Băncile italiene ar trebui să-şi majoreze capitalul cu un total de 14,7 miliarde euro, conform afirmaţiilor lui Andrea Enria, preşedintele Autorităţii Bancare Europene (EBA), citat de publicaţia Il Sole 24 Ore.
Oficialul EBA a respins criticile băncilor italiene privind cererea autorităţii ca aceste instituţii să-şi evalueze deţinerile masive de obligaţiuni guvernamentale italiene la preţurile de pe piaţă.
Pe de altă parte, Andrea Enria a subliniat că nu este de acord cu decizia miniştrilor de Finanţe din Uniunea Europeană, care, săptămâna trecută, au abandonat ideea unei scheme de garanţii pan-europene pentru bănci, iar publicarea detaliilor planului de recapitalizare a băncilor a fost amânată din cauza tensiunilor privind îngheţarea creditării în Europa. Andrea Enria susţine că adoptarea unei scheme de garanţii pan-europene pentru bănci ar fi ajutat la rezolvarea crizei datoriilor suverane din Europa.
"Criza a ajuns la o dimensiune sis-temică", a spus Enria, adăugând: "Din păcate nu a existat un răspuns european: decizia a fost oferirea unei garanţii numai la nivel naţional". În opinia sa, lipsa unui răspuns european a lăsat băncile dependente de ratingul suveran al statelor lor.
"Acesta este un paradox. Numai un răspuns european extins va putea să întrerupă cercul vicios care leagă situaţia financiară a băncilor de datoria suverană, ajutând la rezolvarea crizei datoriilor", a menţionat reprezentantul EBA.
La data de 30 noiembrie, miniştrii de Finanţe din Uniunea Europeană ar fi trebuit să ajungă la un acord privind detaliile planului de 106 miliarde euro pentru recapitalizarea băncilor, menit să restabilească încrederea investitorilor. Dar, ultimele evoluţii din unele ţări care nu se mai pot împrumuta de pe pieţe decât la costuri extrem de ridicate au alimentat temerile privind realizarea acestui plan.
Autorităţile din Italia pun sub semnul întrebării modul în care EBA a calculat necesarul de capital pentru instituţiile de creditare din ţară.