Actualizare 13:17
Premierul Victor Ponta a declarat, azi, că la nivelul întregii ţări au fost sancţionate cu măsura suspendării activităţii 232 de firme, dintr-un milion de contribuabili, în urma campaniei ANAF împotriva evaziunii fiscale.
"Susţin în continuare, şi îmi asum sigur şi înjurăturile de rigoare, faptul că în România e nevoie de combaterea evaziunii fiscale, că legea este lege pentru toată lumea şi că evaziunea fiscală este un fenomen care trebuie combătut. Important este ca în această campanie pe care o susţin să nu existe abuzuri şi exagerări. Prima exagerare este cu prigoana generală. Am primit informarea de la ANAF: sunt 232 de firme care au primit măsura suspendării din un milion de contribuabili, deci 232 în toată ţara. Dacă din 232, 150 probabil că meritau, ceilalţi ... vreau să nu existe abuzuri", a spus premierul la începutul şedinţei de Guvern.
Ponta a susţinut că încasările suplimentare de un miliard de euro la buget pe primele luni ale anului vin din combaterea marii evaziuni şi nu de pe urma sancţionării micilor agenţi economici.
"Nu de la buticuri avem un miliard de euro, ci din combaterea marii evaziuni fiscale. Dar trebuie fiecare cetăţean al României şi fiecare firmă să-şi plătească datoriile", a precizat prim ministrul.
Şeful Guvernului a cerut ca în următoarea şedinţă a Executivului să se discute modificarea legii, astfel încât până la pragul de 300 de lei diferenţă nefiscalizată să se aplice doar o amendă.
"Să nu luăm din prima măsura cea mai dură, să fie o măsură care să îl ardă la buzunar pe cel care nu respectă legea!", a adăugat premierul.
-----------
Gelu Ştefan Diaconu, preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), spune într-un interviu pentru HotNews că în şedinţa de guvern de azi se va discuta un proiect de modificare a legislaţiei care să interzică sancţionarea (amendă sau închidere) comercianţilor la care s-au găsit sume nefiscalizate sub pragul de 300 de lei.
Diaconu a afirmat pentru HotNews: "Joi, în şedinţa de Guvern vom citi în prima lectură acest proiect: se va stabili un prag de 300 de lei al diferenţelor nefiscalizate, pornindu-se de la realitatea că poate exista un mărunţiş lăsat neintenţionat. Sau pot fi greşeli umane - ai emis 400 de bonuri într-o zi, dar ai uitat de un bon şi vine taman atunci Antifrauda peste tine. Sub acest prag nu vor fi sancţiuni. Peste acest prag, pe lângă amenda contravenţională între 10.000-15.000 de lei, măsura suspendării se va lua doar dacă nu acceptă plata a de zece ori suma nefiscalizată, dar nu mai puţin de 10.000 de lei. Pentru că putem merge într-un club cu dever mare căruia să îi găsim 310 lei diferenţa, iar el să plătească doar 3.100 de lei, adică o picătură din ceea ce încasează ei. E o abordare. Va fi apoi introdus caietul de bani personali şi să intrăm în zona fiscalizării bacşişurilor".
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 02.04.2015, 15:35)
Executati politicieni acestia corupti dovediti si scadeti tva.
Un control la o multinationala nu am vazuti 25 de ani de democratie.
Daca uita sa bage prin acte 10 tiruri de rosi -adidSi - motorina ....
Astia dau 10 avocati si statul pierde. Imm pf plateste poate sau pune lacat.
In democratie e bine sa lucram pentru multinationale, mai demult am lucrat pentru turci, austro ungaria, rusi acum nu trebe sa aiba granita cu noi.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 02.04.2015, 20:52)
magain 2 vanzatori.control anaf.casa si actele inregula.desfasoara bonurile din casa gaseste bon pe care scria nu deodorant ci cosmetice+ magazinul nu a fost amendat de 3 ani.-motivamenda 2000lei ,strigator la cer.