Ponta: "Decizia CC privind Rompetrol, semnal prost către investitori"

F.A.
Ziarul BURSA #Companii / 25 noiembrie 2013

Ponta: "Decizia CC privind Rompetrol, semnal prost către investitori"

Premierul susţine că Rompetrol ar putea intra în insolvenţă ca efect al deciziei CC privind Memorandumul

Rompetrol şi-ar putea declara insolvenţa, ca urmare a deciziei CC de a declara neconstituţională Legea de aprobare a Memorandumului dintre stat şi The Rompetrol Group, la fel cum procedează şi alte companii pentru a nu mai plăti taxe, susţine premierul Victor Ponta, citat de Mediafax.

Întrebat din partea The Rompetrol Group dacă i s-a comunicat că există posibilitatea să îşi relocheze afacerea din România, Ponta a răspuns: "Mai grav, să intre în insolvenţă. Cum mai intră şi alţii în insolvenţă, să nu mai plătească nicio taxă".

Premierul a mai afirmat că îi este teamă pentru locurile de muncă de la Rompetrol şi investiţia din România a companiei.

Legea de aprobare a Memorandumului de înţelegere între statul român şi Rompetrol, în legătură cu care preşedintele Traian Băsescu a formulat o sesizare la Curtea Constituţională (CC), a fost declarată, joi, neconstituţională.

Prin Memorandum, cele două părţi semnatare îşi asumau un angajament de cumpărare din partea The Rompetrol Group N.V. a unui pachet minoritar de acţiuni reprezentând 26,6959% din capitalul social al «Rompetrol Rafinare» - S.A., deţinut în prezent de Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), în schimbul a 200 de milioane de dolari americani. "Ca o premisă a implementării tranzacţiei, OPSPI va face demersuri utile şi necesare pentru ca toate procesele aflate pe rolul instanţelor judecătoreşti şi măsurile administrative iniţiate împotriva S.C. «Rompetrol Rafinare» - S.A. să înceteze", se arată într-un comunicat al Preşedinţiei care citează sesizarea către CC.

Preşedintele precizează că cele două părţi stabilesc constituirea unui fond de investiţii kazah-român, sub forma unei societăţi cu structura acţionariatului 80% The Rompetrol Group şi 20% statul român, care va investi în proiecte din domeniul energetic.

Ponta nu a putut preciza dacă memorandumul rămâne în vigoare

Decizia CC de neconstituţiuonalitate a Legii de aprobare a Memorandumului dintre stat şi Rompetrol este un semnal prost pentru investitori, a afirmat premierul Ponta, care nu a putut preciza dacă memorandumul rămâne în vigoare, dar a spus că se pot pierde locuri de muncă şi venituri la buget.

Premierul Ponta a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că Rompetrol este una din marile companii care activează România, având în vedere că în 2012 a plătit la bugetul de stat 4,6 miliarde lei ca taxe şi impozite, în primul trimestru din 2013 alte 230 milioane de dolari şi are pes­te 1.000 de angajaţi.

Ponta a susţinut că declararea legii constituţională în iunie de către CC, pentru ca apoi să o declare neconstituţională este un semnal prost pentru investitori.

"Curtea Constituţională în vară a spus că este constituţională, după care ieri a zis că nu mai este constituţională. Nu cred că este necesar vreun comentariu, care este seriozitatea şi stabilitatea pe care o putem garanta investitorilor străini în momentul în care aceiaşi judecători decid în noiembrie altceva decât în iunie", a declarat Victor Ponta.

El a adăugat că astfel locurile de muncă ale celor de la Rompetrol şi veniturile la buget sunt puse în pericol de o bătălie politică pe care preşedintele ţării o dă cu Guvernul şi cu Parlamentul, afectând viaţa a mii de oameni.

Întrebat de ziarişti ce reproşează CC, Ponta a arătat că nu le reproşează de fapt nimic judecătorilor CC, dar vrea să sublinieze faptul că preşedintele Băsescu atacă de multe ori la Curte "cu sau fără sens" proiectele Guvernului, până "reuşeşte să le declare neconstituţionale".

La remarca jurnaliştilor că sesizările de neconstituţionalitate a legii au avut ca obiect articole diferite, premierul Ponta spus că este vorba de aceeaşi lege şi nu poate înţelege de ce o dată a fost declarată constituţională, iar a doua oară neconstituţională.

Întrebat totodată dacă prin declaraţiile sale privind deciziile Curţii nu pune presiune pe judecători, Ponta a arătat că el şi-a exprimat doar îngrijorarea faţă de pierderea unor locuri de muncă şi venituri la buget.

Premierul Ponta a spus, de asemenea, că nu poate preciza dacă memorandumul încheiat cu Rompetrol este încă în vigoare, subliniind că aşteaptă motivaţia CC la decizia de neconstituţionalitate, pentru a vedea ce paşi trebuie urmaţi.

Prim-ministrul a reamintit faptul că statul a pierdut în primă instanţă un litigiu cu Rompetrol şi, conform unei hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile, Guvernul trebuie să plătească companiei o sumă importantă, care nu ar trebui achitată, dacă există acordul între cele două părţi.

Întrebat de ce nu s-a continuat procesul cu Rompetrol la Curtea de Apel şi s-a luat decizia suspendării litigiului cu doar trei zile înaintea termenului procesual, Ponta a arătat că Guvernul nu putea risca să piardă şi la această instanţă. Premierul a precizat că suspendarea litigiului s-a realizat de stat şi Rompetrol conform Codului de Procedură Civilă, care permite acest lucru dacă cele două părţi ajung la un acord.

Proiectul de lege privind aprobarea Memorandumului de înţelegere încheiat între statul român şi The Rompetrol Group N.V. semnat la Bucureşti la 15 februarie 2013 a fost adoptat, în octombrie, de senatori, cu 79 de voturi "pentru", 17 voturi "împotrivă" şi opt abţineri, în forma transmisă iniţial la promulgare.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Mai intai datorii de 700 mil au fost transferate intro emisiune de obligatiuni negarantata ! Apoi ati permis transferul activelor Rompetrol de firme din afara Romaniei ! Apoi ii-ati permis lui Patriciu sa vanda ! Acum vreti sa stergeti in mare parte aceste datorii !

    Stati linistiti nu trage oblonul Rompetrol in Romania ! 

    Bagatil si pe Patriciu in proces si o sa castigati ! 

    Creanta din Libia cat a fost ? 

    Majorarile de capital fictive cate au fost si ar trebui anulate ?

    Sa il dea si kazahii pe patriciu in judecata ca lea tras teapa ! 

    a la ponta :

    Rompetrol şi-ar putea declara insolvenţa, ca urmare a deciziei CC de a declara neconstituţională Legea de aprobare a Memorandumului dintre stat şi The Rompetrol Group, la fel cum procedează şi alte companii pentru a nu mai plăti taxe, susţine premierul Victor Ponta, citat de Mediafax. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb