POSIBIL DE ANUL VIITOR Un nou impozit: asigurarea obligatorie a locuinţelor

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 12 august 2005

De la începutul anului viitor, cel mai probabil toate locuinţele vor trebui asigurate

În privinţa sumei pe care o va plăti fiecare dintre noi, MTCT şi MAI nu se pun de acord

Persoanele cu venituri mici vor beneficia de subvenţii

În prezent, doar 5 - 6% din spaţiul locativ este asigurat

Calamităţile naturale care au avut loc în prima jumătate a acestui an, în ţara noastră, au determinat luarea unei decizii la nivel guvernamental. După ce inundaţiile, care au afectat aproape toate judeţele, au distrus mii de case, Executivul a hotărît că întreg spaţiul locativ trebuie asigurat împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren, furtunelor puternice şi inundaţiilor. Astfel că, în prezent, un Colectiv Tehnic, alcătuit din reprezentanţi ai Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI), Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului (MTCT), Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurări şi ai structurilor asociative poartă discuţii în vederea conturării unui proiect de lege în acest sens. După cum ne-a declarat secretarul de stat din cadrul MAI, Radu Mircea Popescu, acest document "se află în faza de concept". Domnia sa ne-a spus, însă, că "se doreşte intrarea lui în vigoare începînd cu data de întîi ianuarie 2006".

Proiectul la care încă se lucrează prevede obligativitatea asigurării tuturor locuinţelor împotriva calamităţilor naturale. Cum vor percepe oamenii această nouă taxă, rămîne de văzut... Cert este că cei care nu îşi vor plăti asigurarea anuală, "vor fi creditori la autorităţile locale", care vor verifica dacă oamenii îşi vor plăti la timp asigurările. Domnul Popescu susţine că vor exista categorii de persoane care vor beneficia de subvenţii de la stat (de exemplu, cele cu venituri minime). Criteriile după care vor fi selectate acestea se află în discuţii.

Conform proiectului, CSA va acredita un număr de societăţi de asigurare, care vor participa, prin depunerea de capital social, la crearea unui fond de asigurare împotriva dezastrelor. Acestea vor fi reasigurate de societăţi similare, din străinătate.

Cu privire la identificarea lor, secretarul general al CSA, Mihai Tecău, ne-a declarat că vor fi selectate ţinînd cont de preţ şi de rating, societăţile de reasigurare urmînd să fie unele de prim rang, din Europa. De asemenea, selecţia va fi făcută în baza unui studiu realizat de o firmă de brokeraj din domeniul reasigurărilor.

În ceea ce priveşte cuantumul asigurării, acesta va fi determinat, după cum ne-a spus Radu Mircea Popescu, în funcţie de cota de impozitare a imobilului, dar poliţa nu va depăşi 15.000 de euro. Pentru această valoare maximă, asigurarea pe care o va plăti un beneficiar reprezintă 20 - 25 de euro pe an. MTCT şi MAI nu se pun însă de acord în privinţa acestor valori. Astfel că, cifrele fixate de MAI ca fiind maximale sînt prea mici din punctul de vedere al reprezentanţilor MTCT, după afirmaţiile făcute de surse din cadrul ministerului.

Domnul Mihai Tecău ne-a spus că, în prezent, valoarea maximă pe care o plăteşte un asigurat, pentru toate tipurile de asigurare a unui imobil, se cifrează la 30 de euro pe an. Domnia sa ne-a explicat că, în momentul de faţă, doar 5 - 6% din spaţiul locativ din ţara noas-tră este asigurat şi că este nevoie ca toate locuinţele să fie asigurate, cel puţin împotriva calamităţilor naturale.

Reprezentanţii companiei "Asirom" consideră că "asigurarea de locuinţe nu ar trebui să fie neapărat obligatorie, însă o implicare mai mare a statului în acest demers ar fi foarte bine venită". În opinia acestora, "acest lucru s-ar putea realiza printr-o campanie educaţională adresată populaţiei, prin acordarea unor facilităţi, atît potenţialilor asiguraţi, cît şi societăţilor din domeniu, care încheie asigurările."

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb