Politehnica are primul Centru din Europa de Explorare a Energiei NuScale

George Marinescu
Miscellanea / 12 mai 2023

Politehnica are primul Centru din Europa de Explorare a Energiei NuScale

Primul Centru din Europa de Explorare a Energiei NuScale a fost inaugurat astăzi la Universitatea Politehnica Bucureşti, în prezenţa premierului Nicolae Ciucă, a ambasadorului SUA în România, Kathleen Kavalec, ministrului Energiei - Virgil Popescu, dar şi a reprezentanţilor companiilor NuScale Power din SUA - preşedintele John Hopkins şi Cosmin Ghiţă, preşedintele SN Nuclearelectrica.

Centru de Explorare a Energiei NuScale (Centrul E2) din cadrul Universităţii Politehnica Bucureştie găzduieşte simulatorul camerei de comandă pentru centrala cu reactoare modulare mici VOYGRTM NuScale. Lansarea Centrului E2 în cadrul Facultăţii de Energetică a Universităţii Politehnica din Bucureşti este o premieră europeană care reconfirmă poziţia de lider a României în sectorul energiei nucleare şi în dezvoltarea forţei de muncă.

În deschiderea evenimentului, Mihnea Costoiu, rectorul Universităţii Politehnica Bucureşti a afirmat: "Lumea se schimbă, tehnologia se adaptează şi vine în sprijinul societăţii. E o mare responsabilitate pentru învăţământul tehnic din România să fim parte la aceste schimbări, să trecem peste frici, să explicăm ştiinţific alături de parteneri ce înseamnă aceste schimbări. Inaugurarea acestui centru este un prim pas făcut în lumea academică. Produsul, simulatorul pune în faţa studenţilor şi profesorilor o activitate complexă, ca şi cum am fi într-o centrală nucleară. Acest proiect deschide un orizont complet nou pentru studenţii care aspiră să lucreze în sectorul energetic. Ca întotdeauna, angajamentul nostru este de a le oferi studenţilor noştri o educaţie de cea mai înaltă calitate şi de a-i pregăti pentru cariere de succes - dar Centrul de Explorare a Energiei pe care îl lansăm în cadrul Universităţii Politehnica din Bucureşti adaugă o nouă dimensiune potenţialului lor de carieră. Am implementat metodologii de predare inovatoare şi practici de cercetare de ultimă generaţie pentru a le oferi studenţilor noştri acces la un sector energetic emergent, în care profesioniştii cu înaltă calificare vor fi la mare căutare. Centrul va oferi studenţilor noştri competenţele şi cunoştinţele necesare pentru a prospera pe o piaţă a muncii în continuă evoluţie".

Premierul Nicolae Ciucă a arătat că inaugurarea acestui centru este un proiect pilot care pune România pe harta importantă a ceea ce se va dezvolta în domeniul energiei nucleare civile.

"Prin instalarea acestui centru, suntem prima ţară europeană ce va explora şi implementa tehnologia SMR. Este un proiect pe termen lung şi foarte lung. Activitatea acestui centru va constitui o primă etapă decisivă ce va contribui la poziţionarea României în zona de relevanţă internaţională cu privire la crearea energiei nucleare", a declarat şeful Guvernului.

La rândul său, Virgil Popescu, ministrul Energiei a precizat că lansarea Centrului de Explorare a Energiei (Centrul E2) este un pas mare pentru ţara noastră.

"Energia nucleară şi SMR-urile sunt incluse în strategia energetică a României ca pilon principal pentru securitatea energetică şi pentru atingerea obiectivelor noastre de decarbonizare. Angajamentul nostru de a creşte producţia de energie din surse nucleare curate va crea complementaritatea atât de necesară cu resursele regenerabile, va creşte flexibilitatea sistemului şi va permite dezvoltarea complexă în continuare a fostelor instalaţii pe bază de cărbune. Am ales o tehnologie cu o istorie de 60 de ani de funcţionare la nivel mondial, fiind peste 300 de reactoare cu apă uşoară la nivel mondial aflate în prezent în producţie, care reprezintă baza tehnologiei actuale şi foarte avansate a SMR NuScale. Cei 26 de ani de experienţă românească în materie de exploatare în condiţii de siguranţă reprezintă baza pentru dezvoltarea în continuare a programului de energie nucleară al României. Tranziţia energetică nu este posibilă fără menţinerea şi extinderea rolului energiei nucleare şi necesită parteneriate internaţionale puternice, precum cel pe care îl consolidăm astăzi", a spus Virgil Popescu.

Cosmin Ghiţă, directorul general al Nuclearelectrica a arătat că un astfel de proiect este un proiect de ţară ce angrenează un întreg ecosistem.

"Oferim un spectru larg de oportunităţi studenţilor pentru a-si dezvolta o carieră de success în sectorul energiei nucleare si creştem o nouă generaţie de specialişti în domeniul nuclear; oferim acces la cele mai noi tehnologii şi avansate resurse, cum ar fi Centrul E2 lansat astăzi, burse şi cursuri de formare. Generaţia de astăzi este generaţia care va opera atât CANDU, cât şi SMR-uri - cu perspective multiple pentru învăţare şi pentru îmbunătăţirea continuă. Nuclearelectrica are specialişti şi performanţe operaţionale remarcabile, recunoscute la nivel internaţional, care continuă să poziţioneze industria energiei nucleare româneşti ca fiind una de top la nivel international, expertiza echipei Nuclearelectrica fiind esenţială în dezvoltarea programului nuclear românesc. Lansarea de astăzi a Centrului E2 este doar începutul unei noi ere avansate în domeniul tehnologiei şi al resurselor umane. Am pornit cu mândrie pe drumul reenergizării României prin extinderea capacităţilor de energie curată, atât prin reactoare mari, cât şi mici, în acest deceniu. Pe baza strategiei energetice a României şi a nevoilor energetice viitoare ale României, dezvoltăm proiecte strategice care sprijină securitatea energetică a României, atingând obiectivele de decarbonizare, dezvoltând în acelaşi timp lanţul de furnizori din industria energiei nucleare şi forţa de muncă. Proiectele noastre vor continua să furnizeze consumatorilor energie curată, sigură, fiabilă şi la preţuri accesibile, si, in plus, vor poziţiona România ca pe un lider energetic puternic în regiune", a declarat Cosmin Ghiţă, directorul general al Nuclearelectrica.

Prezentă la evenimentul de astăzi, Kathleen Kavalec, ambasadorul SUA în ţara noastră a menţionat parteneriatul strategic dintre clee două state şi a precizat că lansarea simulatorului de la Universitatea Politehnica Bucureşti este rezultatul colaborării din Nuclearelectrica, NuScale Power, Departamentul de Stat pentru Energie şi Ministerul Energiei. Marcăm un moment istoric pentru România, un mare pas înainte în dezvoltarea sectorului energiei nucleare. Simulatorul este o replică fidelă a unui centru de comandă SMR şi va fi folosit de studenţi şi profesori, precum şi de cei care vor construi centrala de la Doiceşti, a spus Kathleen Kavalec.

"Tehnologia SMR a NuScale este cea mai importantă soluţie globală de producere a energiei curate şi poate ajuta la avansarea poziţiei României ca lider în implementarea sigură a SMR-urilor în regiune", a declarat John Hopkins, preşedintele şi directorul general al companiei americane NuScale Power.

"Cu sprijinul Departamentului de Stat al SUA în cadrul programului FIRST, suntem încântaţi să atingem o altă piatră de hotar în această colaborare remarcabilă între ţările şi organizaţiile noastre. Aşteptăm cu nerăbdare să sprijinim următoarea generaţie de lideri ai energiei curate din regiune şi din întreaga lume", a precizat John Hopkins, care a amintit că SMR-ul de la Doiceşti este prima tehnologie de acest fel trimisă se SUA în Europa.

"SUA salută acest pas important pe care România îl face pentru securitate şi independenţă energetică prin dezvoltarea unei centrale cu reactoare modulare mici, devenind totodată un centru educaţional şi de formare pentru regiune. Proiectul SMR de la Doiceşti, pe care îl sprijină acest Centru E2, va demonstra lidership-ul României în inovarea energetică, va accelera tranziţia către energie curată, va crea mii de locuri de muncă în România şi SUA şi va consolida securitatea energetică europeană, respectând în acelaşi timp cele mai înalte standarde de siguranţă nucleară, securitate şi neproliferare", a afirmat Ann K. Ganzer, Secretarul Principal Adjunct (PDAS) în cadrul Biroului de Securitate Internaţională şi Neproliferare al Departamentului de Stat al SUA.

Amintim că ţara noastră, prin compania de proiect RoPower, fondată de Nuclearelectrica şi Nova Power & Gas, este prima ţară din Europa şi a doua după SUA care face primii paşi pentru implementarea în acest deceniu a primei centrale electrice NuScale VOYGR cu 6 module şi o putere instalată de 462 MWe. Se estimează că centrala NuScale cu 6 module va asigura aproximativ 200 de locuri de muncă permanente, 1.500 de locuri de muncă în construcţii, 2.300 de locuri de muncă în producţie şi va ajuta România să evite producerea a 4 milioane tone de emisii de CO2 pe an.

În decembrie 2022, RoPower şi NuScale au semnat contractul pentru faza 1 a lucrărilor de inginerie şi proiectare (FEED) pentru primul SMR din România, care include evaluarea impactului asupra mediului şi investigaţia geotehnică de subsol, evaluarea amplasamentului preferat, fosta termocentrală de la Doiceşti şi estimarea costurilor specifice proiectului.

Compania Naţională "Nuclearelectrica" SA este compania naţională românească producătoare de energie electrică, termică şi combustibil nuclear care funcţionează sub autoritatea Ministerului Energiei, statul român deţinând 82,49% din acţiuni, iar ceilalţi acţionari 17,50%, după listarea companiei la bursă în 2013.

SNN operează prin Centrala Nucleară Cernavoda două unităţi nucleare CANDU, care sunt două dintre cele mai performante unităţi dintre cele peste 400 de centrale nucleare din lume, o fabrică de combustibil nuclear şi a finalizat ciclul integrat al combustibilului prin achiziţia unei linii de procesare a concentratului de uraniu, în vederea susţinerii proiectelor de investiţii pe termen lung ale companiei.

Nuclearelectrica are un rol major la nivel naţional, contribuind cu peste 18% din energia nucleară la producţia totală de energie şi cu 33% la producţia totală de energie fără CO2 din România.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. SUA are asa ceva ?

    E un proiect in SUA cu Nuscale care a fost amanat intai 6 ani, a fost autorizat anul acesta si apoi amanat pina dupa 2030. Incarcarea si descarcarea barelor radioactive, stocarea lor etc printre deficientele gasite la autorizare asa ca s au gandit ca sa l faca in Romania unde toate schemele speculante nord americane intimpina zero rezistenta si mare succes financiar! Bechtel, Exxon, Rosia Montana etc

    Cine nu are rezistenta la traficul de influenta si bullyingul care e politica internationala la momentul asta, nu are ce cauta in politica! Ce se mai poate face ca sa se evite otravirea generalizata este sa se amane implementarea 5 sau 6 ani, si Nuscale sa excizeze sumele care si le a propus de la Nuclear electrica, asa cum s a facut in cazul Exxon Romgaz. Dar vedem ca s a aflat ca s a rasturnat proverbiala caruta in spatiul carpato danubian, vin tot mai multi cu idei creative.  

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb