PORTRETUL celui mai cautat terorist din lume: Osama bin Laden, de la finantator islamist la instigatorul razboiului impotriva americanilor

F.A.
Internaţional / 2 mai 2011

Liderul retelei teroriste al-Qaeda, Osama bin Laden, a fost omul cel mai cautat din lume timp de zece ani si creierul atacurilor teroriste de la 11 septembrie 2001 din SUA. Fiul unei familii saudite instarite, bin Laden s-a deghizat intr-un luptator anti-sovietic in Afganistan, inainte de a deveni initiatorul jihadului antioccidenta, scrie Hotnews.

Nascut in Ryad in 1957 (data exacta nu este confirmata), Osama bin Laden a studiat ingineria civila si comertul la prestigioasa Universitate King Abdul Aziz din Jeddah, unde in 1973 a aderat la unele grupari islamiste. Dupa ce trupele de la Moscova invadeaza Afganistanul, in 1979 el a raspuns apelului de jihad, extrem de popular in Arabia Saudita si din toate tarile din Golf, la acel moment. Cu binecuvantarea autoritatilor saudite, el a inceput sa organizeze sprijin logistic pentru mujahedinii afgani. Multi voluntari i se alatura si el ii primeste, creeaza o baza de date, care peste ani, va deveni organizatia terorista al-Qaida.

El lupta impotriva sovieticilor (desi foarte rar cu armele in mana), cu ajutorul indirect al CIA. Dupa infrangerea din Rusia in 1989, s-a intors erou in tara sa, unde tine numeroase discursuri in moschei si scoli despre succesul jihadului.

Dupa atacul asupra Kuweitului de catre armata irakiana, el propune regelui Fahd sa loveasca invadatorii din peninsula cu ajutorul "legiunii islamice".Regele refuza, iar Osama bin Laden se simte tradat, crezand ca pamantul sacru al tarii sale este calcat de prezenta a mii de soldati americani.

Cele mai spectaculoase atacuri ale sale, inainte de 11 septembrie 2001, au avut loc in august 1998, cand masini capcana lovesc simultan ambasadele americane din Tanzania si Kenya (224 persoane au fost ucise).

Dupa prabusirea World Trade Center, SUA au lansat o vasta operatiune pentru capturarea sefului al-Qaeda. Ofereau 25 milioane dolari, apoi 50 de milioane, pentru informatii care vor duce la capturarea sa.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9773
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5090
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2127
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8457
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.5709

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb