Pogonaru s-a despărţit de BCR

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 4 decembrie 2014

Pogonaru s-a despărţit de BCR

Omul de afaceri spune că a dorit să evite un posibil conflict de interese, însă în piaţă se vorbeşte despre neînţelegeri cu preşedintele Tomas Spurny

Omul de afaceri Florin Pogonaru a demisionat din Consiliul de Supraveghere al Băncii Comerciale Române (BCR) şi din toate comitetele băncii, în care era prezent, începând cu data de 1 decembrie.

Domnia sa ne-a declarat: "Decizia mea vine în contextul în care CEFS (Central European Financial Services, unde Pogonaru este partener) urmează să realizeze un joint venture cu un mare fond internaţional. Acest joint venture va urmări cumpărarea de credite neperformante de la toate băncile româneşti, inclusiv BCR. Astfel, pentru a evita conflictul de interse, am decis să demisionez din poziţia mea în cadrul BCR.

Le mulţumesc colegilor din Erste şi BCR pentru colaborarea foarte bună în cadrul Consiliului de Supraveghere al BCR".

Reprezentanţii BCR nu au dorit să comenteze informaţia demisiei omului de afaceri.

Preluarea de credite neperformante de la BCR nu este o activitate străină omului de afaceri. Producătorul de cărămizi Cemacon a anunţat, în luna februarie, că BCR a externalizat către fondul de investiţii Business Capital For Romania Opportunity Fund Cooperatief UA, înregistrat în Olanda (controlat de Erste şi Florin Pogonaru), 12 milioane euro din datoria Cemacon către bancă.

Explicaţia lui Pogonaru pentru demisia de la bancă reprezintă o ieşire elegantă din scena BCR, în condiţiile în care, în spatele cortinei, se vorbeşte că omul de afaceri avea neînţelegeri cu Tomas Spurny, preşedintele executiv al băncii, care a avut drept misiune să restructureze masiv instituţia. Unele surse spun că, de ceva vreme, se purtau negocieri privind compensaţiile pe care avea să le primească Pogonaru pentru depunerea mandatului, primit de la acţionari în 2008.

Alţii aduc în discuţie afacerile făcute de Andrei Pogonaru, fiul lui Florin Pogonaru, cu grupul Erste, profitabile pentru primul, considerând că acestea nu ar fi fost pe placul lui Spurny, deşi datează de câţiva ani de zile.

Un exemplu la care fac referire voci din piaţă este subiectul "Good Bee Services Ro SRL".

Iniţial, o subsidiară a holdingului good.bee, deţinut de către Erste Group şi Fundaţia ERSTE, compania good.bee Services RO s-a lansat pe piaţa românească în martie 2009, oferind serviciul good.bee, prin care asigura accesul la servicii bancare de bază: un cont curent în lei la BCR pentru a primi venituri sau a ţine banii în siguranţă, un card de debit Visa Electron pentru retrageri de numerar şi cumpărături şi serviciul de tranzacţionare mobilă pentru a obţine informaţii, a primi şi trimite bani sau a plăti facturi.

Pe 4 mai 2009, Good.Bee Services CEE GMBH, care deţinea 99,99% din "Good.Bee Services Ro SRL" îi vinde un pachet de 10% lui Andrei Pogonaru, pentru suma de 77.861 euro. Patru luni mai târziu, pe 21 septembrie 2009, Andrei Pogonaru vinde un pachet de 4,78% din Good.Bee Services Ro SRL la Erste Bank Beteiligungen, o altă societate din grup, pentru 577.861 euro, cu un profit de 538.930 euro.

În luna octombrie, Andrei Pogonaru ne-a transmis despre aceast deal: "Tranzacţia a fost realizată pe baza unei evaluări a activelor şi a planului de afaceri ale companiei, la un preţ de piaţă, confirmat prin tranzacţii subsecvente cu părţi sociale ale Good.Bee Services Ro SRL. O activitate profesională intensivă dedicată proiectului, pe parcursul a mai mulţi ani, a precedat crearea companiei Good.Bee Services Ro SRL, cu scopul de a oferi servicii bancare pe telefon mobil pentru populaţia României fără acces la infrastructura bancară. În acea perioadă, a fost atrasă ca acţionar în cadrul Grupului şi una dintre cele mai mari firme de plăţi prin telefon mobil din Africa. Echipa implicată a creat un produs bancar accesibil şi atractiv, aprobat de Banca Naţională a României, iar în faza iniţială (2009) baza de clienţi a companiei a crescut exponenţial. De asemenea, principalii operatori de telefonie mobilă din România, Orange şi Vodafone, au fost parteneri good.bee.

Vânzarea părţilor sociale a fost determinată, deci, printr-o evaluare din acel moment, în condiţiile pieţei".

În septembrie 2012 Good.Bee Services Ro SRL a devenit BCR Partener Mobil SRL, care a fost radiată, în luna septembrie, în urma lichidării. BCR ajunsese să deţină societatea în proporţie de 99,9%.

BCR Partener Mobil SRL a avut anul trecut o pierdere de 4,26 milioane de lei, după un minus de 5,15 milioane de lei în 2012.

Florin Pogonaru era considerat un apropiat al austriecilor de la Erste, el fiind artizanul deal-urilor prin care patru SIF-uri au ieşit din acţionariatul BCR, primind la schimb acţiuni "Erste Bank". SIF5 Oltenia este singura care şi-a păstrat pachetul de 6% din bancă.

Din Consiliul de Supraveghere al BCR mai fac parte Herbert Juranek, Brian O'Neill, Gernot Mittendorfer, Tudor Ciurezu, Andreas Treichl (vicepreşedinte) şi Manfred Wimmer (preşedinte).

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Creantele pe care vrea sa le cumpere sunt tot la pret de 1 EURO?? Ca si la AMBIENT/CEMACON??Atunci nu era in conflict de interse?? Dar sa faci afaceri cu fiul tau din pozitia de membru CS nu era tot conflict de interese?? Dar sa scurgi sute de milioane de euro catre firmele lui Patriciu cu care este in relatii de afaceri nu e conflicr de interese? Domnule Spurny, jos palaria dar da-l si pe mana militiei pe acest hot. Dar sa aiba parte de exact militienii aia pregatiti de socru-so Kitac!

    1. Dl.Pogonaru, si el un avatar. Descoperiti al cui.

    Acum am inteles si noi prostimea cum e adevaratul capitalism.Intradevar domnul POGONARU a adus plus valoare in munca prestata de fiul sau la acel SRL.Ce a facut el este furt pe fata.Aceasta inginerie financiara nu este libera initiativa ci furt din banul public.ASA SE FAC MARILE AVERI.Iar in continuare va trai fericit si el si urmasii sai pentru ca are din ce.DOAR A AVUT ACCES LA INFORMATII.de ce un simplu antreprenor care nu a avut acces la informatii din cadrul BCR nu a facut ce a facut el?iar acum vrea sa cumpere prin vehiculul financiar creat creditele neperformante pb pe o suma modica si apoi sa devina proprietar pe acele afaceri si bunuri.Iar statul roman tace si nu face nimic.TOATE AVERILE TREBUIE CONFISCATE IN ACEASTA TARA.nimic nu este obtinut cinstit.

    Ce faci domnule Bestea? ai trecut la hibernare? inca nu este chiar iarna. poti iesi din barlog ca ai subiecte fierbinti si preferate. 

    Lasa pastilutele si vezi care este opinia domnului Treichl despre capusele care seaca BCR tot mai mult.

    Se poate asa ceva? actiunile BCR s-au prabusit/se prabusesc continuu dupa preluarea de catre rechinii austrieci; aceasta in timp ce prin manevre savant se scot bani din banca iar pulimea plateste comisioane si dobanzi uriase. Te bagi?. 

    1. Ar fi bine sa vada si cadoul facut de Ponta domnului Roiss; cum se face ca chiar acum tace?. 

    Este (! nu Erste) normal sa se desparta; a facut sufficient loby si si-a facut, suficient, plinul. 

    Bineineles, tot securistii sunt la putere. De exemplu, D-UL POGONARU este ginerele generalului CHITAC, CARE A TRAS IN POPOR LA REVOLUTIE, SI CU ASTA AM SPUS TOTUL!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb