Poiana Braşov, în antecamera Cupei Europei

George Marinescu
Ziarul BURSA #Sport / 18 februarie 2022

Poiana Braşov, în antecamera Cupei Europei

Campionatele Naţionale de Schi Alpin se desfăşoară din acest an sub egida Federaţiei Internaţionale de Schi FIS Children Trophy a ajuns la a cincea ediţie

Staţiunea Poiana Braşov va găzdui săptămâna viitoare, pe pârtia SubTeleferic, prima ediţie a Campionatelor Naţionale de schi alpin care se desfăşoară sub egida Federaţiei Internaţionale de Schi, FIS Race.

"Începând din acest an, campionatele naţionale de schi alpin ale României se desfăşoară sub egida FIS, iar sportivii români au şansa să se bată pentru puncte, care să îi ajute în participarea la alte competiţii internaţionale. Aşteptăm la start cei mai buni sportivi ai momentului din ţara noastră, dar şi din alte ţări. De altfel, la ediţia din acest an, din 22-25 februarie, vor participa la competiţiile de slalom şi sportivi străini. Benjamin Szollos - Ski Team Israel, Jan Rechtenberg - Ski Team Czech Republic, Isac Hedstroem - Ski Team Sweden, Nikolaos Mavropoulos - Ski Team Greece sau Kristian Pavelka - Ski Team Slovakia şi aşteptăm confirmarea programului şi pentru un sportiv din Australia şi o sportivă din Georgia, aceasta din urmă fiind acum la Jocurile Olimpice de la Beijing. Este un moment bun pentru staţiunea Poiana Braşov să-şi arate capacităţile organizatorice şi competitive, în vederea ţintirii, alături de Râşnov, Cheile Grădiştei, Predeal şi Sinaia, la organizarea unor evenimente de anvergură în următorii ani cum ar fi Jocurile Olimpice de Iarnă pentru Tineret 2028. De asemenea, ne dorim ca prin buna organizare a acestor evenimente sportive să creăm un cadru propice pentru a primi de la Federaţia Internaţională de Schi dreptul de a organiza competiţii de clasă, cum ar fi Cupa Europei", a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, Dan Ghiţă, preşedintele Comitetului de organizare.

Astfel, în zilele de 22 şi 23 februarie se vor desfăşura în cadrul Campionatului Naţional de Schi Alpin probele de slalom uriaş masculin şi slalom uriaş feminin, iar în 24 şi 25 februarie probele de slalom masculin şi slalom feminin.

Participanţii la aceste competiţii nu trebuie să achite nicio taxă. Mai mult organizatorii pun la dispoziţie transportul dus-întors pentru sportivi pe ruta Aeroportul Otopeni-Poiana Braşov.

La câteva zile după încheierea acestei competiţii, în perioada 1-3 martie, pe aceeaşi pârtie din Poiana Braşov se va desfăşura cea de-a cincea ediţie a FIS Children Trophy, cursa de schi alpin dedicată sportivilor U14 şi U16. La startul competiţiei sunt aşteptaţi peste 100 de schiori din România şi din alte ţări, fete şi băieţi, din cele două categorii enumerate mai sus. Amintim că la ediţiile trecute au participat juniori din Austria, Bulgaria, Bosnia-Herţegovina, Slovenia, Ungaria, Slovacia, Grecia, Turcia, Liban, Georgia, Brazilia, Argentina şi Ucraina. Disciplinele competiţionale sunt slalom uriaş şi slalom pentru ambele categorii de participanţi.

Pentru desfăşurarea celor două competiţii internaţionale au colaborat Asociaţia de Turism Poiana Braşov, autorităţile locale - Primăria Municipiului Braşov şi Consiliul Judeţean Braşov, precum şi întreg mediul de afaceri din zonă. Iar acest lucru se observă din ofertele pentru sportivii participanţi. Astfel, la Campionatele Naţionale de Schi Alpin, sportivii vor fi cazaţi în hoteluri, în cameră dublă şi vor beneficia de demipensiune, costul fiind redus la 60 euro/noapte de persoană. În ceea ce priveşte competiţia dedicată copiilor, aceştia vor beneficia de cazare gratuită şi demipensiune gratuită în cele două zile de concurs, asigurate de trei unităţi de cazare: Teleferic Grand Hotel, Hotel Alpin şi Hotel Sportul. Şi pentru copiii care vin din străinătate pentru a participa la cea de-a cincea ediţie a FIS Children Trophy, organizatorii asigură transportul dus-întors pe ruta Aeroportul Otopeni-Poiana Braşov.

"FIS Children Trophy este o competiţie destinată creşterii competitivităţii tinerilor schiori din ţara noastră. Copiii pot concura acasă, pe pârtia pe care o cunosc şi pot obţine rezultate foarte bune. De altfel, aceste rezultate nu s-au lăsat aşteptate. Am mai observat că în ultimii ani media copiilor participanţi la competiţiile de schi alpin desfăşurate în Poiana-Braşov a crescut constant. De exemplu, la Cupa Teleferic - fosta Cupă Prietenia - au participat la prima ediţie 62 de copii, pentru ca în acest an să avem 175 de copii la start. Schiul alpin ocupă al patrulea loc în rândul sporturilor de masă, având un rol important cu accent pe plan individual. Iar desăşurarea competiţiilor sub egida Federaţiei Internaţionale de Schi are un impact enorm atât asupra participanţilor, cât şi cu privire la dezvoltarea turismului în această zonă. Iar acest lucru se observă din sumele atrase din sponsorizări pentru FIS Children Trophy. Dacă la prima ediţie, în 2018, am atras 51.000 euro, la a patra ediţie (2021) din donaţii s-au strâns 110.000 euro, iar la ediţia din 2022, avem deja 105.000 euro. În total, în cele cinci ediţii, sponsorii au contribuit cu 500.000 de euro, mare parte din sumă mergând către promovarea naţională şi internaţională a competiţiei. La această valoare, au contribuit şi hotelierii din staţiunea Poiana-Braşov care au sponsorizat în fiecare an, câte două săptămâni, cazarea şi demipensiunea pentru 20 sau 30 de camere", a afirmat Ştefan Ţînţ, promotorul competiţiilor sportive alpine desfăşurate în respectiva staţiune.

El a precizat că 2021 a fost primul an în care Federaţia Internaţională de Schi a oferit o sponsorizare de 15.000 euro pentru organizarea FIS Children Trophy, ceea ce reprezintă o recunoaştere a eforturilor făcute de mediul de afaceri din Poiana Braşov şi de autorităţile locale pentru derularea competiţiei respective.

Ştefan Ţînţ a mai menţionat că cinci dintre tinerii schiori români care au participat la primele ediţii ale FIS Children Trophy au putut să se pregătească în Austria, la şcoala celebrului Benjamin Raich, iar antrenorii de acolo susţin că cel puţin doi dintre respectivii sportivi au rezultate remarcabile şi pot evolua frumos în continuare în competiţiile internaţionale de schi alpin.

Promotorul competiţiilor sportive din staţiunea Poiana Braşov a menţionat că toate aceste lucruri nu s-ar fi putut realiza dacă nu ar fi existat o colaborare între mediul de afaceri din zonă şi autorităţile locale, acestea din urmă contribuind din plin la dezvoltarea domeniului schiabil, domeniu pentru care au proiecte de extindere care vor fi implementate în următorii ani.

Ministerul Sporturilor, nicio alocare pentru competiţiile din Poiana-Braşov

Ministerul Sporturilor nu a alocat niciun leu pentru competiţiile de schi alpin care se vor desfăşura în zilele următoare în Poiana Braşov, evenimente la care vor participa mai mulţi schiori din străinătate, a declarat senatorul social-democrat Marius Dunca, fost ministru de resort.

"Nu văd printre sponsori, parteneri sau printre colaboratori, Ministerul Tineretului şi Sportului. Mi-am dorit enorm de mult când am fost ministru să sprijin toate competiţiile naţionale. Aş vrea să ştiu câţi bani a dat Ministerul Sporturilor pentru cele două competiţii de schi alpin care se vor desfăşura în perioada următoare şi câţi sportivi a invitat ministerul sau Federaţia Română de Schi şi Biatlon să participe la respectivele competiţii. Ceea ce se întâmplă aici, din 2018, reprezintă doar dragostea, pasiunea şi dorinţa unor oameni de a demonstra că se poate realiza aşa ceva şi în România. Am un mesaj foarte clar pentru domnul Novak, ministrul sporturilor. Îi solicit să aibă o discuţie cu cei de la Federaţia Română de Schi şi Biatlon şi să se regăsească, măcar de anul viitor, pe panoul partenerilor la aceste competiţii", a declarat Marius Dunca.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb