Politicienii israelieni solicită o reacţie dură la atacul iranian

I.Ghe.
Ziarul BURSA #Internaţional / 3 octombrie

Politicienii israelieni solicită o reacţie dură la atacul iranian

English Version

Politicienii israelieni au criticat atacul cu rachete efectuat de Iran asupra Ţării Sfinte şi cer o reacţie imediată, pe măsura intensităţii acestuia, arată postul TV de ştiri N12.

Potrivit acestuia, Bezalel Smotrich, ministru de Finanţe şi ministru al Apărării, a declarat: "La fel ca Gaza, Hezbollah şi statul Liban, Iranul va regreta acest atac". Ministrul Culturii şi Sportului, Miki Zohar, a adăugat: "Liderul iranian este un prost care a luat cea mai greşită decizie din istoria sa, pentru care va plăti un preţ foarte mare. Acesta este începutul sfârşitului blestematului regim iranian".

Ministrul Inovării, Ştiinţei şi Tehnologiei, Gila Gamliel, a afirmat: "Pentru cei care nu au înţeles încă, Iranul a ieşit complet prin ecranul proxy în spatele căruia s-a ascuns de zeci de ani. Răspunsul Israelului la atacul violent şi nestăpânit din partea Iranului ar trebui să fie puternic şi răsunător (...). Este timpul ca ţările lumii să înţeleagă amploarea pericolului iranian faţă de lumea occidentală şi să folosească toate forţele necesare, de securitate şi economice, pentru a opri conducerea iraniană care conduce centrul terorist al lumii".

Liderul opoziţiei politice israeliene, Yair Lapid, a scris pe Twitter: "Israelul este puternic, Israelul va câştiga". Liderul politic Benny Gantz a declarat: "Iranul a trecut din nou graniţa. Statul Israel are capacităţi care au fost dezvoltate de-a lungul anilor pentru a lovi Iranul, iar guvernul are sprijinul nostru deplin pentru a acţiona cu forţă şi determinare. Suntem ori noi, ori ei, iar misiunea este clară: oricine ne atacă, va fi atacat şi va fi rănit".

Fostul ministru al apărării, deputatul Avigdor Lieberman, a scris pe X/Twitter: "Statul Israel trebuie să atace imediat Iranul, să bombardeze toate instalaţiile de petrol, de gaze şi instalaţiile nucleare şi să distrugă rafinăriile şi barajele".

Preşedintele democraţilor, fostul şef adjunct al Statului Major, Yair Golan, a spus: "Tragerea pe scară largă a rachetelor înseamnă o declaraţie de război. Cu toate acestea, nu este loc de grabă. Trebuie să ne asigurăm că acţiunea împotriva Iranului se desfăşoară într-un mod coordonat cu americanii şi forţele regionale, astfel încât răspunsul să fie decisiv şi eficient".

Ambasadorul Israelului la ONU, Danny Danon, a declarat: "Iranul a efectuat cel mai mare şi mai violent atac cu rachete împotriva statului Israel. Suntem pregătiţi pentru apărare şi atac. Statul Israel va lua toate măsurile necesare pentru a-şi proteja cetăţenii. După cum am arătat clar comunităţii internaţionale în trecut, orice inamic care atacă Israelul ar trebui să se aştepte la un răspuns dureros".

O persoană decedată şi două rănite grav în urma atacului iranian

O persoană a fost ucisă şi două rănite în urma atacului iranian cu 180 de rachete balistice, afirmă cotidianul The Times of Israel, citând forţele armate israeliene, IDF.

Sursa citată arată că un palestinian în vârstă de 37 de ani, Sameh al-Asali, un muncitor originar din Jabalia din Fâşia Gaza, a fost lovit în satul Nu'eima din Cisiordania, lângă Ierihon. Se pare că alţi patru palestinieni au fost răniţi de schije de la aceeaşi rachetă.

Şeful Statului Major, locotenent-general Herzi Halevi a comunicat telefonic cu şeful Comandamentului Central al SUA (CENTCOM), generalul Michael Erik Kurilla, în urma atacului iranian cu rachete, a anunţat armata israeliană ieri dimineaţă, potrivit cotidianului Jerusalem Post. Potrivit sursei citate IDF şi forţele armate ale SUA au operat împreună în apărare cu câteva zile înainte şi în timpul atacului iranian.

Jerusalem Post mai anunţă că, potrivit site-ului de ştiri american Axios, care citează oficiali de la Tel Aviv, Israelul va lansa în câteva zile o "răzbunare semnificativă" la atacul Iranului de marţi cu rachete, care ar putea viza instalaţiile de producţie de petrol din Iran şi alte site-uri strategice.

O parte dintre arabi, nemulţumită de atacul declanşat de Iran

Jurnaliştii de la The Times of Israel mai arată: "Diverse conturi de socializare în limba arabă au numit atacul cu rachetă al Iranului drept un «salvator de faţadă», deoarece Teheranul a fost criticat în Liban şi în alte părţi pentru că nu a răspuns la asasinarea aliatului său istoric, liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, la Beirut săptămâna trecută. Unii utilizatori arabi ai reţelelor sociale au remarcat, de asemenea, că Republica Islamică şiită Iran a reuşit până acum doar să ucidă şi să rănească musulmanii sunniţi în atacurile sale împotriva Israelului".

Cotidianul israelian aminteşte şi de atentatul terorist care a avut loc la Tel Aviv, unde şapte persoane au fost ucise şi 16 rănite, printre acestea din urmă fiind şi un soldat. IDF a precizat că a reţinut şi interogat câţiva suspecţi care i-ar fi pe terorişti să cumpere puşca de asalt folosită în atac şi să se infiltreze în Israel. Armata şi Shin Bet investighează modul în care cei doi terorişti au intrat în Israel. Unul dintre teroriştii care au comis atacul a fost împuşcat, în timp ce al doilea a fost rănit grav, potrivit poliţiei. Printre cele şapte persoane care şi-au pierdut viaţa în atentatul terorist de la metroul din Tel Aviv se numără şi Nadia Sokolenco, 40 de ani, care avea dublă cetăţenie - moldoveană şi israeliană.

Spania şi Coreea de Sud îşi evacuează cetăţenii din Liban şi Israel

Autorităţile din Spania şi Coreea de Sud au declarat că îşi vor evacua cetăţenii din Liban şi Israel pe fondul escaladării conflictului din Orientul Mijlociu, arată cotidianul The Times of Israel. Spania intenţionează să trimită astăzi două avioane militare pentru a evacua maximum 350 de cetăţeni din Liban, a declarat ministrul spaniol al Apărării, Margarita Robles.

Preşedintele sud-coreean Yoon Suk Yeol a ordonat trimiterea în Israel a unor aeronave militare pentru a-şi evacua cetăţenii din Israel şi din alte părţi ale Orientului Mijlociu, pe fondul escaladării tensiunii în regiune. Ministerul de Externe al Coreei de Sud îi îndeamnă pe cetăţenii săi din Israel şi Liban să plece imediat prin orice mijloace disponibile. Datele guvernului de la Seul pentru anul 2023 arată că în Israel se aflau 572 sud-coreeni, inclusiv rezidenţi permanenţi şi deţinători de paşapoarte israeliene şi 214 în Liban.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Comanda carte
Conferinţa BURSA “Energia în priză”
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

02 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4952
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3087
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9751
Gram de aur (XAU)Gram de aur383.4311

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb