Polonia a stabilit prin lege că bugetul apărării trebuie să fie de cel puţin 2% din PIB

Elena Deacu
Internaţional / 23 iulie 2015

Preşedintele polonez în exerciţiu, liberalul Bronislaw Komorowski, a promulgat joi legea ce prevede că începând de anul viitor bugetul apărării va fi de cel puţin 2% din PIB, decizie luată în contextul temerilor că actualul conflict din Ucraina s-ar putea extinde, transmite agenţia EFE.

"Această creştere a cheltuielilor este un exemplu pentru aliaţii noştri şi un răspuns la acţiunile Rusiei", a afirmat preşedintele polonez la ceremonia de ratificare. Ea "presupune un efort economic enorm pentru statul polonez şi un mare efort pentru guvern, care va trebui continuat în viitor", a adăugat Komorowski, care a pierdut alegerile prezidenţiale în faţa conservatorului naţionalist Andrzej Duda.

Acesta din urmă - care va prelua oficial atribuţiile de preşedinte pe date de 5 august - s-a arătat la rândul său favorabil creşterii cheltuielilor militare, dar a cerut ca noul armament ce va fi achiziţionat să fie de producţie naţională sau să fie realizat în cooperare cu societăţi poloneze.

Bronislaw Komorowski a subliniat în discursul său că suplimentarea bugetului apărării va permite, de exemplu, achiziţionarea de avioane F-16.

"Cu ani în urmă, mulţi membri ai NATO au spus că vor reduce cheltuielile militare, dar astăzi revenirea la nivelul de 2% din PIB presupune o victorie a bunului simţ şi un răspuns, deşi încă insuficient, în faţa creşterii cheltuielilor militare ale Rusiei în ultimul deceniu", a indicat preşedintele în exerciţiu polonez.

Alocarea a cel puţin 2% din PIB pentru apărare este o solicitare ce a fost reînnoită statelor membre ale NATO la ultimul summit al Alianţei, în prezent numai câteva ţări îndeplinind această condiţie. Pentru anul în curs, bugetul polonez al apărării a fost stabilit la 1,95% din PIB.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. GRESIT! Nu Polonia prin parlamentul ei si semnatura de promulgare a presedintelui are acum 2% buget la aparare ci mai simplu ... au hotarit americanii ca trebuie daca vor avioane si baze americane, caci "senzatia de aparat" trebuie platita gras, asa fac astia afacerea/aplicarea Art.5 din statutul NATO.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb