PNL vrea să intre la guvernare prin moţiune de cenzură

A.C.
Ziarul BURSA #Politică / 6 ianuarie 2015

Actualizare 12:41 Predoiu:"Opoziţia este interesată de un dialog intens cu domnul Ponta pe tema ordonanţei plagiatului"

Opoziţia este interesată de un dialog "intens" cu Victor Ponta pe teme "presante" ca "prăbuşirea investiţiilor", gradul scăzut al absorbţiei fondurilor UE, ordonanţa "care reglementează problema de plagiat a unei singure persoane", a scris, azi, pe blog său, prim-vicepreşedintele PNL Cătălin Predoiu.

"Opoziţia este foarte interesată de un dialog intens cu domnia sa pe mai multe teme, mult mai presante, cum ar fi: Pomenile electorale aruncate cu multă voioşie în campania electorală şi prăbuşirea investiţiilor. Are premierul Ponta vreo vină? Se simte responsabil?; Gradul scăzut al absorbţiei fondurilor europene, mult sub cuantumul l-a care s-a angajat guvernul pe care îl conduce. Are premierul Ponta vreo vină? Se simte responsabil? De ce în România, ţară europeană, se dă o ordonanţă de urgenţă pentru a reglementa problema de plagiat a unei singure persoane? Are premierul Ponta vreo vină? Se simte responsabil?", a scris Predoiu.

Acesta mai notează că îi confirmă lui Ponta "disponibilitatea Opoziţiei de a dialoga pentru găsirea celor mai bune soluţii pentru binele public", dar că nu se aşteaptă ca şeful guvernului "să aibă curajul de a răspunde întrebărilor adresate".

Ieri, premierul Ponta a avut o postare pe pagina sa de Facebook, în care adresa o invitaţie la dialog opoziţiei, dar pe tema schimbării legii electorale, legii finaţării partidelor, Constituţiei, pornind de la ipoteza alegerilor anticipate, adusă în discuţie de co-preşedinţii PNL.

----------------

Actualizare 11:44 Zgonea a convocat Comisia pentru legislaţia electorală pe 14 ianuarie

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a convocat pentru miercuri, 14 ianuarie 2015, începând cu ora 10:00, o şedinţă de lucru a Comisiei comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru elaborarea propunerilor legislative privind legile electorale după ce liberalii au solicitat public ca acest for să-şi înceapă activitatea înainte de debutul sesiunii parlamentare din februarie.

Potrivit unui comunicat remis azi redacţiei, printre subiectele aflate pe ordinea de zi a şedinţei se numără adoptarea Regulamentului de funcţionare a Comisiei şi a principiilor care stau la baza eleborării cadrului legislativ în materia electorală.

Membrii Comisiei parlamentare vor avea în vedere specificităţile cadrului juridic electoral existent la nivelul ţărilor membre ale UE şi SUA, cuprinse în studiile elaborate de departamentele de specialitate din Camera Deputaţilor, transmise membrilor Comisiei, în luna decembrie 2014, mai arată sursa citată.

"Modernizarea legislaţiei electorale este unul dintre obiectivele prioritare pentru această sesiune parlamentară, de aceea fac un apel către toate partidele reprezentate în Parlament să sprijine acest demers şi să dea dovadă de maturitate politică pentru a putea adopta cât mai repede modificările legislative necesare în acest domeniu. Avem nevoie de o legislaţie corectă şi adaptată noilor realităţi sociale, care să permită tuturor cetăţenilor români să îşi exercite, fără niciun fel de problemă de ordin tehnic, dreptul fundamental de a vota", a declarat Valeriu Zgonea, preşedintele Comisiei parlamentare comune pentru elaborarea propunerilor legislative privind legile electorale.

-------------

PNL vrea să preia guvernarea prin iniţierea unei moţiuni de cenzură împotriva Cabinetului Ponta şi negocierea unei majorităţi în actualul Parlament. Potrivit declaraţiilor de ieri ale co-preşedinţilor PNL, Alina Gorghiu şi Vasile Blaga, liberalii consideră că aleşii nu ar vota în majoritate pentru declanşarea unor alegeri anticipate.

Conform Constituţiei, mecanismul de dizolvare a Parlamentului şi de declanşare a alegerilor anticipate este determinat de respingerea solicitării de învestitură a două propuneri de Guvern, relatează Mediafax.

Alina Gorghiu a precizat că, în cursul sesiunii parlamentare care va începe la 1 februarie, va fi depusă o moţiune de cenzură, însă tema şi data depunerii acesteia va fi stabilită după ce programul de guvernare va fi finalizat şi a afirmat: "Ne dorim, în primul rând, alegeri anticipate. Desigur, nu suntem copii. Ştim că este un lucru care se poate îndeplini extrem de dificil, asta este Constituţia, cu ea defilăm şi noi, acestor dispoziţii din Constituţie ne vom supune".

Co-preşedinţii PNL au mai anunţat că programul de guvernare, coordonat de Cătălin Predoiu, are termen de finalizare în 28 februarie, dar şi că stabilirea ponderilor fuziunii PDL-PNL va fi stabilită în 21 ianuarie. Validarea deciziilor politice va avea loc în 31 ianuarie, în Consiliul Naţional al noului PNL, rezultat în urma fuziunii. Predoiu rămâne opţiunea PNL pentru funcţia de premier dacă Guvernul Ponta va pica la moţiunea de cenzură, a declarat ieri Vasile Blaga.

Alina Gorghiu a mai menţionat: "Nu cred că poţi să depui o moţiune de cenzură dacă nu ai un program de guvernare pe care să-l prezinţi Parlamentului în secunda doi după ce a picat Guvernul Ponta. Asta a fost logica demersurilor şi etapizarea pe care noi astăzi am stabilit-o. Nu putem să avansăm un calendar decât în aceşti parametri".

PNL vrea ca primarii şi şefii de Consilii Judeţene să fie aleşi în două tururi de scrutin

Liberalii au mai anunţat în cadrul conferinţei de presă de ieri că vor ca primarii şi şefii de Consilii Judeţene să fie aleşi în două tururi de scrutin, iar numărul parlamentarilor să scadă. Blaga a spus că PNL cere conducerii Parlamentului să pună pe ordinea de zi din această sesiune un proiect de lege pentru schimbarea legislaţiei electorale.

În acest scop, PNL va cere conducerii Camerei Deputaţilor reuniunea comisiei care se ocupă de codul electoral în 26 ianuarie.

Vasile Blaga a precizat că opoziţia este favorabilă înfiinţării partidelor cu un număr mai mic de semnături decât prevede actuala legislaţie şi renunţării la criteriile de teritorialitate.

De asemenea, PNL se pronunţă pentru o nouă lege a finanţării partidelor politice. Noua legislaţie ar trebui să prevadă alegerea primarilor şi a preşedinţilor de Consilii Judeţene în două tururi de scrutin, alături de introducerea unui sistem de vot mixt pentru parlament, "bicameral, dar cu număr mult mai restrâns de parlamentari", potrivit liberalilor.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. "Gradul scăzut al absorbţiei fondurilor europene"

    Predoiu asta este ceva de groaza. 

    Guvernul lui a ajuns cu absorbtia la cca 10%. Ponta in doi ani a ajuns la cca 50%! 

    Uite cine vorbeste! :)) 

     

     

     

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb