Ponta: Propunem Guvern de tehnocraţi, Băsescu nu respinge ideea

Ziarul BURSA #Politică / 15 decembrie 2011

Ponta: Propunem Guvern de tehnocraţi, Băsescu nu respinge ideea

Liderul USL Victor Ponta a precizat ieri că la întâlnirea cu şeful statului opoziţia a propus învestirea unui Guvern format din tehnocraţi care să pregătească legislaţia electorală şi alegeri corecte, iar Traian Băsescu "nu a respins ideea", dar "a spus că nu poate să îl demită pe Boc".

Victor Ponta a spus: "Domnul preşedinte (Traian Băsescu - n.r.) a spus că nu respinge deloc această idee (a Guvernului de tehnocraţi - n.r.), dar că, sigur, sunt necesare dis-cuţii între actuala majoritate şi noi, cei din opoziţie. Noi vom vota un Guvern de tehnocraţi cu acest mandat, un mandat de implementare a măsurilor de guvernanţă bugetară, de adoptare a legii electorale prin care să alegem prin vot uninominal 300 de parlamentari şi să organizeze alegeri corecte".

El a arătat că USL a propus ca, după alegerile organizate de Guvernul de tehnocraţi, noul Parlament să revizuiască Constituţia nu doar pentru includerea prevederilor acordului financiar, ci pentru toate celelalte lucruri care sunt de revizuit.

Ponta a precizat că este nevoie de un Guvern de tehnocraţi pentru a implementa măsurile de disciplină financiară în locul Guvernului actual, care are în vedere fraudarea alegerilor.

"E nevoie de un Guvern tehnocrat, cum este în Italia, Grecia, care nu stă cu gândul la alegeri, ci stă cu gândul în mod serios la cum se iau măsurile economice necesare şi cum pot fi acestea implementate. Acest Guvern ar urma - şi asta am discutat - să aibă mandatul să modifice sistemul electoral să avem 300 de parlamentari şi vot uninominal pur şi să organizeze alegeri corecte", a spus Ponta, citat de Mediafax.

Întrebat ce a răspuns preşedintele Băsescu, liderul PSD a susţinut că şeful statului a spus că "nu poate să îl demită pe Boc", neexistând prevedere constituţională în acest sens şi a cerut USL să-i dea decretul care permite acest lucru.

Ponta: Nu suntem de acord cu referendum la alegeri, Băsescu a spus că Oltean a vorbit de capul lui

Liderul PSD a precizat că la întâlnirea cu şeful statului opoziţia i-a spus acestuia că nu este de acord cu referendum de revizuire a Constituţiei simultan cu alegerile, în 2012, iar Traian Băsescu a răspuns că "domnul Oltean a vorbit de capul lui".

Victor Ponta a spus că USL i-a propus preşedintelui adoptarea unui act normativ într-o majoritate calificată prin care puterea şi opoziţia să se angajeze că vor implementa şi res-pecta propunerile valabile acum la nivel european. Ponta a declarat: "Singura precizare foarte clară pe care i-am făcut-o preşedintelui este că nu vom fi niciodată de acord cu modificarea Constituţiei şi referendum comasat cu alegerile. Ne întreba de ce, se făcea că nu înţelege şi i-am explicat foarte clar: domnia sa a mai comasat o dată referendumul cu alegerile, cu 300 de parlamen-tari, ţineţi minte, dintr-un scop pur electoral, după care a uitat de ele. Nu avem nici acum 300 de parlamentari şi probabil nici n-o să avem".

El a explicat că, dacă ar fi comasate alegerile locale, cu cele generale şi cu referendumul privind guvernanţa fiscală, "categoric nu mai înţelege nimeni nimic". "Deci noi nu suntem de acord cu referendum odată cu alegerile. A înţeles preşedintele acest lucru. O să vedem. A spus că domnul Oltean a vorbit de capul lui, că nu îl reprezintă", a explicat Ponta.

Ulterior, întrebat dacă ar fi de acord cu modificarea Constituţiei dacă referendumul s-ar face în aprilie, aşa cum a spus premierul Emil Boc, Ponta a spus că răspunsul USL este afirmativ dacă nu este vorba despre "o şmecherie electorală", ci despre un demers necesar pentru binele României.

"Dacă stabilim că este nevoie, pentru binele României să facem o modificare constituţională ca toate celelalte 26 de ţări - mă rog, Marea Britanie nu are Constituţie - da. Eu cred - şi în numele USL vorbesc - că noi nu putem rămâne în afara Europei, noi trebuie să mergem alături de celelalte 26 de ţări. Dar, atenţie, noi vrem să fim convinşi că este vorba despre interesul României faţă de ce se întâmplă la nivel european, şi nu de şmecherii electorale. Aţi văzut că cei cu mai puţină minte şi cu gura mai mare de la PDL s-au dat de gol azi. Ei vor referendum odată cu alegerile ca să facă iar chestia din 2008 cu hai să fie 300, dar după aceea n-o mai aplicăm. Nu. Ori facem ceva pentru România şi pentru Europa, ori, la şmecherii electorale, nu, nu participăm la asta", a declarat Ponta.

Secretarul general al PDL, Ioan Oltean, a precizat că referendumul pentru modificarea Constituţiei ar putea fi organizat odată cu alegerile locale şi parlamentare, dacă şi opoziţia este de acord. El a precizat că PDL va susţine categoric angajamentul preşedintelui Băses-cu şi necesitatea revizuirii Constituţiei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb