Polonia impune o taxă specială băncilor şi vrea conversia în zloţi a creditelor ipotecare în valută

Andrei Stan
Bănci-Asigurări / 16 ianuarie 2016

Polonia impune o taxă specială băncilor şi vrea conversia în zloţi a creditelor ipotecare în valută

Preşedinţia Poloniei a propus vineri un proiect de lege pentru conversia în zloţi a unor credite ipotecare în valută echivalente cu 42 de miliarde de dolari, în timp ce Parlamentul a aprobat introducerea unei taxe anuale de 0,44% pe activele instituţiilor financiare, informează Bloomberg, potrivit Mediafax.

Programul de conversie a creditelor, care va fi analizat de autoritatea de reglementare a sectorului bancar, înainte de a fi trimis la Parlament, prevede obligarea băncilor să accepte plata ratelor la un curs valutar "corect", dacă părţile nu se înţeleg pentru transformarea voluntară a acestora, a declarat Maciej Lopinski, consilier al preşedintelui Andrzej Duda.

Costul programului pentru bănci va fi evaluat de autoritatea de reglementare, a spus Lopinski reporterilor.

În urma informaţiilor, acţiunile PKO Bank Polski, cea mai mare bancă din Polonia, au scăzut cu 1,5%, iar cele ale Bank Pekao, a doua din piaţă, cu 1,1%.

Titlurile Commerzbank au coborât cu 1% şi Bank Zachodni WBK, divizie a Banco Santander, cu 1,9%.

Polonia urmează exemplul altor ţări din Europa de Est, care au convertit credite ipotecare în valută, inclusiv în franci elveţieni, după creşterea puternică a acestora, înainte de criza financiară din 2008.

Legea referitoare la conversia creditelor din valută în monedă locală va mări costurile suportate de bănci, după ce parlamentarii au adoptat vineri o nouă taxă pe activele instituţiilor financiare, echivalentă cu 4,4 miliarde de zloţi (1,1 miliarde dolari), respectiv o treime din profiturile lor din ultimele 12 luni.

Guvernatorul băncii centrale, Marek Belka, a avertizat joi că această combinaţie între noua taxă şi conversia creditelor poate pune în pericol unele bănci şi să afecteze economia Poloniei.

Cursul de schimb "corect" va fi stabilit individual pentru fiecare împrumutat, în baza unei formule speciale, şi va fi calculat prin compararea costului împrumuturilor în zloţi cu cel al creditelor în valută, obiectivul fiind egalizarea costurilor, a spus Lopinski.

Împrumutatul va putea să cedeze băncii proprietatea folosită drept garanţie pentru împrumut, pentru anularea ipotecii fără costuri suplimentare, a declarat Aneta Fran-Adamek, jurist la preşedinţie.

Problema împrumuturilor în valută s-a acutizat după ce Elveţia a eliminat plafonul care limita aprecierea francului faţă de euro, în urmă cu un an.

Opinia Cititorului ( 14 )

  1. Frumos

    numai in Polonia ,Ungaria,Croatia se poate. In Romania daca s-ar adopta masuri gen conversia,legea darii in plata ar fi risc sistemic,hazard moral.Intr-o tara normala aceste masuri de ajutor al debitorului ar fi ceva logic.Dar noi nu suntem o tara normala.....

    1. Si in 89 Romania a fost ultima tara care a facut pasul impotriva comunistilor. Explicatia o gasiti in Securitate, institutie care ar face orice impotriva poporului roman.

    Cifrele arata clar ca in CHF mai sunt prea putini la noi poate 1% din imprumutati in valuta

    Si oricum la aia acum populismul e maxim ca si la unguri unde avem un fel de socialism chinez 

    1. de unde ai tu cifrele? de la banca sau ins?

      Cu atat mai mult, daca erau putini, puteau fi luate masuri, fara riscul sistemic vehiculat de BNR. Insa, in ianuarie 2015 mai erau circa 100.000 de credite in CHF (incluzand cele 23.000 cesionate in strainatate de PTP, CEB, Bancpost s.a.). Dupa conversia celor 15.000 de credite de la BT/VB si alte cateva mii de la alte banci, putem estima circa 70.000-80.000 de credite in ianuarie 2016. In mod normal, institutiile statului sunt obigate sa faca astfel de informari, insa in Romania incompetenta si coruptia sunt la ele acasa. In concluzia unora, toate celelalte tari afectate de criza francului, Polonia, Ungaria, Croatia, sunt populiste, in timp ce Romania este polul capitalismului. Cu toate acestea, stim cu totii ca toate celelalte tari sunt cu mult mai avansate, Romania ocupand un loc codas, inclusiv in ceea ce priveste protectia consumatorului.

      Da'ce?! Tu chiar stii ce-i aia populism?!

      Habar n-ai! 

    asa ar trebui si in Romania! o taxa speciala! dar in Romania se taxeaza oameni fara venituri.taxarea ar trebui inceputa cu bancile astea ,,protejate,,

    Mai bine socialism chinez decat bataie de joc.Asa se vede dupa avantaje create parlamentarilor,cheltuielile la presedentie,guvernulu lui Soros etc.

    1. Cine e mai bogata Corea comunista sau Sua democratica?

    lasa ca scot gaura din Polonia in Romania.....pt ca in Romania se poate...de ce stimati bancheri in alte tari se poate si in Romania NU?

    1. Pentru ca in Romania vegheaza Mugurel pentru interesele si profiturile nesimtite ale altora

      Daca toate tarile est- europene ar proceda ca UNGARIA si POLONIA ,in aceste tari valoarea valutelor ar fi mult mai mica fata de monedele respectivelor tari , avand in vedere interesul populatiei scazut vizavi de aceste monede.

    Speram ca o sa intre directiva europeana, dar noi nu suntemvin Europa pntru ca nu avem aceeasi moneda. Ceva german zicea ca suntem cel mai bogat continent. Nu ar impartii o paine cu imigrantii cu romanii bulgarii. Sper sa se dastrame uniunea, a adus doar suferinta. Ex. Carnea laptele graul etc nu e bun de la noi e bun din exterior. In Germania stau tirurile la incarca carne pentru supermarketurile din Romania.

    Cine poate sa ceara loby-ului comerciantilor de afara sa comercializeze carne, lapte doar produs in Romania. 

    In 89 strigau nu ne vindem tara, acum vrem sa le-o dam dar nu vor.

    E o forma de sclavie? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb