• Compania Ciech (Polonia), la un pas să preia integral acţiunile USD, deţinute acum de CET şi firma Begacom• Prin preluarea integrală a acţiunilor, polonezii ar putea stinge conflictul iscat acum mai bine de doi ani, între CET, AVAS şi firma fraţilor Cristescu
Compania poloneză Ciech intenţionează să preia integral acţiunile Uzinelor Sodice Govora, prin cumpărarea atât a acţiunilor deţinute de CET Govora, cât şi pe cele controlate de firma "Bega Com".
Surse din AVAS susţin că, după ultimele discuţii purtate cu investitorii polonezi, contractele de novaţie ar putea fi semnate până la sfârşitul acestei luni.
Marius Cristescu, preşedintele Bega Com, ne-a confirmat faptul că negocierile cu firma firma poloneză sunt destul de avansate, Bega Com urmând să vândă direct către firma Ciech pachetul de 40% din USD, printr-un contract de novaţie. CET Govora îşi va transfera pachetul de acţiuni la AVAS care, ulterior, îl va ceda tot prin novaţie către compania poloneză. Astfel va fi evitată practic o reprivatizare a uzinelor, proces care ar fi durat mai mult, în opinia surselor noastre.
Preluarea USG de către un alt investitor stinge, în fapt, un conflict iscat acum aproape doi ani între compania fraţilor Cristescu (Bega Com) şi CET Govora, conflict care practic a blocat privatizarea societăţii USG, parafată încă în 2002. Conflictul a izbucnit în 2004, când CET a refuzat să mai transfere acţiunile primite la USG (după conversia creanţelor în acţiuni) către AVAS, ca ele să poată fi revândute investitorului Bega Com.
"A fost practic prima naţionalizare din România de după 1990", suţine acum Marius Cristescu, explicând că CET-ul avea obligaţia să transfere acţiunile la AVAS, în maxim cinci zile de la preluarea lor, aşa cum prevedeau normele legale, ceea ce nu s-a mai întâmplat însă.
CET a rămas până astăzi acţionar majoritar al USG, iar conflictul s-a mutat în Justiţie, AVAS solicitând, în 2005, rezoluţionarea contractului de privatizare încheiat în 2002, pe motiv că Bega Com nu şi-ar fi îndeplinit o parte din obligaţiile contractuale. În schimb, reprezentanţii Bega Com au replicat că nu puteau să respecte acele clauze, cât timp nu mai erau acţionari majoritari, pentru că CET refuza transferul acţiunilor la AVAS.
AVAS şi Bega Com au tot parafat acte adiţionale la contractul de privatizare, încercând să salveze privatizarea încheiată în 2002. Până în 2005, AVAS şi BEGA COM au încheiat nu mai puţin de 15 acte adiţionale la contractul de privatizare!
În 2005, CET a refuzat să mai livreze abur tehnologic către USG, deşi figura ca acţionar majoritar. Atunci au apărut speculaţii că, în spatele acestor decizii s-ar fi aflat, interesele lui Dan Voiculescu (proaspăt intrat la guvernare), de a prelua USG. Informaţia nu a putut fi confirmată însă niciodată, iar mai mult, acum, Marius Cristescu susţine că dacă ar fi vrut cu adevărat să preia USG, Dan Voiculescu ar fi putut să facă acest lucru în 2002:
"Eu cred mai degrabă că oamenii care conduceau CET s-au temut că vrem să închidem USG, pe princpiul că noi controlam şi Upson, societate concurentă cu Uzinele Sodice. Marius Cristescu susţine că una din firmele lui Voiculescu a vrut să preia doar Upson, de fapt, înainte ca Bega Com să se implice în această companie, dar s-a răzgândit după aceea.
Totuşi interesele lui Dan Voiculescu se intersectează de mai mulţi ani cu Uzinele Sodice Govora, firma Crescent fiind asociată cu USG în compania bucureşteană Govcrest International SRL.
Govcrest, în care firma Crescent era acţionar principal, a intermediat o mare parte din activitatea de import-export a Uzinelor Sodice.