Poliţele facultative la locuinţe, vândute doar pentru sume asigurate mai mari decât cele obligatorii

Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 30 august 2012

Societăţile de asigurări vor putea încheia, de la 1 septembrie, contracte facultative pentru locuinţe doar pentru sume asigurate mai mari decât cele acoperite prin poliţa obligatorie pentru locuinţe, respectiv 10.000 de euro sau 20.000 de euro, în funcţie de tipul construcţiei, a anunţat CSA.

"Începând cu 1 septembrie, toate societăţile de asigurare autorizate să subscrie riscuri de catastrofă naturală vor putea încheia asigurări facultative doar pentru sume asigurate care exced celor acoperite prin poliţa obligatorie pentru locuinţe, respectiv 10.000 de euro sau 20.000 de euro", se arată într-un comunicat al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA).

Poliţele facultative încheiate anterior datei de 1 septembrie se vor derula fără nicio modificare până la expirarea acestora.

"Ulterior, proprietarii aflaţi în astfel de situaţii vor trebui să îşi asigure locuinţele în primul rând pentru riscurile şi sumele asigurate prevăzute în Legea 260/2008 prin încheierea unei poliţe obligatorii. Cei care vor dori o protecţie suplimentară, respectiv mai multe ris-curi acoperite, pentru o sumă asigurată mai mare decât nivelul minim stabilit prin legea privind asigurarea obligatorie a locuinţelor, pot încheia o asigurare facultativă", se mai spune în comunicat.

CSA a modificat normele de punere în aplicare a Legii 260/2008 astfel încât societăţile de asigurări să pună în execuţie, în mod unitar, dispoziţiile legale referitoare la asigurarea obligatorie a locuinţelor.

Prin Legea 260/2008, proprietarii de imobile sunt obligaţi să încheie o poliţă de asigurare, prima fiind, în funcţie de tipul locuinţei, de 10 sau 20 euro pe an. Suma asigurată a unei locuinţe este de cel mult 10.000 euro, respectiv 20.000 euro.

Primele poliţe de asigurare obligatorie a locuinţei, denumite PAD, au fost emise de Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) în iulie 2010.

Prin modificarea Legii 260/2008, în decembrie 2010, persoanele fizice şi juridice care au încheiat o asigurare facultativă a locuinţelor pentru toate riscurile prevăzute în asigurarea obligatorie nu mai intră sub incidenţa actului normativ.

Prin această modificare, societăţile de asigurări, inclusiv acţionari PAID, au lansat produse similare PAD, fapt ce a condus la reducerea constantă şi continuă a portofoliului PAID.

În primele şapte luni ale anului, portofoliul PAID a scăzut cu aproape 330.000 de contracte, la 246.003 de poliţe, conform datelor de la 31 iulie.

Modificarea normelor Legii 260/2008 nu va conduce însă, probabil, la relansarea vânzărilor PAID.

"Norma nu poate să bată legea. O normă vine cu explicaţii în aplicarea legii şi nu poate contraveni prevederilor unei legi. Deci, rămâ-ne cum s-a hotărât în decembrie 2010, adică proprietarii pot încheia şi poliţe obligatorii, emise de PAID, şi poliţe facultative, emise de orice societate, inclusiv acţionari PAID. Indiferent de măsurile luate de CSA, situaţia de pe piaţa asigurărilor de locuinţe nu poate fi clarificată decât prin modificarea Legii 260/2008, aşa cum s-a procedat şi în decembrie 2010", au declarat surse din piaţa asigurărilor la începutul lunii august, citate de Mediafax.

Prin modificarea Legii 260/2008, au mai spus sursele, obligativitatea încheierii unei poliţe pentru locuinţe a fost extinsă şi asupra contractelor facultative.

La începtul lunii iulie, CSA a interzis, printr-o decizie, utilizarea de către asigurători, în cadrul activităţii de încheiere a poliţelor facultative pentru locuinţe, a termenilor "PAD" şi "obligatorie" şi a sintagmei "asigurarea obligatorie a locuinţelor". Măsura intră în vigoare la 1 septembrie.

"Pentru informarea clară şi exactă a proprietarilor de locuinţe în ceea ce priveşte tipul asigurării pe care aceştia îl încheie, precum şi riscurile acoperite prin poliţele de asigurare pentru locuinţe încheiate, se interzice utilizarea de către societăţile de asigurare, în cadrul desfăşurării activităţii de încheiere a asigurărilor facultative pentru locuinţe, a denumirii < PAD > sau sintagme derivate din aceasta, termenul < obligatorie > sau termeni similari, precum şi a sintagmei < asigurarea obligatorie a locuinţelor > sau sintagme similare", se arăta într-un anunţ al CSA postat pe site-ul instituţiei.

Societăţile de asigurare au obligaţia să informeze în mod clar şi exact potenţialul asigurat, încă din fază precontractuală, inclusiv cu privire la prevederile din contractele de asigurare facultativă a locuinţelor care diferă de cele din contractele de asigurare obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren sau inundaţiilor stabilite prin Legea 260/2008 şi normele emise în aplicarea acestora (franşize, excluderi, principiul proporţionalităţii, riscuri neacoperite).

De asemenea, spune CSA, descrierea riscurilor acoperite prin contractele facultative, precum şi a excluderilor poate conduce la concluzia că nu toate contractele facultative acoperă toate riscurile prevăzute de Legea 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor, aşa cum sunt acestea reglementate prin normele emise în aplicarea legii.

PAID a fost înfiinţată în septembrie 2009 în baza prevederilor Legii 260/2008, ale Legii 32/2000 privind activitatea de asigurare şi supravegherea asigurărilor şi Legii 31/1990 privind societăţile comerciale. Cei mai mari acţionari ai asigurătorului sunt Astra, Groupama şi Platinum (fiecare cu 15%). Generali România are o participaţie de 11 %, iar ABC Asigurări, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurări, Euroins şi Grawe România deţin câte 5,5% din acţiuni. Proprietarii care nu îşi asigură locuinţele, fie prin intermediul unei poliţe obligatorii emise de PAID, fie printr-una facultativă, vor fi amendaţi de autorităţile locale cu până la 500 lei.

În plus, proprietarii neasiguraţi şi afectaţi de unul din cele trei riscuri (cutremur, inundaţie, alunecare de teren) nu vor mai primi ajutoare de la autorităţi pentru refacerea gospodăriilor afectate. În 2011, subscrierile PAID au crescut cu 19,5%, la 35,3 milioane de lei, potrivit datelor dintr-un buletin al CSA. Anul trecut, PAID a consemnat un profit net de aproape 1 milion de lei.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb