Ponta: "Coaliţia va discuta luni despre o declaraţie privind demisia lui Băsescu"

V.B.
Politică / 23 iunie 2014

Actualizare 20:00 Tăriceanu: "Parlamentul se va reuni miercuri pentru votarea declaraţiei legate de demisia lui Băsescu"

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat, astăzi, că Birourile Permanente au aprobat convocarea pentru miercuri dimineaţă a plenului reunit al celor două Camere, în care se va discuta şi supune votului declaraţia politică prin care i se cere demisia de onoare preşedintelui Băsescu.

Până mâine, la ora 18:00, grupurile parlamentare pot depune amendamente, iar miercuri, la ora 9:00, Birourile Permanente se vor reuni din nou pentru a analiza aceste amendamente şi pentru a le integra eventual în declaraţia politică.

Tot miercuri, de la ora 10:00, Parlamentul se va reuni în plen comun pentru aprobarea declaraţiei politice cu privire la soliciarea demisiei de onoare a şefului statului.

Tăriceanu a mai spus că Birourile reunite au aprobat şi propunerea pe care a adresat-o celor două comisii reunite de supraveghere a activităţii SRI de la Senat şi de la Cameră pentru a cere toate informaţiile relevante în cazul care îl vizează pe fratele preşedintelui României.

-----

Actualizare 16:45 Meleşcanu: "În cazul Mircea Băsescu, SIE a informat doar legat de referirile din străinătate"

Directorul SIE, Teodor Meleşcanu, a declarat, astăzi, că instituţia nu are niciun fel de competenţă în legătură cu lucrurile care se întâmplă în ţară, iar informările SIE în cazul în care e implicat Mircea Băsescu sunt în măsura în care au apărut în presa din străinătate anumite referiri.

"Potrivit legii, SIE nu are niciun fel de competenţă în legătură cu lucrurile care se întâmplă în ţară. Singurele informaţii pe care le-am dat şi noi au fost cele referitoare la reflectarea în străinătate, prin diverse mijloace media şi prin alte luări de poziţie, a lucrurilor care se întâmplă la noi", a precizat Meleşcanu.

Meleşcanu a făcut aceste declaraţii după o întâlnire cu membrii Comisiei parlamentare SIE, precizând că nu a fost întrebat de aceştia despre scandalul în care este implicat fratele preşedintelui, ci a venit pentru a prezenta "situaţia bugetului instituţiei şi modul în care Serviciul respectă priorităţile din planul naţional de informaţii".

Întrebat dacă au existat informări în legătură cu acest scandal, Meleşcanu a răspuns: "Bineînţeles, în măsura în care în mijloacele de presă din străinătate au apărut anumite referiri, am informat despre acestea pe toată lumea: preşedintele, primul ministru, preşedintele Senatului, preşedintele Camerei Deputaţilor".

--------

Actualizare 13:20 Tăriceanu propune o declaraţie a Senatului privind demisia de onoare a lui Băsescu

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a anunţat astăzi că a propus adoptarea unei declaraţii politice privind necesitatea demisiei de onoare a preşedintelui Traian Băsescu, ca urmare a scandalului de corupţie în care este implicat fratele acestuia, transmit surse din presă.

"De săptămâna trecută eu am subliniat faptul că preşedintele Traian Băsescu ar trebui să-şi dea demisia de onoare şi mi-am exprimat şi părerea că, aşa cum îl ştiu, nu o va face. De aceea am făcut demersul de a reuni Comisia de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională a Senatului şi comisia comună pentru activităţile SRI, în aşa fel încât să vedem mai multe lucruri în legătură cu acest subiect. Cred că SRI ar trebui să ne dea date cu privire la faptul dacă a ştiut de situaţia fratelui preşedintelui Băsescu, de când a ştiut şi cât a ştiut şi, în acelaşi timp, dacă l-a informat pe preşedinte sau nu l-a informat", a afirmat Tăriceanu.

În opinia sa, Parlamentul, "ca for de dezbatere politică", ar fi cel mai potrivit loc pentru a discuta despre cazul fratelui şefului statului.

Preşedintele Senatului a menţionat că a făcut o propunere de declaraţie politică din partea Senatului "care să ceară în plenul lui demisia de onoare a preşedintelui".

Tăriceanu a precizat că va discuta şi cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, pentru un demers similar.

"Cred că putem să spunem, cu părere de rău, că filmele făcute de interlopi contribuie mai mult la independenţa justiţiei decât a contribuit preşedintele, şi acest lucru este bineînţeles regretabil", a adăugat preşedintele Senatului.

El a menţionat că declaraţia propusă are o valoare de principiu, politică, şi nu una juridică.

-----

Membrii coaliţiei de guvernare vor discuta astăzi despre posibilitatea iniţierii unei acţiuni parlamentare, precum adoptarea unei Declaraţii a Parlamentului, pentru demisia preşedintelui Traian Băsescu, ca urmare a cazului în care este implicat fratele domniei sale, a spus ieri seară premierul Victor Ponta, la un post TV.

Întrebat care trebuie să fie pentru Băsescu consecinţa situaţiei în care se află fratele său (despre a cărui situaţie şeful statului afirmase că avea cunoştinţă) şi dacă majoritatea parlamentară, din care face parte şi PSD, vrea să adopte o Declaraţie a Parlamentului pentru demisia preşedintelui, Ponta a răspuns că nu vrea să discute despre cazul concret, dar a adăugat că, din punct de vedere politic, "oriunde în Europa un preşedinte al cărui membru de familie este implicat într-un astfel de caz are la dispoziţie o decizie politică, corectă, şi anume demisia".

Prim-ministrul a detaliat: "În ceea ce priveşte modul în care majoritatea parlamentară va acţiona sau va acţiona în continuare, nu vreau să spun eu astă-seară, nu pot să decid singur, însă cu siguranţă mâine avem şedinţa de coaliţie de guvernare şi vom discuta inclusiv dacă există sau nu posibilitatea unei acţiuni parlamentare. Mâine cu siguranţă nu o să ne facem că nu există subiectul".

Tot ieri, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a anunţat că va face demersuri pentru ca "rapoartele SRI şi SPP" privind protecţia lui Traian Băsescu "în cazul vizitelor la clanul Bercea" să ajungă la comisile parlamentare pentru un raport din care să rezulte dacă preşedintele a fost sau nu informat.

Vineri, Tribunalul Bucureşti a decis arestarea preventivă pentru 30 de zile a lui Mircea Băsescu, în dosarul unde este acuzat că ar fi primit 250 de mii de euro de la Florin Anghel (fiul interlopului Sandu Anghel, cunoscut ca Bercea Mondial) pentru ca, în urma intervenţiei lui Mircea Băsescu la judecători, Bercea Mondial să scape de închisoare.

Decizia Tribunalului Bucureşti nu este definitivă şi poate fi contestată la Curtea de Apel din Capitală.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb