Banca Naţională (BNR) a reuşit, împreună cu Guvernul, să menţină sub control evoluţia cursului de schimb valutar, ceea ce "nu a fost uşor", în contextul presiunilor din regiune înaintea alegerilor din Grecia, a declarat la Viena pentru Bloomberg premierul Victor Ponta.
Leul românesc a fost afectat în ultimele săptămâni de incertitudinile privind posibila ieşire a Greciei din zona euro, după rezultatul neconcludent al alegerilor din 6 mai şi reconvocarea electoratului la vot pe 17 iunie, a spus Ponta, notând că România ar trebui să fie interesată în mod special de scruitinul din Grecia, din moment o bună parte din activele sectorului bancar sunt controlate de instituţii de credit elene.
"Am fost deja afectaţi în ultimele săptămâni, la fel ca toate statele din zonă, cursul de schimb fiind sub presiune din cauza speculei financiare. Din fericire, banca centrală română, împreună cu Guvernul, a reuşit să menţină cursul de schimb sub control. Dar nu a fost uşor", a declarat Victor Ponta.
Leul a atins săptămâna trecută un nou minim record pe piaţa interbancară, de 4,5156 lei/euro, şi este moneda est-europeană cu cea mai slabă performanţă faţă de euro de la începutul acestui an, în scădere cu 3,25%, notează Bloomberg.
În 2012, zlotul polonez a urcat cu 4%, iar forintul cu 7%.
Partidele elene Noua Democraţie şi PASOK au câştigat în scrutinul de duminică suficiente voturi pentru a forma o majoritate parlamentară fidelă condiţiilor convenite în acordul de finanţare externă, rezultat care a risipit temerile privind ieşirea Greciei din zona euro.
Referitor la alegerile din Grecia, Ponta a afirmat că rezultatul scrutinului este un motiv de "a fi un pic mai optimist", însă viitorul Europei de Est este unul dificil.