POTRIVIT TREZORERIEI, Avem nevoie de emisiuni de obligaţiuni pentru menţinerea deficitului

A.G.R
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 24 noiembrie 2008

Avem nevoie de emisiuni de obligaţiuni pentru menţinerea deficitului

Ministerul Economiei şi Finanţelor va trebui să emită obligaţiuni în valoare de 16 miliarde de lei (5,2 miliarde de dolari), respectiv 500 de milioane de euro, pentru încadrarea în ţinta de deficit bugetar de 2% din Produsul Intern Brut pe care Guvernul şi-a propus-o pentru anul 2009, a declarat Ştefan Nanu, directorul Trezoreriei, potrivit unei informaţii Reuters, preluată de Agerpres.

Pentru acest an, MEF şi-a revizuit estimările de emisiuni de obligaţiuni la 12,7 miliarde lei, de la 11 miliarde lei, cât preconiza iniţial. Până în prezent, Finanţele au vândut obligaţiuni în valoare de peste nouă miliarde de lei, majoritatea titluri pe termen scurt, având în vedere că randamentele au cres­cut ca urmare a crizei globale a creditelor.

"Dacă planul de buget pe 2009 nu va fi modificat, am avea nevoie anul viitor de aproximativ 16 miliarde de lei, cu condiţia să strângem şi 500 de milioane de euro de pe pieţele externe", a declarat Ştefan Nanu. Potrivit acestuia, strategia pe anul viitor are în vedere o rărire a emisiunilor de bonduri, majoritatea pe termen scurt, dar care vor fi orientate mai mult spre fondurile private de pensii.

"Strategia pentru anul următor este să emitem bonduri mai rar, însă în momentele care sunt favorabile pentru fondurile private de pensii", a declarat Ştefan Nanu.

Referindu-se la recentele decizii ale agenţiilor de rating Fitch şi Standard & Poor"s, care au făcut ca România să fie singura ţară din Uniunea Europeană care nu beneficiază de un rating din categoria investment grade, directorul Trezoreriei a declarat că aceste decizii nu au afectat în mod semnificativ cererea pentru certificatele de Trezorerie, având în vedere că, în medie, non-rezidenţii deţin doar aproximativ 25% din obligaţiuni şi restul este deţinut de investitorii de pe plan intern.

Ştefan Nanu a mai precizat că în viitor va avea loc o emisiune de eurobonduri, care depinde însă de condiţiile de pe piaţă. Cu toate acestea, Nanu a apreciat că sentimentul pieţelor faţă de activele româneşti va continua să fie unul tensionat în următoarele trei până la şase luni.

Pentru 2008, ţinta de deficit bugetar a fost stabilită la circa 2,7% din PIB, prin proiectul de buget, ulterior nivelul deficitului fiind diminuat la 2,3% din PIB, prin rectificare de buget.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb