Partidul Popular European a solicitat ieri, prin intermediul unei scrisori trimise Ursulei von der Leyen - preşedintele Comisiei Europene, alocarea mai multor fonduri pentru fermieri, a declarat deputatul european Siegfried Mureşan - vicepreşedinte al PPE - într-o postare pe pagina oficială de Facebook.
În postarea respectivă, Siegfried Mureşan precizează: "Cerem preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, un mai mare sprijin pentru fermierii din România şi din Uniunea Europeană, în paralel cu continuarea ajutorului acordat Ucrainei. I-am transmis o scrisoare preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în care cerem continuarea sprijinului pe care îl oferim Ucrainei, în paralel cu implementarea de măsuri mai bune privind protejarea fermierilor şi a sectorului agroalimentar din Uniunea Europeană, inclusiv din România. În textul scrisorii - pe care am co-semnat-o cu preşedintele Grupului PPE din Parlamentul European, Manfred Weber, cu preşedintele Comisiei pentru agricultură din Parlament, Norbert Lins, şi cu europarlamentarul Herbert Dorfmann, coordonatorul Grupului PPE pentru agricultură - arătăm că sprijinul nostru pentru Ucraina este de neclintit şi nenegociabil. Cu toate aceste, sprijinul trebuie acordat fără a afecta fermierii şi producătorii de alimente din UE. În acest context, liberalizarea comerţului dintre Ucraina şi Uniunea Europeană fără măsuri eficace de protejare a fermierilor a afectat sectorul agroalimentar european. Redirecţionarea produselor agroalimentare, destinate iniţial ţărilor terţe, în principal către UE a provocat perturbări substanţiale pe pieţele europene. Prin urmare, considerăm că situaţia actuală privind liberalizarea comerţului cu Ucraina trebuie îmbunătăţită. Ca atare, aşteptăm din partea Comisiei Europene să propună soluţii alternative, precum stabilirea unor cote dincolo de care exporturile ucrainene ar trebui direcţionate către ţări terţe precum Africa de Nord, pieţe către care aceste produse erau destinate iniţial. Acest lucru este util şi pentru a evita ca aceste pieţe, rămase fără importurile din Ucraina, să depindă doar de importuri din Uniunea Europeană sau, mai rău, să ajungă să fie ocupate de Federaţia Rusă".
Deputatul european din partea PNL/PPE arată că ajutorul oferit Ucrainei trebuie să fie unul realist şi nu trebuie să ofere o perspectivă care nu poate fi respectată "şi care constituie un pericol pentru fermierii europeni şi pentru sectorul agroalimentar din Uniunea Europeană".
Scrisoarea trimisă de PPE şefei Comisiei Europene vine în contextul în care ieri Marc Fesneau, ministrul agriculturii din Franţa, a declarat pentru postul de televiziune France 2 că Executivul de la Paris va face presiuni în cursul acestei săptămâni săptămână pentru relaxarea reglementărilor UE privind Politica Agricolă Comună. Declaraţia oficialului francez are loc în contextul în care fermierii din Hexagon au blocat mai multe drumuri naţionale şi au luat cu asalt capitala Franţei, proteste în urma cărora guvernul francez a renunţat la planurile de a reduce treptat subvenţiile de stat pentru motorina destinată agriculturii, a promis o reducere a birocraţiei şi o relaxare a reglementărilor în materie de mediu în ceea ce priveşte culturile agricole.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 30.01.2024, 05:54)
Ce ipocriți,acum ca se apropie alegerile și au fermierii în strada se fac ca nu ma pot se grija lor
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 30.01.2024, 11:23)
Protestele fermierilor din Franța,
oare este secret de stat