Titrează MAKE, în "BURSA" de luni: "...Adrian Vasilescu scrie (...) despre ceea ce vrea". Notarea cheamă o adnotare. Angajându-mă în această polemică, în contextul ofensivei mediatice având ca ţintă Banca Naţională, nu vreau şi nu am cum să ocolesc vreun subiect dintre cele puse în discuţie de câteva luni încoace. Şi, deci, nici pe cele din "lista lui MAKE", pe care nu am nici un motiv să le consider "a nu fi analize riguroase". Am însă un motiv, şi încă unul temeinic, să duc la bun sfârşit subiectul AUR. Pentru că, în spaţiul public, sunt reluate şi iar reluate teme de natură să nască dacă nu convingeri măcar suspiciuni, dacă nu temeri măcar semne de întrebare cu privire la calitatea deciziilor şi la rigoarea gestiunii legate de aurul monetar din rezerva internaţională a Băncii Naţionale a României. A nu elucida, întâi şi întâi, această problematică, sub toate aspectele, absolut toate, înseamnă a face loc în continuare atât suspiciunilor, cât şi semnelor de întrebare. Iar în România, cu aurul nu-i de joacă.
Decenii la rând, în societatea noastră, a fost cultivat mitul aurului. Pe acest fond, aurul din rezerva internaţională a Băncii Naţionale a fost învăluit în mister şi supus unui regim de totală netransparenţă. Nu întâmplător, după evenimentele din '89, timp de 12 ani, operaţiunile cu aur au continuat să fie reglementate de un act normativ restrictiv: Decretul 244. Un decret al lui Ceauşescu, din 1978, devenit apoi lege. Abia după mai bine de un deceniu a apărut o nouă lege, care a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2003, înlocuind-o pe cea din 1978. De atunci, în economia românească, metalele preţioase au efectiv circulaţie liberă.
Începând din 2000, treptat, Banca Naţională a deschis dialogul cu publicul privind rezerva de aur. Lună de lună, într-un comunicat dat publicităţii, iar anual în rapoartele către Parlament, date de asemenea publicităţii, sunt prezentate cifre privind cantitatea de aur şi valoarea la zi. Activitatea de comunicare a fost şi este în bună măsură preocupată să explice publicului, pe îndelete, că o instituţie fundamentală a ţării, cum este Banca Naţională, nu-şi ordonează strategiile după cum îi taie capul pe cei care o conduc. Şi nici după cerinţele vocilor din spaţiul public. Obiectivele, direcţiile de acţiune, marja de iniţiativă şi limitele inovaţiei, ce reglementează BNR şi ce nu reglementează - totul e stipulat în legi. Şi nimeni, absolut nimeni, nu-i poate cere Băncii Naţionale să facă nimic din ceea ce legea nu-i cere să facă. Aurul intrând cu precădere sub incidenţa acestui regim respectat cu stricteţe.
Aurul, metal preţios ce este inclus în rezerva monetară, este administrat de Banca Naţională cu maximă grijă. Gestiunea aurului este extrem de riguroasă. Aşa că insinuările din 1999-2002, referitoare ba la vânzări de aur, ba la dispariţii de aur, cărora li se adaugă cele din 2016, sunt lipsite de orice temei. După '89, Banca Naţională nu a vândut nici un gram de aur. Şi nici nu a dispărut vreun gram de aur. România a vândut aur doar înainte de '89, când Ceauşescu făcea eforturi disperate să achite integral datoria externă. Au fost vândute, atunci, în perioada 1982-1987, peste 80 de tone de aur. În '89, Ceauşescu a încercat să refacă stocul de aur şi a cumpărat 20 de tone.
România a intrat în '90 cu numai 67 de tone de aur. Banca Naţională, hotărâtă să-şi asigure un stoc optim, a cumpărat continuu aur. În 2002, în rezerva internaţională de la BNR existau 105 tone de aur, valorând atunci peste 1 miliard de dolari. Astăzi, în rezerva de aur sunt 103,7 tone, valorând în jur de 3,5 miliarde de euro, după cum variază preţul internaţional. Diferenţa faţă de 105 tone reprezintă despăgubirile acordate celor ce li s-a confiscat abuziv aurul după 1945. De reţinut că toate aceste despăgubiri au fost acordate prin hotărâri ale instanţelor judecătoreşti.
Aşadar, cele 100 de tone de aur, în jurul cărora s-a făcut vâlvă în 2002, pentru că... ar fi dispărut, nu reprezentau aurul furat, ci aurul adunat de Banca Naţională. Potrivit practicii internaţionale şi legii interne, o parte a acestui stoc este păstrată în străinătate, la bănci de mare prestigiu, în condiţii de garanţie totală, în depozite pe termen scurt, putând fi repatriat în orice moment.
Legea consfinţeşte prerogativa BNR de a decide unde ţine aurul, în ţară ori în străinătate. Şi totuşi, în condiţiile în care în România aurul nu este numai un metal foarte scump, ci şi un metal "fierbinte", orice mişcare a aurului înfierbântă imediat şi opinia publică. Aşa că, între anii 1999 şi 2002, perioada de după 1989 în care au avut loc transferuri de aur, Banca Naţională a trimis scrisori preşedintelui României, preşedinţilor celor două camere ale Parlamentului, prim-ministrului, ministerului de Interne, altor organisme ale statului, în care au fost făcute informări pe larg privind transferurile temporare de aur la Banca Angliei. Dacă, după 2002, BNR nu a mai trimis astfel de scrisori, motivul este că nu a mai transferat în străinătate nici un gram de aur.
Transferul aurului nu a fost făcut în secret. Prin urmare, afirmaţia că deţinerile de aur în străinătate ar fi lipsite de transparenţă patinează grav pe lângă adevăr. Scot, la întâmplare, unul dintre rapoartele anuale, pe cel din 2005. Îl deschid la pagina 85 şi citesc: "La data de 31 decembrie 2005, cantitatea de 43,59 tone de aur era depozitată în ţară, în timp ce 61,25 tone se aflau în străinătate, la Banca Angliei, una dintre cele mai sigure instituţii financiare din lume".
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 05.10.2016, 04:44)
"In Romania cu aurul nu-i de joaca", in Romania politica BNR este dictata de superstitiile lui Mugur Isarescu, care nu vrea sa avem mai mult de 100 de tone!
"Eu am o învăţătură. Este cam pesimistă. Deci eu nu vreau să mai crească rezerva de aur, personal, sunt aici peste 100 de tone, pentru că sunt superstiţios. De câte ori am trecut peste 100 de tone România a păţit ceva. Să rămânem la 100 de tone, este suficient de mult, 103 tone", a declarat Isărescu.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 05.10.2016, 08:28)
Declaratia asta a facut-o la inceputul anului 2013, cand inca se bucura, nemeritat, de increderea oarba a romanilor...
2. Face Romania ceva special cu aurul ?
(mesaj trimis de anonim în data de 05.10.2016, 10:02)
Nu cred.
Romania face probabil cu aurul ce fac multe state.
Isar si altii anti-BNR, incluisv mass-media, mai bine sa lupte pentru aurul nostru din Rusia.
Numai 100 000 kg aur 99,999%
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 05.10.2016, 10:32)
Statele din jurul nostru încasează bani pentru aurul depozitat afară.
Pentru aurul românesc, unii angajați BNR încasează mită pentru depozitarea aurului în străinătate, pentru care statul român plătește depozitarului.
E strict problemă de corupție și de fraude neinvestigate de nimeni pentru că membrii CA ai BNR au imunitate.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 05.10.2016, 10:55)
Dar unde aurul este de joacă?!?
4. dar halatul?
(mesaj trimis de Anton Paul în data de 05.10.2016, 11:58)
Domnule Vasilescu, problema nu o reprezinta locatia halatului ci cat obtinem de pe urma folosirii halatului de catre altii, de la cei la care l-am "inchiriat". Cica unii obtin pe halat ceva bani, noi dam.
Aceasta-i intrebarea!
in plus, in Tahiti nu-ti trebuie halat.
5. de ce ?
(mesaj trimis de constantin în data de 05.10.2016, 12:05)
De ce nu s-a mai achizitionat aur ?!?!?!
Pt ca nu vrea isarescu ?!?
Nu, pt ca ,daca extrage Romania aur din pamantul nostru, nu mai pot fi vandute drepturile de extractie altor tari precum Austria, Olanda sau America !!!!
De aceea nu mai extrage Isarescu aur din pamantul nostru . A si pt ca avem destul aur incat sa devenim mai bogati decat 3 sferturi din Europa !!!
Asa ca jos Isarescu si bagat la puscarie pt subminarea economiei nationale !!!!!
5.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de Mhcrnl în data de 05.10.2016, 13:03)
Unde este aurul asta din pământul ca-l scot eu?
6. Pe cand pensia?
(mesaj trimis de Mihai în data de 05.10.2016, 13:51)
Domnul Vsilescu mintecand scrie, cand respira si cred si cand face ale lucruri. E in natura lui de a minti tot timpul! Noroc ca ziarul Bursa nu baneaza comentariile ca alti idin presa economica! Deci domnul Vasilescu pe cand iesiti la pensie sa ne lasati cu aberatille dvs de mare sociolog a carui competente este perierea si lustruirea statuii lui Mugur Isarescu? Mai cititi, mai vedeti si alte opinii nu numai pe cele di n BNR!
7. Aduceti aurul in tara, tot !
(mesaj trimis de Fara credit în data de 05.10.2016, 16:20)
O poza face cat o mie de cuvinte, faceti poza cu el si dati-o publicitati.
Aurul de la Rusi ...
Pentru ce ne-au vrut straini.
8. Aurul, o monedă ca oricare
(mesaj trimis de Sveijk în data de 05.10.2016, 16:46)
De ce este aurul aflat în proprietatea statului și în gestiunea BNR o problema de dezbatere? Pentru că vreme de milenii aurul a fost egal cu banii, cu bogăția și cu prosperitatea. Cine avea aur era bogat și o ducea bine.
Dar, nu mai trăim în vremea aceea. Rolul aurului din vechime l-au luat bani a căror valoare nu depinde de aur, ci de soliditatea economiilor în care circulă. Iar aurul a devenit dintr-un simbol al o marfă precum grâul, petrolul,lemnul, apa, sarea sau orice altă resursă naturală. Ba chiar ca orice alt produs al economiilor.
BNR este conștientă de asta si tratazează aurul ca atare. Orice finanțist știe asta. Chiar și redacția ziarului Bursa știe asta, dar, din motive pe care nu le înțeleg refuză să explice asta cititorilor. Așa cum în România se stochează aur, în alte țări se stochează șunci uscate și afumate sau brânzeturi care, ca și aurul pot garanta credite, și pot fi transformate în bani în orice moment, pentru că se cumpără.
Dar aurul și-a păstrat un efect psihologic care este utilizat de cei care vor să atace BNR. Iar Bursa, ziarul, îi protejează ne-explicând despre ce este vorba. Păcat!
Dar pentru oricine este dornic să înțeleagă ce-i cu aurul îi recomand o vizită la o firmă de amanet, unde poate vedea cum este tratat dacă vrea să obțină bani pentru o bijuterie de aur. Și unde va învăța că nu are niciun rost să îngroape sub podea 100 tone de aur. Va pierde bani, dacă va dori să-și cumpere o pâine.
8.1. pt. mercenarul băsist (răspuns la opinia nr. 8)
(mesaj trimis de anonim în data de 05.10.2016, 20:49)
Băncile centrale din țările învecinate încasează bani din aurul depozitat afară.
Întrebarea este de ce a îngropat BNR aurul în străinătate și de ce plătește chiria la mormânt.
P.S. Rămâi la Băs, acolo ești expert.
9. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 06.10.2016, 00:20)
China va cere conversia partiala a contului curent in aur dupa ce rmb s-a integrat in cosul de valute forte....asa ca o sa vedeti atunci cam cit de buna si de ajuns este cantitatea asta de la BNR....