PNRR-ul lui Orban, criticat de Bruxelles

I.Ghe.
Ziarul BURSA #Politică / 16 decembrie 2020

PNRR-ul lui Orban, criticat de Bruxelles

Cu o zi înainte ca Parlamentul European să aprobe viitorul buget al Uniunii pentru perioada 2021-2027, conform unor surse politice de la Bruxelles, citate de g4media.ro, Comisia Europeană a criticat dur Planul Naţional pentru Redresare şi Rezilienţă, document oficial trimis de guvernul Orban pentru atragerea celor 30 de miliarde de euro pentru relansarea economică.

Oficialii de la Bruxelles au reproşat guvernului de la Bucureşti că Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) nu prevede nici o reformă serioasă în domenii precum digitalizarea, protecţia mediului, sustenabilitatea economică sau educaţia.

Imediat, liderii PSD au solicitat demiterea lui Marcel Boloş din funcţia de ministru al Fondurilor Europene.

"Am atras atenţia public în repetate rânduri că Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă nu corespunde cerinţelor europene şi că riscă să fie respins. Într-o scrisoare deschisă am prezentat în detaliu nenumăratele probleme în construcţia planului naţional şi am propus soluţii concrete pentru modificarea documentului. Am realizat chiar un studiu detaliat şi am propus un dialog naţional pentru construcţia planului", a transmis, prin intermediul unui comunicat de presă, europarlamentarul social-democrat Victor Negrescu.

Acesta susţine că, "din păcate reprezentanţii PNL au ignorat aceste aspecte iar, conform informaţiilor apărute recent pe surse, datele sunt îngrijorătoare".

"Din informaţiile primite reiese faptul că instituţiile europene sunt nemulţumite privind planul propus. Este o nouă dovadă a incompetenţei celor de la guvern şi cred că este timpul ca titularul funcţiei de Ministru al Fondurilor Europene să demisioneze. România nu poate rata accesarea celor 30 de miliarde de euro alocate pe baza formulei realizate de instituţiile europene. Politizarea, lipsa dialogului şi a transparenţei, aroganţa pun în pericol aceste resurse extrem de importante pentru redresarea economică a României. Revin la propunerea făcută anterior: realizarea unui plan naţional discutat cu societatea civilă, partidele politice, sindicatele şi patronatele, aprobarea sa de către Parlament şi implementarea de către un task-force specializat cu experienţă care să fie cunoscut publicului şi care să prezinte periodic rapoarte privind stadiul de implementare a planului", a declarat Victor Negrescu.

Guvernul Orban a trimis Comisiei Europene programul în plină campanie electorală, folosindu-l şi pe plan intern pentru a promova investiţiile promise în infrastructură. PNRR vizează cheltuirea celor 30 de miliarde de euro din programul NextGeneration EU, bani ce reprezintă atât granturi nerambursabile, cât şi împrumuturi la dobânzi extrem de mici. PNRR listează sute de proiecte de şosele, autostrăzi, planuri de împădurire şi desecare, metrou în Bucureşti şi Cluj, şapte depozite regionale pentru stocurile de medicamente, o sută de subunităţi de pompieri noi, trei spitale noi, investiţii în reţeaua de transport de energie, reţele de gaze, reţele de apă şi canalizare, irigaţii. Programul nu prevede nici o reformă substanţială în domeniile digital, schimbări climatice educaţie şi echilibru macroeconomic.

În schimb, Comisia Europeană a cerut explicit în criteriile oficiale de acordare a acestor sume ca statele membre să prezinte pentru finanţare proiecte care respectă în mod prioritar aceste reforme. Decizia finală a Comisiei Europene privind aprobarea planurilor naţionale va fi luată în luna aprilie 2021, iar până atunci au loc negocieri cu fiecare stat membru în parte. Comisia Europeană a cerut guvernului să refacă programul iniţial, dar în acest moment există un blocaj din cauză că România are un guvern interimar, iar formarea noii coaliţii de guvernare nu e finalizată.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. ba sasule, orbanule, cutule si balositule

    voi sunteti nebuni , incompetenti si nici nu mai stiu cum sa va spun 

    va-ti invinetit pieptul cu ce tari sunteti si frumosi si destepteti si nu sunteti in stare de nimic? 

    daca pierdem aceste fonduri ce dracu vom face? 

    nu sunteti in stare de nimic 

    lupta pentru ciolan v-a intunecat ratiunea si duceti o tara intreaga in haos? 

    chiar nu va este rusine? 

    de ce dracu nu demisionati in bloc si va apucati de maturat starzile ca doar de asta sunteti buni 

    sau poate nici pentru asta!

    lasati-ne si duceti-va unde vedeti cu ochi!!! 

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb