2020 au votat masacrarea legilor justiţiei şi a Codurilor penale, dar şi patru foşti miniştri, trei din Guvernele Dragnea, iar unul din Guvernul Ponta, potrivit g4media.

Majoritatea dintre aceştia au fost răsplătiţi cu locuri eligibile de conducerea PNL după ce au părăsit PSD-ul aflat în derivă după condamnarea lui Dragnea şi au votat învestirea Guvernului Orban în toamna anului trecut.

Pe când era în opoziţie, liderul PNL, Ludovic Orban, dorea să interzică prin lege traseismul politic, iar parlamentarii să-şi piardă mandatul dacă pleacă din partidul de pe listele căruia au fot aleşi. "Traseismul politic trebuie oprit, este o gravă deteriorare a democraţiei", declara Orban în august 2017, când anunţa intenţia de a depune un proiect de lege pentru a opri traseismul.

Miniştrii lui Dragnea de pe listele PNL

Daniel Constantin şi Sorin Cîmpeanu, doi foşti membri ALDE, trecuţi apoi la Pro România şi, în final, aterizaţi în PNL, se regăsesc pe locuri eligibile pe listele PNL pentru parlamentare. Daniel Constantin, fost preşedinte al Partidului Conservator al lui Dan Voiculescu şi ministru în guvernele Ponta, Grindeanu şi Tudose, candidează pentru un fotoliu de parlamentar la Argeş, fiind numărul doi pe lista PNL. Sorin Cîmpeanu, fost ministru în Guvernul Ponta, candidază la Senat, fiind numărul doi pe lista PNL Bucureşti. Ambii au fost suspendaţi din Pro România după ce au votat învestirea Guvernului Orban în pofida interdicţiei impuse de Victor Ponta. Cei doi au fost răsplătiţi ulterior de PNL cu locuri direct în conducerea centrală a partidului.

Un alt ministru în guvernele patronate de Liviu Dragnea şi care candidează din partea PNL, este Toma Petcu. Fost ministru al Energiei în Cabinetele Grindeanu şi Tudose, Petcu deschide acum lista PNL la Senat, după ce în 2016 fusese ales deputat din partea ALDE.

Viorel Ilie, fost ministru pentru Relaţia cu Parlamentul în guvernele PSD conduse de Grindeanu, Tudose şi Dăncilă, a prins şi el un loc eligibil din partea liberalilor, fiind poziţia a doua pe lista PNL Bacău pentru Camera Deputaţilor. În 2016, el a fost ales senator din partea ALDE, scrie g4media.

Parlamentari PSD şi ALDE care au votat modificarea legilor justiţiei şi a Codurilor penale - candidaţi din partea PNL

Mai mulţi senatori şi deputaţi aleşi în 2016 pe listele PSD şi ALDE şi care au votat în Parlament modificarea în favoarea infractorilor a legilor justiţiei şi Codurilor penale se regăsesc şi ei pe locuri eligibile pe listele PNL la alegerile din luna decembrie.

O parte dintre ei au votat învestirea Guvernului Orban în toamna anului trecut, fiind astfel răsplătiţi pentru gestul lor cu posturi de parlamentar.

Astfel, Elena Hărătău, deputată PSD din 2016, se află pe locul 4 pe lista PNL Bacău tot pentru Camera Deputaţilor. Ea a fost exclusă din PSD după ce a votat în favoarea Guvernului Orban, conform g4media.

Andrei Alexandru, deputat PSD de Giurgiu, deschide acum lista PNL din acelaşi pentru Camera Deputaţilor. El a plecat din PSD în februarie 2019.

Mihăiţă Găină, trimis vreme de 12 ani în Parlament de PSD, candidează acum din partea PNL, fiind locul doi în judeţ pe lista pentru Camera Deputaţilor.

Eugen Gioancă, senator PSD, candidează acum de pe poziţia a patra a listei PNL Dolj pentru Camera Deputaţilor. Gioancă a ajuns în Parlament în locul lui Claudiu Manda, după ce acesta din urmă a fost ales europarlamentar în 2019.

Cristina Burciu, deputată PSD de Cluj, candidează la alegerile din 6 decembrie pentru reînnoirea mandatului din partea PNL. Şi ea s-a numărat printre votanţii Guvernului Orban.

Ioan Chisăliţă, senator PSD de Caraş-Severin şi fost deputat în legislatura 2008 - 2012 tot din partea PSD, candidează şi el pentru un mandat de deputat din partea PNL. Chisăliţă ocupă poziţia a treia a listei PNL Caraş-Severin pentru Camera Deputaţilor.

Liviu Ioan Balint, deputat de Sălaj, ales în 2016 din partea PMP, apoi trecut la PSD, candidează acum din partea PNL Dâmboviţa pentru reînnoirea mandatului.

La fel, Adrian Mocanu, fiul fostului preşedinte PSD al Consiliului Judeţean Buzău, Victor Mocanu, candidează din partea PNL pentru un post de deputat tot la Dâmboviţa. Tatăl săpu a fost condamnat la închisoare pentru corupţie în 2016. În acelaşi an, Adrian Mocanu ingtra în PArlament pe listele PMP, partid pe care l-a părăsit şi a trecut la ALDE, s-a întors în PMP, iar acum este la PNL.

Un alt traseist notoriu care candidează din partea PNL este Mircea Banias. În cariera s-a politică, Banias a trecut pe la nu mai puţin de cinci partide: PNL, PDL, din nou PNL, PC, ALDE, Pro România. Acum ocupă locul doi pe lista PNL Constanţa pentru Camera Deputaţilor.

Şi Florică Ică Calotă, fost deputat PNL în legislatura 2012 - 2016, apoi trecut la ALDE, partid pe listele căruia şi-a reînnoit mandatul în urmă cu patru ani, a revenit acum în PNL şi candidează din poziţia a doua pe lista PNL Telorman pentru Camera Deputaţilor.

Ludovic Orban: Traseismul politic trebuie oprit, este o deteriorare gravă a democraţiei

Declaraţia despre traseismul politic a fost făcută de liderul PNL în 2017, pe când se afla în opoziţie. Doi ani mai târziu, în 2019, conducerea centrală a PNL a adoptat chiar o decizie prin care interzicea primirea de traseişti de la PSD, ALDE şi Pro România. Atât declaraţia lui Orban din 2017, cât şi decizia partidului din 2019, au fost însă nesocotite. Liberalii au susţinut zeci de primari PSD la alegerile locale din această toamnă, nu înainte de a-i înscrie în PNL.

La nivel de retorică, şi preşedintele Klaus Iohannis a spus că nu tolerează traseismul politic.

Ce declara Ludovic Orban pe data de 28 august 2017:

"Vom depune un proiect de lege pentru a combate traseismul politic, o chestiune care este solicitată de 90% din societatea românească şi cred că este momentul să punem piciorul în prag şi să arătăm clar cine vrea perpetuarea traseismului politic şi cine nu vrea perpetuarea traseismului politic. În ce ne priveşte pe noi, vom iniţia un proiect de lege pentru a interzice traseismul politic, iar parlamentarii care îşi părăsesc partidul pe listele căruia au fost aleşi, să îşi piardă mandatul", a anunţat Ludovic Orban la finalul şedinţei Biroului Executiv al PNL.

"Dacă e neconstituţional, să se pronunţe Curtea Constituţională. Ceea ce mă priveşte pe mine ca om care fac parte din societatea românească, ca om care se întâlneşte în fiecare zi cu cetăţenii români şi care ştiu foarte bine ce gândesc oamenii, fenomenul traseismului politic trebuie oprit pentru că el este de fapt o gravă deteriorare a mandatului reprezentativ şi a democraţiei în România. De-a lungul timpului s-au constituit Guverne care în votul care exista în spatele parlamentului nu aveau nici 35%", a explicat Orban.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. ....diplome multe,doctorate multe,IQ -uri peste EINSTEIN ...

    Cred ca, la ce foame de spagi si comisioane au PNL-leprele astea, se vor comporta exact ca o invazie de lacuste ce da iama intr-o recolta bogata!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb