POLIŢIŞTII DE LA CRIMĂ ORGANIZATĂ LA ORA BILANŢULUI Traficanţii de persoane sau droguri şi evazioniştii sînt principalele ţinte ale poliţiştilor

Valentin Roman
Ziarul BURSA #Politică / 10 august 2006

Pe linia combaterii criminalităţii organizate au fost înregistrate 5.451 cazuri de infracţiuni în primul semestru al anului. Conform datelor de bilanţ prezentate ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, de Gabriel Sotirescu, directorul general adjunct al Direcţiei Generale de Combatere a Criminalităţii Organizate (DGCCO), în perioada ianuarie - iunie, în urma cercetărilor, au fost puse sub acuzare 3.738 persoane, fapt care a avut ca rezultat destrămarea a 34,37% din grupurile organizate identificate. Anchetele DGCCO au dus la anihilarea a 19 grupuri organizate care desfăşurau activităţi infracţionale reprezentate de traficul cu stupefiante.

Zeci de milioane de euro sînt spălate lunar în ţara noastră

Gabriel Sotirescu a declarat că, deşi, în cifre, cuantumul sumelor care reprezintă bani spălaţi pe teritoriul ţării noastre este în scădere faţă de anii precedenţi, totuşi acesta este unul semnificativ. Concret, pe linia combaterii macrocriminalităţii economico-financiare, în perioada ianuarie-iunie 2005, au fost constatate 1.131 infracţiuni, din care 197 sînt de spălare de bani.

Firmele fantomă - principalul instrument utilizat pentru spălarea banilor

Directorul general adjunct al DGCCO a mai adăugat, referitor la modul în care sînt spălaţi banii în ţara noastră, că "principalul instrument prin care acţionează infractorii este reprezentat de firmele fantomă". Prin intermediul acestora, banii obţinuţi din activităţi de contrabandă sau din evaziune fiscală sînt transferaţi ilegal în străinătate, prin operaţiuni bancare. Un alt procedeu utilizat de infractori constă în transferarea succesivă a unor mari sume de bani, din conturile curente ale societăţilor comerciale ce desfăşoară activităţi aparent legale, în contul unor firme fantomă, pe baza unor operaţiuni economice fictive (asistenţă, consultanţă sau prestări servicii), dimi-nuînd, astfel, baza impozabilă şi generînd, fictiv, TVA deductibil.

Dintre exemplele oferite presei de ofiţerii DGCCO amintim cazul unui grup infracţional din Constanţa format din nouă persoane, asociaţi şi administratori ai unor societăţi din localitate operatori de magazine duty-free, printre care şi cetăţeni bulgari, care au introdus în ţară mai multe containere cu ţigări şi băuturi alcoolice contrafăcute pe care le-au pus în circulaţie. Valoarea mărfurilor confiscate de anchetatori în acest caz s-a ridicat la 9 milioane lei noi, adică peste 2,5 milioane euro.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb