Premierul Victor Ponta nu ia în calcul varianta aplicării taxei de solidaritate şi în mediul privat. Solicitat să comenteze declaraţiile făcute recent de către ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, care preciza că au existat discuţii în USL privind posibilitatea ca salariile mai mari de 1.000 de euro din mediul privat să fie suprataxate, Ponta a precizat că a existat discuţia despre taxa de solidaritate în ianuarie.
"Dacă mă întrebaţi despre acea taxă de solidaritate, nu cred că în decembrie, cred că în ianuarie am discutat-o, inclusiv cu cei de la FMI. Când o să avem o decizie, o anunţăm", a răspuns Ponta.
Întrebat dacă taxa discutată în ianuarie îi privea şi pe cei din mediul privat, Ponta a răspuns: "A fost o discuţie apropo de faptul că ar fi constituţional sau neconstituţional. Or atât timp cât salariile - a spus Curtea că au fost tăiate doar la bugetari, că doar nu am tăiat salariile la privaţi - la fel ar fi în continuare".
Ponta a spus că problema principală ţine de diferenţa dintre salariile celor din mediul bugetar.
"Problema principală aici e cât de mare e diferenţa între cel mai mare venit din zona bugetară, mai ales din zona companiilor şi autorităţilor care sunt majoritar de stat, şi cel mai mic venit şi acolo evident că între 18-20.000 de lei lunar şi 800 de lei lunar, e mult prea mare diferenţa. Despre asta discutăm, o să căutăm, avem timpul necesar să gândim o soluţie de echilibrare", a spus Ponta.
Întrebat dacă ia în calcul în continuare varianta ca angajaţii din mediul privat să fie suprataxaţi, Ponta a replicat: "Nu. E clar acum?".
Vice-premierul şi ministrul de Finanţe, Daniel Chiţoiu, a admis, sâmbătă, că la sfârşitul lui 2012 în coaliţia de guvernare s-a discutat despre suprataxarea tuturor celor care obţin venituri, inclusiv privaţii, arătând că în USL nu s-a ajuns la o decizie şi că în acest moment subiectul este înschis.
Întrebat dacă a avut la un moment dat în discuţie un proiect care privea suprataxarea nu doar a bugetarilor, ci şi a privaţilor, Chiţoiu a răspuns: "Da, am discutat".
"La sfârşitul anului trecut s-a luat în discuţie acest lucru, dar de atunci nu am mai luat în discuţie şi nici nu am mai făcut calcule sau analize", a precizat Chiţoiu, citat de Mediafax.
Întrebat dacă s-a discutat pe varianta suprataxării celor din mediul privat, Chiţoiu a răspuns: "Da, dar atunci a fost în discuţie ca suprataxarea să fie pentru toţi care realizează venituri, dar nu s-a stabilit limita minimă la vremea respectivă. Era vorba de cifră brută sau cifră netă, peste 1.000 de euro".
Chiţoiu a precizat că în USL nu s-a ajuns la luarea unei decizii politice prin care toţi cei care obţin venituri să fie suprataxaţi.
"Guvernul USL aplică programul de guvernare aprobat în Parlament. Toate politicile publice şi economice se iau prin decizie politică la nivelul USL. La nivelul USL nu s-a ajuns la o decize politică astfel încât să implementăm acest proiect", a spus Chiţoiu.
El a precizat, răspunzând unei întrebări, că premierul Victor Ponta nu i-a cerut să reia discuţiile pe marginea acestui proiect de suprataxare, subliniind că subiectul este "deocamdată închis".
• Antonescu: "Am respins din principiu ideea supraimpozitării, nu cred că va fi readusă în discuţie"
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat că ideea supraimpozitării veniturilor bugetarilor sau a celor din mediul privat a făcut obiectul discuţiilor din USL şi a fost respinsă de liberali, apreciind că nu crede că subiectul va mai fi reluat.
"Noi am respins în principiu ideea supraimpozitării, în primul rând cu gândul la sectorul privat. A fost un subiect de discuţie care s-a închis de mult şi destul de repede (...) Nu s-a pus problema, nu s-a acceptat, nu s-a decis niciodată în USL supraimpozitarea nici la bugetari, cu atât mai puţin la privaţi", a declarat Antonescu.
El a precizat că au existat discuţii pe acest subiect şi în timpul Guvernului Ponta I, în contextul găsirii unor soluţii pentru a fi acoperite nevoile bugetare.
"În gama asta de diverse soluţii s-a discutat şi despre o asemenea ipoteză (...) Dar astea sunt lucruri asupra cărora s-a decis destul de clar", a mai susţinut liderul PNL.
Antonescu a mai susţinut că nu are niciun "indiciu" că premierul sau altcineva din USL ar dori să readucă subiectul în discuţie.
• Ponta: "La rectificarea bugetară nu vom da bani în plus şi pentru parlamentari"
Premierul Victor Ponta a declarat, ieri, că parlamentarii nu vor primi bani în plus la rectificarea bugetară care va fi făcută după data de 1 iulie. Întrebat dacă ar putea fi daţi bani în plus şi pentru parlamentari, la rectificare, având în vedere că există o mare problemă financiară, Ponta a răspuns categoric: "Nu".
Jurnaliştii au insistat şi l-au întrebat pe premier dacă sub nici o formă parlamentarii nu vor primi fonduri la rectificare, el răspunzând: "Păi, nu au bani din cauza mea? Şi atunci?"
1. VAX!
(mesaj trimis de nemtalau în data de 14.05.2013, 10:14)
mincinosul xeroxist uita ca privatilor deja le-au fost marite taxele, eu ca PFA dau > 400RON, un var cu firma in agricultura a pierdut > 50EUR\hectar, samd
2. hai ma
(mesaj trimis de Obama în data de 14.05.2013, 10:55)
CopyLotule, de ce nu suprataxezi privatii? De-abia ai anuntat marirea alocatiilor pentru asistatii sociali, ca doar aia v-au adus la putere, nu? Privatii trebuie sa sufere pentru ca muncesc!