Fondul sud-african de investiţii New Europe Property Investments (NEPI) a ales să deschidă ieri porţile Mega Mall din zona Arena Naţională din Capitală, printre muncitori, schele şi praf, ceea ce este neobişnuit pentru un proiect care se doreşte a fi un reper regional şi centrul comercial cu cea mai mare suprafaţă construită din România. Anunţată iniţial pe 23 aprilie, deschiderea Mega Mall a fost amânată pentru 14 mai, deşi mall-ul nu a fost gata nici la această dată. Vizitatorii au invadat locaţia, iar cei care au preferat să mănânce la terasa de la etajul 2 (zona de food-court) au trebuit să suporte praful, zgomotul şi muncitorii.
La jumătatea lunii aprilie, Sorin Scîntei, Project Manager în cadrul NEPI, declara despre amânarea inaugurării Mega Mall: "Ne-am construit reputaţia prin calitatea proiectelor pe care le livrăm şi pentru care nu dorim să facem niciun compromis.
Atât noi, cât şi partenerii noştri, ne dorim ca bucureştenii să păşească, pentru prima oară, într-un Mega Mall pe măsura aşteptărilor, dar şi a eforturilor umane şi a investiţiilor financiare semnificative care s-au făcut în dezvoltarea acestui centru comercial. Tocmai pentru că ne dorim să păstrăm cele mai înalte standarde de calitate NEPI, am decis programarea datei oficiale de deschidere la jumătatea lunii mai. Atât design-ul mall-ului, cât şi conceptul magazinelor din interior sunt singulare pe piaţa românească. Momentan se finisează în cel mai mic detaliu elemente unice în România, a căror construcţie este foarte laborioasă, precum plafonul care permite trecerea luminii naturale dar şi vitrinele din sticlă ale magazinelor, cu înălţimea de 14 metri. Toate spaţiile comerciale au fost predate partenerilor conform planificării".
Exigenţa afişată de Sorin Scîntei nu s-a văzut, ieri, la Mega Mall, ba, dimpotrivă, NEPI a arătat că a făcut numeroase compromisuri, sacrificându-şi grav imaginea în faţa clienţilor.
Cele mai înalte standarde şi finisarea în cel mai mic detaliu ar fi presupus ca, ieri, la Mega Mall să nu fi fost nici măcar un fir de praf neşters şi ca totul să sclipească.
Peisajul la faţa locului era, însă dezolant: la doi paşi de intrare te întâmpina o zonă nepavată, muncitorii continuau construcţia, aproape peste tot, iar unele magazine nu erau încă amenajate.
Cu toate acestea, clienţii au venit să se plimbe, acceptând chiar să servească masa, în praful de la zonele în şantier.
Întrebat ieri de ce nu a aşteptat finalizarea completă a lucrărilor ca să inaugureze mall-ul cum se cuvine, Martin Slabbert, directorul general al NEPI, a explicat, într-o conferinţă de presă: "Mega Mall este cea mai mare investiţie a fondului de până acum, în valoare de 165 milioane de euro. Acoperă 230.000 metri pătraţi şi are o suprafaţă închiriabilă de 72.000 mp. La orice proiect de asemenea anvergură există întârzieri în livrarea materialelor de construcţii sau în execuţie. Se poate întâmpla orice în graficul planificat la un astfel de proiect. Am ales să ne asumăm riscul inaugurării pe 14 mai, luând în calcul faptul că vizitatorii sunt în siguranţă şi că avem angajamente faţă de chiriaşi, pe care trebuie să le respectăm. Estimez că mall-ul va fi gata integral în maxim o lună, când va fi perfect. Lucrările au fost începute în urmă cu 15 luni".
Domnia sa a trecut cu lejeritate peste acest aspect, menţionând că NEPI a mai avut astfel de pariuri riscante şi cu alte centre comerciale din ţară, care au avut ulterior rezultate bune.
Martin Slabbert susţine că NEPI nu a apelat la credite bancare pentru construcţia Mega Mall, ci la piaţa de capital.
Conform datelor oferite de fondul de investiţii sud-african, 98% din suprafaţă este închiriată, Mega Mall găzduind 200 de magazine şi cel mai nou concept de hypermarket Carrefour. NEPI susţine că mixul de chiriaşi este unic în ţară şi va asigura succesul proiectului, în mall regăsindu-se un cinematograf Cinema City cu 14 săli printre care şi prima sală din ţară echipată cu tehnologie 4D, dar şi o sală de sport World Class cu piscină semi-olimpică şi peste 10.000 mp de food-court.
Martin Slabbert a mai declarat, ieri, că Mega Mall va atrage un număr similar de vizitatori cu Băneasa Shopping City şi estimează că veniturile nete din chirii vor fi între 17 şi 18 milioane euro în primul an de funcţionare. Domnia sa a menţionat că valoarea chiriei medii lunare este de 20 de euro/mp.
Întrebat care sunt centrele comerciale care vor fi afectate de Mega Mall, şeful NEPI a menţionat mall-ul din Vitan. Chestionat dacă estimează că Mega Mall va "fura" şi din clienţii proiectul Veranda, dezvoltat de Prodplast Imobiliare în zona Obor, Martin Slabbert a spus că nici nu şi-a pus această problemă întrucât este un proiect comercial mic şi a comentat că astfel de proiecte sunt foarte riscante.
Pentru acest an NEPI vrea să finalizeze lucrările la centrele comerciale din Timişoara şi Constanţa (n.r. extensie a mall-ului achiziţionat), dar şi proiectele de birouri din Cluj şi Piaţa Victoriei din Capitală.
Din portofoliul NEPI fac parte Mall Promenada, Vulcan Value Centre, CityPark Constanţa, Ploieşti Shopping City, Brăila Mall, Galaţi Shopping City, Shopping City Târgu Jiu şi alte centre comerciale atat în ţară, cat şi în Serbia şi Slovacia. NEPI mai deţine şi clădirile de birouri Floreasca Business Park, The LakeView din Bucureşti, City Business Centre din Timişoara şi The Office din Cluj.
1. Dezamagire
(mesaj trimis de Gabi în data de 15.05.2015, 16:21)
O rusine pentru dezvoltator. Personal o sa mai trec prin acest mall pe la iarna.