Pogea vrea linişte până la alegeri

CĂTĂLIN DEACU
Ziarul BURSA #Politică / 6 octombrie 2009

IERI, CIRCA 800.000 DE SINDICALIŞTI DIN SECTORUL BUGETAR AU INTRAT ÎN GREVĂ GENERALĂ, ÎN SEMN DE PROTEST FAŢĂ DE POLITICILE GUVERNULUI. PROFESORII, MEDICII SAU FUNCŢIONARII PUBLICI REPROŞEAZĂ, ÎN EGALĂ MĂSURĂ, EXECUTIVULUI PREVEDERILE NOII LEGI DE SALARIZARE ÎN SECTORUL BUGETAR ŞI SE PRONUNŢĂ ÎMPOTRIVA CONCEDIERILOR ANUNŢATE ŞI A CONCEDIULUI DE ZECE ZILE FĂRĂ PLATĂ. CONFEDERAŢIILE SINDICALE AU ÎNAINTAT GUVERNULUI O LISTĂ DE REVENDICĂRI CARE PREVEDE CREŞTEREA PENSIILOR ŞI A SALARIULUI MINIM GARANTAT LA UN NIVEL DE 740 LEI ÎN 2010, PRECUM ŞI REFACEREA GRILELOR DE SALARIZARE DIN LEGEA UNICĂ. DE ASEMENEA, SINDICALIŞTII MAI CER GUVERNULUI INVESTIŢII ÎN ECONOMIE ŞI SĂ APLICE PACTUL PENTRU OCUPARE - MECANISM NECESAR PENTRU ÎNFIINŢAREA DE NOI LOCURI DE MUNCĂ ŞI PROTECŢIA SALARIAŢILOR. MARILE ORGANIZAŢII SINDICALE VOR ORGANIZA, MIERCURI, O AMPLĂ MANIFESTAŢIE LA CARE SUNT AŞTEPTAŢI 20.000 DE SINDICALIŞTI CARE VOR LUA CU ASALT PALATUL VICTORIA. DACĂ EXECUTIVUL NU VA LUA ÎN CALCUL REVENDICĂRILE LOR, SINDICALIŞTII SUNT DISPUŞI SĂ INTRE ÎN GREVĂ GENERALĂ PE DURATĂ NEDETERMINATĂ.

Ministrul Gheorghe Pogea a anunţat, ieri, că doreşte ca Guverul să rezolve conflictul cu sindicatele până la alegerile prezidenţiale ce vor avea loc în luna noiembrie. Pentru stingerea conflictului cu sindicatele, ministrul Pogea a precizat că membrii Guvernului sunt dispuşi să negocieze cu sindicatele "chiar şi 24 de ore pe zi dacă va fi cazul". "Nu dorim ca pe perioada campaniei electorale să avem astfel de divergenţe, pentru că se pot da conotaţii politice", a afirmat Gheorghe Pogea, ministrul Finanţelor Publice şi interimar la ministerul Muncii.

Declaraţiile au fost făcute în contextul în care, ieri, la Palatul Victoria, domnia sa şi premierul Emil Boc au purtat o rundă de negocieri cu reprezentanţii confederaţiilor sindicale.

Ministrul Gheorghe Pogea a ţinut să precizeze că dialogul cu sindicatele trebuie să ţină cont de situaţia economică actuală şi a menţionat că Executivul are resursele necesare să asigure toate cheltuielile prevăzute la rectificarea bugetară efectuată la sfârşitul lunii august.

Ministrul le-a mai spus sindicaliştilor că măsura care prevede concediul fără plată pentru zece zile este una cu caracter temporar şi nu repetabil şi a subliniat că, în prezent, cheltuielile de natură salarială în sectorul public reprezintă 31% din taxele şi impozitele colectate (cu 7-8 puncte procentuale mai mult decât în alte state europene). Gheorghe Pogea a mai arătat că ţara noastră nu îşi permite să funcţioneze, pe termen lung, cu un deficit de 7-8% din PIB.

Boc: Nu avem probleme cu plata pensiilor şi a salariilor

Premierul Emil Boc a declarat, ieri, că Guvernul va promova o nouă grilă de ierarhizare pentru bugetari, dacă organizaţiile sindicale vor realiza una pe baza resurselor financiare existente.

"Dacă într-o săptămână sau o lună fac o nouă grilă de ierarhizare, cu care să fie toată lumea de acord, pe baza resurselor pe care le avem, sunt dispus să o promovez", a declarat Emil Boc.

În acest sens, şi ministrul Pogea a menţionat că Legea salarizării unice permite înfiinţarea unei comisii mixte care, până în iunie 2010, "să corecteze acele aspecte care trebuie corectate". Primul-ministru a reiterat că odată cu intrarea în vigoare a legii de salarizare, niciun salariu nu va fi diminuat şi că Guvernul nu are probleme cu plata pensiilor şi a salariilor. "Aşa cum este alcătuit bugetul în momentul de faţă, nu avem probleme cu plata salariilor şi pensiilor nici în 2009 şi nici în 2010", a conchis primul-ministru.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb