POLONIA:  Suprimarea sistemului disciplinare pentru judecători, unul din punctele de dispută în relaţia cu UE

G.D.
Internaţional / 27 mai 2022

Sursa foto: www.pixabay.com

Sursa foto: www.pixabay.com

Parlamentul polonez a abolit ieri sistemul disciplinar extrem de controversat pentru judecători, unul din punctele de dispută în relaţia cu Uniunea Europeană, care a criticat reformele despre care spune că obstrucţionează independenţa justiţiei, transmit AFP şi Reuters, conform Agerpres.

Astfel, a fost votat un proiect de lege care va înlocui această cameră disciplinară cu un nou organism. Urmează acum aprobarea în Senat.

Eliminarea acestui sistem disciplinar este una dintre condiţiile puse de Bruxelles pentru a acorda Poloniei fonduri din planul european de redresare în valoare de aproximativ 35 de miliarde de euro. Majoritatea voturilor în favoarea desfiinţării acestui sistem disciplinar au venit din partea conservatorilor aflaţi la guvernare.

Preşedintele polonez Andrzej Duda a făcut propunerea de a desfiinţa acest sistem în speranţa de a pune capăt disputei cu Bruxelles-ul. Opoziţia de centru şi organizaţiile judecătorilor au subliniat însă că aceasta nu răspunde preocupărilor legate de politizarea sistemului judiciar."Nu îndeplineşte condiţiile Comisiei Europene", a asigurat Barbara Dolniak, deputată a opoziţiei, care a calificat abolirea controversatului sistem drept o "înşelătorie".

Planul de redresare polonez, în valoare totală de aproximativ 35 de miliarde de euro, a fost blocat de Bruxelles din cauza conflictelor privind situaţia justiţiei şi, în special, a existenţei acestei camere disciplinare a Curţii Supreme, un organism acuzat de UE că subminează independenţa judecătorilor.

Pe 23 mai, această cameră disciplinară a ridicat suspendarea unuia din cei şase judecători urmăriţi penal pentru criticile aduse reformelor justiţiei introduse de guvernul naţionalist la putere.

Ridicarea suspendării este una din cele trei condiţii puse de UE pentru acordarea de fonduri din planul european de redresare, celelalte două fiind reforma sistemului disciplinar şi desfiinţarea camerei de disciplină, nerecunoscută de instanţele europene.

Preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen este aşteptată în Polonia săptămâna viitoare.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. ...

    În alta ordine de idei dreptul/legalitatea este o conventie mutual avantajoasa intre oameni cu interese comune de clan, trib, uniune de triburi deci o forță externa cu interese proprii nu poate decât sa distorsioneze/ mutileze relatiike interumane pana la situații ridicule inițial apoi sinistre și grotești gen România Ukraina Orientul Mijlociu și mare parte din Africa etc Însă, un celebru conferențiar mi-a atras odata atenția ca dreptul nu creste pe șanț să-l pasca boile vacii gâștele etc grajdul găleată curata sa mulgi laptele cu lopata strângi baligarul, la shparanghela Merkel prepara salata doitchland, lupta de clasa uneori te obliga să-i futi în gura pe toti deși decenta minimala ar impune

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb