Ponta: "Nu voi mai răspunde la întrebările ziariştilor ai căror angajatori nu-şi plătesc dările la stat"

E.D.
Macroeconomie / 30 martie 2015

ANAF: "Selecţia prin omisiune a acţiunilor ANAF contribuie la informarea defectuoasă a opiniei publice"

ActiveWatch: "Premierul nu înţelege rolul presei într-o societate democratică"

Premierul: "Avem companii în media care datorează bugetului de stat peste 100 de milioane de lei"

PSP: "Inspectorii ANAF fac abuz de prevederile legale neclare"

Ponta: "Eventuale abuzuri ale ANAF vor fi sancţionate"

---------------

Actualizare 20:10 Ponta: "Cei care critică, în primul rând să-şi plătească ei taxele şi impozitele/ Mă refer la toată lumea"

Premierul Victor Ponta a afirmat azi, în cadrul conferinţei de presă susţinute la sediul PSD, că "deja există o frăţie a evazioniştilor fiscali" şi că "ar fi corect ca cei care critică" să-şi plătească taxele şi impozitele.

"Cred următorul lucru: Că dacă există abuzuri făcute de către cei de la ANAF, cu siguranţă aceste abuzuri vor fi sancţionate, dar, în acelaşi timp, văd că deja există o frăţie a evazioniştilor fiscali. Avem companii, şi în media, care datorează bugetului de stat peste 100 de milioane lei, şi atunci evident că ei se luptă cu ANAF-ul ca să nu plătească taxe şi impozite. Cred că ar fi corect ca cei care critică, în primul rând să-şi plătească ei taxele şi impozitele, pentru că, altfel, când nu plăteşti nicio taxă şi niciun impozit e aşa uşor să critici...Eu mă refer la toată lumea. De la mic la mare, toată lumea trebuie să respecte legea", a afirmat Ponta.

(A.C.)

----------------

Actualizare 18:47 ANAF: "Selecţia prin omisiune a acţiunilor ANAF contribuie la informarea defectuoasă a opiniei publice"

ANAF consideră că "selecţia prin omisiune" a acţiunilor ANAF "nu face altceva decât să contribuie, într-o manieră consistentă", la informarea defectuoasă a opiniei publice, prezentând în mod eronat activitatea Direcţiei Antifraudă din 2014, primul an de funcţionare, potrivit unui comunicat remis azi redacţiei.

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală prezintă, din nou, "în vederea unei informări oneste a publicului", datele "care subliniază preocuparea şi determinarea conducerii ANAF în ce priveşte combaterea evaziunii fiscale şi a economiei subterane, prin direcţionarea resurselor materiale şi umane cu precădere înspre reţelele de fraudă organizată.

Agenţia reiterează faptul că acţiunile de combatere a micii evaziuni reprezintă "o linie secundară" de activitate a ANAF, "tratată însă cu aceeaşi seriozitate", potrivit sursei.

"Linia prioritară de acţiune a DGAF este reprezentată de analiza, investigarea şi instrumentarea cazurilor de fraudă fiscală organizată sistematic. În 2014, 90% dintre cazurile instrumentate de Direcţia Antifraudă au vizat prejudicii de peste 1 milion de euro/dosar,iar în primele două luni din 2015 procentul dosarelor de peste 1 milion de euro au reprezentat 87% din total sesizări penale înaintate organelor de anchetă. În primele două luni din 2015, Direcţia Generală Antifraudă Fiscală (DGAF) din cadrul ANAF a înaintat organelor de urmărire penală 86 de sesizări penale, valoarea totală a prejudiciului însumând 459,71 milioane lei (circa 104 milioane euro)", subliniază ANAF.

În condiţiile în care linia prioritară de acţiune a DGAF este reprezentată de analiza, investigarea şi instrumentarea cazurilor de fraudă fiscală organizată sistematică, inspectorii antifraudă subliniază faptul că valoarea actelor de sesizare cu prejudiciu mai mare de 1 milion de euro reprezintă 87% din valoarea totală aferentă sesizărilor penale.

ANAF mai transmite că informaţia transmisă de presă, potrivit căreia activitatea restaurantului "PUB 18" a fost suspendată pentru nedeclararea sumei de 3,18 lei, este falsă.

"Din compararea raportului informativ emis de casa de marcat cu monetarul reprezentând încasările zilei, până la momentul controlului, a rezultat o diferenţă în minus de 1.596,72 lei, nu de 3,18 lei. În nota explicativă semnată olograf de barmanul unităţii este precizat că acesta i-a înmânat administratorului societăţii «în jur de 1.600» lei. La solicitarea inspectorilor de a prezenta dovada, constând în dispoziţia de plată, acesta a precizat că nu deţine un astfel de document întrucât l-a înmânat administratorului, deşi legea prevede că un exemplar al dispoziţiei de plată trebuie să rămână în unitate. Administratorul societăţii a venit ulterior controlului pentru a prezenta dispoziţia de plată, într-un singur exemplar, pentru suma de 1.600 lei", arată un comunicat ANAF.

Despre Cofetăria Codrina din Timişoara s-au publicat ştiri prin care a fost prezentată "o situaţie fără corespondenţă cu realitatea", respectiv suspendarea activităţii pentru un plus de 1,5 lei în casa de marcat, potrivit sursei. Inspectorii ANAF au transmis că Direcţia Regională Antifraudă Deva nu a verificat activitatea SC Codrina SRL.

În legătură cu materialele apărute în presă legate de confiscarea "urzicilor unei bătrânici" de către Direcţia Antifraudă, fără a fi întrebaţi în legătură cu veridicitatea informaţiei, ANAF notează că acest lucru este, de asemenea, "nereal".

"Acest gen de activităţi nu intră în sfera acţiunilor întreprinse de DGAF. Sugerăm reprezentanţilor presei să verifice această informaţie cu alte instituţii care au astfel de atribuţii. Linia prioritară de acţiune a DGAF este reprezentată de analiza, investigarea şi instrumentarea cazurilor de fraudă fiscală organizată sistematică", potrivit sursei citate.

În 2014, 90% dintre cazurile instrumentate de Direcţia Antifraudă au vizat prejudicii de peste 1 milion de euro/dosar, iar în primele două luni din 2015 procentul dosarelor de peste 1 milion de euro au reprezentat 87% din total sesizări penale înaintate organelor de anchetă.

(A.C.)

------------

Actualizare 18:25 ActiveWatch: "Premierul nu înţelege rolul presei într-o societate democratică"

Victor Ponta are "o înţelegere greşită privind rolul presei într-o societate democratică", susţine ONG-ul ActiveWatch, ca reacţie la faptul că, astăzi, premierul a anunţat că nu mai răspunde întrebărilor venite de la jurnaliştii unor companii media cu datorii la stat.

Organizaţia non-guvernamentală transmite, într-un comunicat primit de redacţie: "Misiunea presei de a informa publicul asupra chestiunilor de interes public este exercitată prin intermediul unor persoane care practică această meserie şi care se numesc «jurnalişti». Rolul lor este esenţial într-o societate democratică, prin faptul că asigură dreptul la liberă şi corectă informare cetăţeanului/publicului şi atrag atenţia asupra abuzurilor, neregulilor, ilegalităţilor comise de zonele de putere din societate. Astfel, legământul jurnalistului este faţă de această misiune şi faţă de public, nu faţă de patronul său. Dizolvarea jurnalistului în ciorba (adeseori stricată) a patronului este tot mai utilizată de politiceni de toate culorile pentru a decredibiliza demersul jurnalistului, prin asocierea acestuia cu interesele (adeseori corupte) ale patronului şi pentru a evita răspunsul la întrebări incomode".

ActiveWatch subliniază că demersul "legitim" al premierului de a combate evaziunea fiscală nu trebuie să afecteze dreptul publicului de a fi informat şi activitatea jurnaliştilor.

"Supărarea legitimă a domnului Ponta trebuie îndreptată împotriva patronilor şi administratorilor de presă, nu împotriva jurnaliştilor", opinează ONG-ul.

Organizaţia atrage atenţia că, prin funcţia de înalt demnitar al statului român, prim-ministrul trebuie să respecte dreptul publicului de a fi informat în chestiuni de interes public, care privesc viaţa comunităţii. "Aceasta presupune, în primul rând, o relaţie corectă cu presa, inclusiv cu acei jurnalişti care deranjează, prin întrebările pe care le adresează sau prin opiniile pe care le exprimă", comentează ActiveWatch.

Activiştii mai susţin că, din funcţia pe care o deţine, Ponta "are responsabilitatea de fi un model pentru restul demnitarilor şi politicienilor din acestă ţară, o ţară în care jurnaliştii continuă să fie jigniţi, ameninţaţi, hărţuiţi de diverşi demnitari, oameni de afaceri, mai ales în provincie".

ONG-ul conchide: "Din păcate, prin această declaraţie, premierul nu face decât să încurajeze astfel de comportamente ostile presei/jurnaliştilor, iar declaraţia sa constituie, chiar şi involuntar, un atac la adresa libertăţii presei. Victima acestui tip de cenzură sunt jurnlaiştii şi cetăţenii, nu patronii de presă".

(Valentin Busuioc)

--------------

Actualizare 15:16

Premierul Victor Ponta a anunţat astăzi că nu va mai răspunde la întrebările ziariştilor care fac parte din trusturi sau societăţi care "fac evaziune fiscală".

Ca şef al Guvernului, "în contextul eforturilor de combatere a evaziunii fiscale, trebuie să dau un semnal clar de avertizare a celor care fac evaziune fiscală, nu plătesc nici măcar contribuţiile sociale ale salariaţilor (uneori nici salariile!) şi fac concurenţă neloială celor cinstiţi şi corecţi. Şi primul gest normal e să nu răspund în niciun fel întrebărilor acestora!", a scris Ponta, pe contul lui de Facebook.

"Dacă patronii şi managerii lor se hotărăsc să intre în legalitate şi normalitate înseamnă că scopul a fost atins. Altfel nu aş face decât să încurajez asemenea atitudini (inclusiv atacurile la adresa ANAF din partea celor subiectivi deoarece se află chiar ei în culpă)", a răspuns Ponta, pe Facebook, după ce un ziarist îl întrebase, în conferinţa de presă susţinută la sediul PSD, cum comentează acuzaţiile legate de măsuri disproporţionate dispuse de ANAF în cazul unor controale efectuate în ultima vreme.

---

Actualizare 14:58 PSP: "Inspectorii ANAF fac abuz de prevederile legale neclare"

Recentele controale ale inspectorilor ANAF sunt "doar o acţiune de imagine, împănată propagandistic de închideri de magazine şi restaurante" care maschează "lipsa de interes" a "persoanelor cu funcţii de conducere" faţă de combaterea marii evaziuni fiscale, arată un comunicat al Patronatului Serviciilor Private din România (PSP), remis azi redacţiei.

PSP "susţine public eforturile făcute de antreprenorii români care se străduiesc zilnic să asigure servicii necesare companiilor şi cetenilor, în condiţii de calitate şi preţuri corecte. Evaziunea fiscală ridicată, ameninţă atât afacerile corecte cât şi locurile de muncă a celor care doresc să lucreze corect. În acest context, PSP a susţinut constant eforturile asociaţiilor de profil care doresc să adopte măsuri care să asigure o competiţie corectă în diferite sectoare de activitate", mai arată sursa citată.

De asemenea, PSP susţine activitatea de control bazată, aşa cum susţine ANAF, pe grile de risc, obiective realiste care să dea încredere atât companiilor cât şi cetăţenilor, potrivit comunicatului.

"PSP consideră că recentele acţiuni de control ale inspectorilor ANAF sunt doar o acţiune de imagine, împănată propagandistic de închideri de magazine şi restaurante, abuzând de prevederile legale neclare care, că şi în alte situaţii, permit interpretări şi abuzuri ale inspectorilor ANAF, supuşi şi ameninţaţi la rândul lor de persoane cu funcţii de conducere, preocupate să mascheze în fapt lipsa de «interes» faţă de combaterea marii evaziuni fiscale. Evaziunea fiscală, din totdeauna, a fost reclamată public, insistent de patronatele din domeniul băuturilor, a legumelor şi fructelor şi a celor din domeniul produselor din tutun", mai notează reprezentanţii Patronatului.

PSP cere Parlamentului, îndeosebi Camerei Deputaţilor, să reia dezbaterea în regim de urgenţă a proiectului de Lege elaborat în 2012 de către Ministerul IMM-urilor, cu cea mai largă consultare a părţilor interesate.

"Este de neînţeles de ce parlamentarii din Camera Deputaţilor nu au înţeles că un astfel de document asigura un mediu predictiv şi stimulativ de lucru în sectorul serviciilor, sector care asigura peste 1,2 mil locuri de muncă din cele 3 milioane locuri de muncă create de sectorul privat din România. Prin atitudinea lor, parlamentarii din Camera Deputaţilor, alături de Ministerul de Finanţe, ameninţă existenţa a mii de companii ce activează în sectorul serviciilor, în condiţiile unor reglementări stufoase, neclare şi interpretate după bunul plac al inspectorilor fiscali, generând totodată fenomenul de corupţie şi presiune politică inacceptabilă", potrivit PSP.

PSP cere tuturor asociaţiilor profesionale şi organizaţiilor, ce acţionează în interesul companiilor din domeniul serviciilor, "să facă front comun şi să solicite Parlamentului să examineaze, în regim de URGENŢă, proiectul de lege privind introducerea impozitului forfetar".

De asemenea, PSP cere ANAF să facă cunoscută public grila de risc folosită în planificarea controalelor şi să aplice corect măsurile graduale cuprinse în legislaţia în vigoare.

Sancţiunea de închidere a unor activităţi şi întocmirea de dosare penale sunt apreciate de PSP ca fiind măsuri de "extremă gravitate", aplicate în cazurile de recidivă repetată sau în cazurile de "mare evaziune fiscală".

(Alexandru Costea)

-----------

Eventuale abuzuri ale Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) în combaterea evaziunii fiscale vor fi sancţionate, a declarat liderul PSD, premierul Victor Ponta, apreciind însă, în acelaşi timp, că există o "frăţie a evazioniştilor fiscali" care ar critica ANAF.

Întrebat de presă, la finalul şedinţei Biroului Permanent Naţional al PSD, dacă este normal ca ANAF să închidă firme pentru 3,5 lei, Ponta a răspuns că, dacă există abuzuri făcute de ANAF, acestea vor fi sancţionate.

"Dacă există abuzuri făcute de către cei de la ANAF, cu siguranţă aceste abuzuri vor fi sancţionate, dar, în acelaşi timp, văd că există o frăţie a evazioniştilor fiscali. Avem companii, şi în media, care datorează bugetului de stat peste 100 milioane lei şi, evident, ei atunci se luptă cu ANAF să nu plătească taxe şi impozite. Cred că ar fi corect ca cei care critică, în primul şi în primul rând, să îşi plătească ei taxele şi impozitele, pentru că altfel, când nu plăteşti nicio taxă şi niciun impozit, e aşa uşor să critici. De la mic la mare, toată lumea trebuie să respecte legea", a spus Ponta.

Vineri, Ponta afirma că inspectorii Direcţiei Antifraudă trebuie să aplice politica de combatere a evaziunii fiscale cu duritate, dar în limita legii şi a bunului-simţ, fără excese.

Mesajul a fost transmis după ce, în ultimele zile, în presă au fost relatate cazuri în care inspectorii Direcţiei Antifraudă a ANAF au închis numeroase magazine şi localuri inclusiv pentru sume derizorii provenite din "bacşiş" sau sume nefacturate de 1-5 lei, patronii unităţilor acuzând inspectorii ANAF de exces de zel.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7860
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3158
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0002
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.6698

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb