Parlamentul Portugaliei a aprobat impunerea unei taxe de 33% pe profiturile excesive ale companiilor energetice şi retailerilor din domeniul alimentar, în condiţiile în care rata inflaţiei este la cel mai ridicat nivel din ultimii 30 de ani, transmite Reuters, potrivit Agerpres.
Nuno Felix, director în Ministerul de Finanţe, a afirmat că noua taxă "excepţională şi strict temporară" este în linie cu ceea ce a aprobat Uniunea Europeană pentru sectorul energiei.
În Portugalia, această taxă este impusă companiilor din sectorul petrolului, gazelor, cărbunelui şi rafinării, dar şi retailerilor din domeniul alimentar.
"Obiectivul noii taxe îl reprezintă redistribuirea acestor profituri excesive în contextul inflaţiei ridicate ... trebuie să existe justiţie socială", a declarat Nuno Felix înaintea votului din Parlamentul Portugaliei.
Conform schemei aprobate, partea din profiturile companiilor care depăşeşte 20% din media profiturilor în ultimii patru ani va fi taxată cu 33%. Noua rată se va aplica în 2022 şi 2023.
În Portugalia, impozitul pe profit standard este de 21%.
În primele nouă luni din 2022, profitul Portuguese oil & gas Galp a urcat cu 86%, în timp ce al doilea mare retailer, Jeronimo Martins, a raportat un avans de 29% al profitului net.
În Portugalia, preţurile de consum au crescut cu 9,9% în noiembrie, de la 10,1% luna precedentă, când a fost cel mai ridicat nivel din ultimele trei decenii.
În septembrie, statele membre ale Uniunii Europene au convenit impunerea de taxe pe profiturile excepţionale ale firmelor din energie şi au început negocierile privind viitoarele decizii pentru a rezolva criza energiei.
Miniştrii Energiei din UE s-au întâlnit la Bruxelles, unde au aprobat măsurile propuse pentru a ţine sub control creşterea preţurilor la energie, care alimentează nivelul record al inflaţiei şi ameninţă să provoace recesiune.
Pachetul include o taxă pe profiturile excepţionale ale firmelor din domeniul combustibililor fosili, care se va aplica în 2022 şi în 2023, şi o altă taxă pe veniturile excesive obţinute de pe urma creşterii preţului electricităţii de către producătorii de energie care folosesc surse mai ieftine.