Polonia speră ca o majoritate dintre soldaţii americani care vor fi retraşi din Germania de preşedintele Donald Trump, să fie instalaţi în Polonia, a declarat sâmbătă premierul Mateusz Morawiecki citat de Agerpres.ro.
Sursa menţionează cum vineri, Donald Trump a ordonat Pentagonului să reducă numărul personalului militar dislocat permanent în Germania, principala ancoră a forţelor americane din NATO, pentru a reduce numărul la 25.000.
Premierul Mateusz Morawiecki a declarat la postul de radio RMF : "Sper într-adevăr că, în urma numeroaselor discuţii pe care le-am avut şi după ce ne-am demonstrat soliditatea în calitate de partener al NATO, un anumit număr de soldaţi staţionaţi în prezent în Germania şi care vor fi retraşi de Statele Unite se vor regăsi în Polonia'', a declarat premierul Mateusz Morawiecki la postul de radio RMF.
În prezent, aproximativ 34.500 de soldaţi locuiesc cu familiile lor la una dintre cele 21 de baze militare americane din Germania. Efectivele pot ajunge la 52.000 de persoane în timpul rotirilor de echipe sau în timpul manevrelor, informează Digi24.ro.
Morawiecki a continuat: "Adevăratul pericol se ascunde la graniţa de est, astfel încât o deplasare a forţelor americane către flancul estic (al NATO) va reprezenta o consolidare a securităţii pentru întreaga Europă", făcând aluzie la Rusia.
Preocupată de preluarea de către Rusia a mai multor teritorii situate în Georgia şi Ucraina în ultimul deceniu, Polonia militează pentru o prezenţă militară americană permanentă pe teritoriul său.
Anul trecut, preşedintele Trump a crescut la 5.500 de oameni efectivele staţionate prin rotaţie în Polonia, care consideră de mult timp Statele Unite ca principalul garant al securităţii sale în cadrul NATO.
Casa Albă şi Pentagonul au refuzat să confirme sau să infirme informaţiile din Wall Street Journal, care apar într-un context de tensiuni între guvernul SUA şi aliaţii săi europeni cu privire la acordurile de cooperare, conchide sursa.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 07.06.2020, 00:47)
Sa-i ia Polonia,sa-i tot duca,numai la noi sa nu-i aduca!Ma bucur ca nu mai suntem vecini cu rusii.Daca eram,treburile erau mult mai complicate.Nici cu ucrainienii nu mi-e rusine,nu sunt mai breji, ba din contra,dar ce sa facem?Ne ducem crucea.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.06.2020, 07:47)
Cu așa o logică ,de fricosi ,nu ajungem nicăieri!
Suntem în NATO, am fost protejați de NATO ( nici nu va dați seama cât de mult) asa că pentru mine americanii sunt bineveniti.
1.2. tu te auzi? (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.06.2020, 09:59)
cara tu ce vrei...si lasa-ne pe noi in PACE...si nu te mai lega de vecinii nostrii!
te-ai sters la nas?
apropo ai auzit de Crimeea ?
da de bancul ala cu URSS?
(Unul intreba : Cu cine se invecineza URSS? Radio Erevan raspunde :Cu cine vrea!
asa ca BUNA ZIUA somnul mintii (recte tu)!
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.06.2020, 14:23)
Odată veniti,nu vom mai scăpa de ei,decat atunci cand decide jupanul lumii.Adica atunci cand iti este lumea mai draga,te lasa balta.Modus operandi.Vezi Siria,Afganistan, etc.Din Irak nu vor sa plece încă.Păi dacă nu vor.....