POSA: Generaţiile tinere şi viitorul meseriilor auto în România- "Meseriile auto în declin"

A.F.
Miscellanea / 20 februarie

POSA: Generaţiile tinere şi viitorul meseriilor auto în România- "Meseriile auto în declin"

În ultimele decenii, asistăm la un fenomen alarmant: interesul tinerilor pentru o carieră în

domeniul tehnic auto este în continuă scădere. Prim-vicepreşedintele POSA, ing. Marian Lazar unul dintre cei mai bun specialişti din industria de service auto analizează această situaţie existent la nivel naţional care este influenţată de un cumul de cauze, printre care:

Lipsa promovării meseriilor tehnice: Există o tendinţă generală de a pune un accent deosebit pe educaţia teoretică, atât din partea părinţilor, cât şi a cadrelor didactice, în detrimentul promovării căilor vocaţionale, ceea ce descurajează tinerii să urmeze o carieră în domeniul tehnic auto.

Percepţia greşită asupra meseriilor auto: Există o concepţie greşită conform căreia activitatea într-un service auto ar fi dificilă, slab remunerată şi fără posibilităţi reale de avansare profesională, ceea ce descurajează interesul tinerelor talente pentru acest sector.

Influenţa digitalizării: Tinerii sunt din ce în ce mai atraşi de domenii precum IT, gaming sau social media, iar meseriile tehnice auto sunt adesea trecute cu vederea, nefiind percepute ca având aceeaşi relevanţă sau atractivitate.

Lipsa unor modele de succes: Generaţiile tinere nu au acces la exemple de oameni care au reuşit în industria auto, fie ca tehnicieni de top, fie ca antreprenori în domeniu, ceea ce face dificilă identificarea unor repere care să inspire şi să motiveze viitorii profesionişti.

Şcoala de meserii de azi versus cea din trecut

Comparând sistemul actual de formare profesională cu cel din trecut, observăm diferenţe majore:

În trecut, şcoala profesională avea un statut puternic şi era privită ca o garanţie pentru o carieră sigură şi bine remunerată. Elevii beneficiau de stagii de practică bine structurate în atelierele marilor uzine auto sau în service-uri, unde învăţau direct de la maeştri recunoscuţi în domeniu. Absolvenţii acestor şcoli erau direct angajaţi, iar meseria lor era respectată şi apreciată în comunitate. De asemenea, programele şcolare erau corelate cu nevoile industriei, astfel încât absolvenţii să fie pregătiţi pentru provocările tehnice ale momentului.

Astăzi, educaţia profesională este subfinanţată, iar multe şcoli de meserii s-au desfiinţat sau şi-au pierdut relevanţa. Elevii nu mai primesc formare practică de calitate, iar relaţia dintre şcoală şi angajatori este aproape inexistentă. În multe cazuri, elevii sunt nevoiţi să se descurce singuri în găsirea unor oportunităţi de învăţare practică, ceea ce duce la o lipsă de pregătir reală pentru piaţa muncii.

Curricula învechită: Tehnologiile auto au avansat rapid, iar multe şcoli nu dispun de echipamente moderne pentru a pregăti elevii pentru provocările actuale din domeniul auto. Sistemele electronice complexe, diagnoza computerizată şi noile metode de reparaţie nu sunt incluse în programele de studiu, lăsând tinerii absolvenţi fără competenţele necesare pentru a face faţă cerinţelor reale ale angajatorilor.

Scăderea prestigiului meseriilor auto: În loc să fie văzută ca o profesie de viitor, meseria de tehnician auto este percepută ca fiind inferioară, ceea ce descurajează tinerii să urmeze această cale. Lipsa recunoaşterii sociale şi salariile iniţiale scăzute îi determină pe mulţi să caute alternative în alte domenii, chiar dacă nu au o vocaţie clară pentru acestea.

Exodul forţei de muncă specializate: Tinerii care reuşesc să dobândească competenţe solide în domeniul auto aleg adesea să plece în străinătate, unde condiţiile de muncă şi salarizarea sunt mult mai atractive. Aceasta agravează şi mai mult deficitul de specialişti din România, lăsând industria autohtonă fără personal calificat.Importanţa meseriilor tehnice auto în viitorul României

Sectorul service-urilor auto reprezintă un pilon esenţial al economiei naţionale, având un rol determinant în siguranţa rutieră şi în menţinerea funcţionalităţii parcului auto naţional. Lipsa unor tehnicieni bine pregătiţi poate genera efecte negative semnificative, printre care:

Creşterea numărului de service-uri neautorizate, ceea ce va conduce la scăderea calităţii reparaţiilor şi la periclitarea siguranţei vehiculelor aflate în trafic.

Dependenta tot mai mare de specialişti străini, întrucât lipsa forţei de muncă specializate va forţa companiile autohtone să angajeze mecanici din alte ţări, reducând astfel oportunităţile pentru tinerii români.

Încetinirea tranziţiei către tehnologiile emergente, precum electromobilitatea, digitalizarea industriei auto şi utilizarea materialelor inovatoare, ceea ce ar putea reduce competitivitatea

României în acest sector.

Impact economic negativ, deoarece un deficit de specialişti va duce la creşterea costurilor de reparaţie, afectând atât consumatorii finali, cât şi operatorii de transport şi logistică.

"Pentru a revigora acest domeniu, este necesară o reformă profundă. P.O.S.A. susţine ferm investiţiile în şcolile profesionale şi parteneriatele între service-uri şi instituţiile de învăţământ. Este esenţial să promovăm meseriile tehnice auto ca o opţiune de carieră stabilă şi bine remunerată.

Fără un plan concret de revitalizare a educaţiei tehnice auto, România riscă să piardă o generaţie întreagă de profesionişti esenţiali pentru economia şi siguranţa sa rutieră", a declarat Marian Lazar, prim-vicepreşedinte POSA.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Feb. 2025
Euro (EUR)Euro4.9773
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7543
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2911
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0152
Gram de aur (XAU)Gram de aur447.9253

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

ccib.ro
aages.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
thediplomat.ro
tophotelawards.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb