Actualizare 11:13 Băsescu: "Ponta, trădează-mă, demisionând"
Fostul preşedinte Traian Băsescu spune că Victor Ponta, "mincinosul naţional" încearcă să convingă lumea că şi-ar trăda electoratul, dacă ar demisiona din fruntea Executivului, amintind că nu a fost ales prin vot, ci el l-a desemnat premier.
Băsescu scrie, pe pagina sa de Facebook, că Victor Ponta apelează la o diversiune pentru a justifica faptul că nu demisionează, susţinând că i-ar trăda pe cei care l-au votat.
"Nu poporul te-a făcut premier, ci eu te-am desemnat pentru această funcţie, iar Parlamentul a aprobat propunerea mea.
De aceea, te rog, trădează-mă pe mine, care te-am desemnat, demisionînd şi nu trăda interesele ţării tale rămânînd în funcţie", scrie fostul preşedinte pe reţeaua de socializare, adăugând că Ponta a reuşit performanţa de a deveni singurul premier european urmărit penal.
Băsescu aminteşte că l-a desemnat premier pe Victor Ponta, respectând principiul constituţional potrivit căruia alianţa care câştigă alegerile dă şi premierul.
"Mincinosul naţional încearcă să ne convingă că, dacă ar demisiona, ar trăda electoratul. Bietul mitoman a ajuns să creadă şi vrea să convingă o lume întreagă că el a fost ales de popor.
Nu, dragule, pe tine nu te-a ales niciun popor, ci te-am desemnat eu pentru funcţia de prim-ministru respectînd principiul constituţional că o alianţă care a cîştigat alegerile cu 68% poate propune premierul. Acum nici măcar alianţa USL care a cîştigat alegerile nu mai există, deci tu cam vii de nicăieri la Palatul Victoria. Nu îndrăzni să mai vorbeşti de legitimitate cînd alianţa, dar şi înţelegerea politică ce te-a propulsat au dispărut", mai scrie Băsescu.
Potrivit acestuia, deşi rămâne consecvent ideii că acuzaţia de conflict de interese nu este justificată, "participarea la fals şi spălare de bani în relaţia cu Dan Şova în afacerea Rovinari - Turceni pare a fi temeinic documentată de procurori şi numai un judecător poate decide definitiv, indiferent ce eforturi mediatice s-ar face pentru a-l spăla pe Ponta".
Luni seară, într-o emisiune a postului de televiziune Antena 3, Victor Ponta a susţinut că s-a gândit să demisioneze din funcţia de prim-ministru, dar asta ar fi însemnat să-şi trădeze electoratul.
---
Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că relaţia cu preşedintele Klaus Iohannis nu este stricată iremediabil, colaborarea dintre Preşedinţie şi Guvern urmând să fie instituţională.
"Relaţiile cu preşedintele nu sunt stricate iremediabil. Cred că nu a fost corect, şi mă aşteptam să fie corect", a declarat premierul, luni seară, la Antena 3.
"Până în 5 iunie, ora 12.00, am avut cea mai normală, contructivă relaţie", a mai spus Ponta. "Pe 5 iunie, domnul preşedinte a spus că trebuie să-mi dau demisia. Atunci nu a fost preşedintele României, a fost al Alinei Gorghiu, al lui Predoiu, al lui Blaga. Nu am înţeles de ce a dezbrăcat hainele de preşedinte", a spus Victor Ponta despre relaţia cu preşedintele.
Premierul a mai spus că preşedintele Klaus Iohannis este într-un anumit tip de relaţie cu electoratul, dar "în momentul în care este Traian Băsescu, îl va costa mult".
Premierul a spus că nu a avut ocazia să vorbească cu preşedintele de la întoarcerea sa în ţară, dar că vor vorbi.
• Ponta: "Nu mai sunt preşedinte al PSD, lunea aveam BPN, iar eu trebuia să mă duc la DNA"
Premierul Victor Ponta a declarat, luni, referitor la retragerea sa din funcţia de preşedinte al PSD, că el poate fi în echipă şi membru, nu trebuie să fie neapărat "căpitanul" şi a precizat că miercuri colegii săi se vor întâlni pentru a alege un preşedinte interimar până la Congres.
Ponta a fost întrebat, la Antena 3, despre motivele retragerii sale din funcţia de preşedinte al PSD.
"Dintr-un motiv foarte simplu. Lunea la 11.00 aveam BPN, iar eu trebuia să mă duc la DNA. PSD e un partid care în 25 de ani a avut câţiva lideri puternici, Ion Iliescu, Adrian Năstase, acum încerc şi eu să mă plasez lângă ei pentru că am câştigat alegeri şi am pierdut alegeri, ca şi ei, şi-şi va găsi în continuare. Eu am încredere că şi Rovana Plumb, şi ceilalţi pot să conducă partidul cu mine alături. Nu am avut niciodată mentalitatea, pentru că am făcut sport toţi aceşti ani (...), că, dacă nu sunt eu căpitanul echipei, gata, mă supăr şi plec. Pot să fiu şi un membru al echipei, să fiu pe bancă. Important este ca noi să mergem mai departe. Şi asta se va întâmpla cu PSD, care, în orice variantă şi oricât este de demonizat, reprezintă, totuşi, 35-40% din populaţia acestei ţări", a arătat el.
"Nu mai sunt preşedinte al PSD, punct. Colegii mei se întâlnesc miercuri, îşi aleg un alt preşedinte interimar până la Congres", a mai spus el.
Întrebat când va avea loc Congresul partidului, Ponta a menţionat că, în mod normal, conform Statutului, în 2017, dar se poate face oricând înainte.
"În ceea ce mă priveşte, nu trebuie să fiu neapărat eu căpitanul. Pot să fiu fundaş sau mijlocaş. Aşa văd ideea de echipă şi nu-mi voi schimba acestă mentalitate niciodată", a mai spus el.
Premierul Victor Ponta a anunţat duminică, printr-o scrisoare adresată liderilor social-democraţi şi postată pe Facebook, decizia de "a nu mai ocupa nicio funcţie de conducere" în PSD, până la momentul în care îşi va demonstra nevinovăţia faţă de acuzaţiile care îi sunt aduse în justiţie.
• Ponta: "Dacă îmi dau demisia, înseamnă că dau ţara celor care au distrus-o înainte"
Victor Ponta a declarat, luni, că s-a gândit să îşi dea demisia din funcţia de premier, dar că acest gest ar fi fost o trădare a celor care l-au votat şi, solicitat să dea un exemplu de persoană pe care ar susţine-o în condiţiile în care el s-ar retrage, l-a indicat pe Călin Popescu Tăriceanu.
Ponta a fost întrebat, într-o emisiune a postului Antena 3, dacă s-a gândit în această perioadă la demisie.
"Sigur că da, cum să nu. Este o gândire foarte concretă, m-am gândit în felul următor: la partid, PSD, am găsit imediat o formulă prin care cei aflaţi acum la conducere - Rovana Plumb, ceilalţi colegi ai mei - pot foarte bine să conducă din punct de vedere politic partidul, mai ales că, practic din toamnă, începe pregătirea pentru alegerile locale, apoi pentru cele parlamentare. La Guvern, lucrurile stau în felul următor: în primul rând, nu că sunt de neînlocuit, nimeni nu e de neînlocuit, dar sunt nişte proiecte pe care le-am pus în aplicare şi pe care trebuie să le duc la bun sfârşit. În al doilea rând (...), eu am fost votat, împreună cu Crin Antonescu, ca să guvernăm, dar am fost şi votaţi ca să nu mai ajungă ăia pe care i-am dat jos, adică Ungureanu, Predoiu, Boagiu, Ialomiţianu, toată gaşca. Păi, eu, dacă îmi dau demisia de la Guvern, înseamnă că dau ţara celor care au distrus-o înainte. Şi după aia ce facem, iarăşi venim şi muncim trei ani jumate ca să dăm înapoi oamenilor pensiile, salariile, TVA, toate celelalte lucruri... aia ar fi o trădare, categoric, a celor care m-au votat", a susţinut el.
Reamintindu-i-se evaluarea privind o eventuală demisie ca fiind "trădare", Ponta a precizat că se referă la demisia sa urmată de venirea unui guvern al celor care au fost înainte de 2012.
Întrebat dacă ar putea veni altcineva, Ponta a spus: "Dacă ar fi din partea USL, revin la ceea ce v-am mai spus despre echipă, nu trebuie să fiu eu căpitan".
Solicitat să precizeze dacă ar putea să se retragă din funcţia de prim-ministru dacă ar fi propus altcineva din coaliţie, el a menţionat: "Voi susţine întotdeauna pe cineva care a candidat ca USL şi care pune în aplicare ceea ce a promis USL".
De asemenea, Ponta a fost solicitat să dea un exemplu de persoană pe care ar susţine-o în condiţiile în care el s-ar retrage. "Da, Călin Popescu Tăriceanu, dar nu e un secret, am spus-o anul trecut. Nu vreau să înceapă speculaţiile din chestia asta, domnul Tăriceanu e preşedintele Senatului, un preşedinte de Senat foarte bun şi foarte onorabil pentru România",a menţionat el.
"Să nu credeţi că am ajuns la concluzia că numai eu pot să fiu prim-ministru, nu, nici vorbă de aşa ceva. Dar predarea pe tavă către cei care au distrus România înainte de 2012 a Guvernului, da, cred că ar fi o trădare a celor care au crezut în USL şi a celor care ne-au votat. Şi dacă cei care sunt acum în PNL au trădat, e păcatul lor, al meu nu, eu m-am ţinut de cuvânt", a mai spus Ponta.
• Ponta, despre sechestru: "Am pus la dispoziţie apartamentul pe care îl deţin"
Premierul Victor Ponta a declarat, luni, referitor la măsura sechestrului asigurător pe o parte din averea sa, că este "o procedură normală", menţionând că a pus la dispoziţia anchetatorilor apartamentul pe care îl deţine.
"Procurorul apreciază că toţi cei din dosar, nu doar eu, au produs un prejudiciu de 180.000 de lei şi eu, evident, am pus la dispoziţie apartamentul pe care îl deţin. (...) Citisem la ora 10.00 în presă, pe surse, că la ora 11.00 se va institui această măsură şi eram pregătit. (...) Aveam (contractul apartamentului - n.r.) şi l-am dat avocatei, l-a depus imediat. Soţia mea e europarlamentar, nu voiam să îi sechestreze contul sau altceva. Şi asta, până la urmă, e o procedură normală", a spus Ponta, la Antena 3.
Ponta a explicat totodată că, luni, la DNA, a avut loc o discuţie scurtă, iar procurorul a dispus o expertiză financiar-contabilă, la cererea sa.
"A fost o discuţie extrem de scurtă, procurorul a dispus, aşa cum era normal, o expertiză financiar-contabilă, eu sunt convins că în urma acestei expertize, care se finalizează în august, va rezulta ceea ce ANAF deja a spus şi celelalte instituţii ale statului, şi anume că în urmă cu 8 ani nu am eludat nici măcar un leu, vreo taxă şi nu am produs niciun prejudiciu, dar trebuie să existe o expertiză pentru asta. (...) De către procuror, dar la solicitarea noastră", a menţionat Ponta.
"Eu cred că toţi oamenii din această ţară, poate cu excepţia mea, că la mine nu se aplică, procurorul trebuie să dovedească că e vinovat, nu eu că sunt nevinovat, că eu pot să vă spun acum că sunt nevinovat", a mai spus Victor Ponta.
Premierul Victor Ponta a fost pus sub inculpare, luni, în dosarul "Turceni-Rovinari", în care este cercetat alături de Dan Şova, iar procurorii urmează să identifice bunurile acestuia, pentru ca o parte să fie puse sub sechestru. Procurorii i-au schimbat calitatea din suspect în inculpat, dar nu au luat în cazul premierului măsura controlului judiciar.
1. fără titlu
(mesaj trimis de Vanatorul în data de 14.07.2015, 09:19)
Mai intai trebuie sa pui in aplicare intelegerile dintre statul roman si romani. Alea sunt prioritare. Poti incepe cu autostrazile, cu lupta impotriva coruptiei, cu restructurarea ministerelor si mai ales a agentiilor si cu o grila de salarizare corecta.
1.1. eu am alte dorinte (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de eu în data de 14.07.2015, 11:44)
Pentru mine ar fi prioritare reducerea la jumatate a numarului de bugetari inclusiv din administratiile locale, incurajarea afacerilor autohtone cel putin in masura in care isi sprijine nemtii industria lor, reducerea accesarilor de noi datorii indiferent in ce scop, iar daca asta impune renuntarea la autostrazi atunci fara autostrazi!. Sunt perfect de acord cu lupta impotriva coruptiei incepand cu cea din servicii, parchete si politie, cu cea din administratie, spitale, scoli, partide.
2. domnul Piersic e Bruta adevarata
(mesaj trimis de Virgil Bestea în data de 14.07.2015, 11:49)
inca un imbecil care nu intelege politica domnului Ponta. L-as decora cu medalia Brute of the Year. BRUTE of The Decade ar reveni domnului Comandant.