• Maria Barna, Comisia de Buget: Probabil va fi discutat în octombrie
Proiectul de majorare a pragului de deţinere la SIF-uri la 5% este o prioritate pentru deputaţi şi, probabil, va fi analizat în octombrie, după cum ne-a declarat Maria Barna, preşedintele Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci din Camera Deputaţilor.
"Este o prioritate în acest moment (n.r. proiectul privind pragul la SIF-uri) şi nu ştiu de ce Comisia nu l-a dis-cutat până acum. Este la rând să intre pe ordinea de zi", ne-a declarat Maria Barna.
În prezent, un acţionar poate deţine maximum 1% dintr-o societate de investiţii financiare, potrivit legii.
În urma cu circa trei ani, senatorul PDL Ovidiu Marian a elaborat un proiect de lege pentru eliminarea limitei de deţinere. Senatorii au aprobat însă o formă modificată faţă de cea propusă, vizând ridicarea pragului la 5%. Propunerea a rămas blocată la Comisia de Buget Finanţe din Camera Deputaţilor, după ce a primit avizul Comisiei Juridice în februarie 2010.
• Cum s-a ajuns la pragul de 1%
Un prag de deţinere la societăţile de investiţii financiare a fost fixat la 0,1%, în 1996, de către primele Adunări Generale Extraordinare ale SIF-urilor, când cele cinci Fonduri ale Proprietăţii Private (FPP) s-au transformat în Societăţi de Investiţii Financiare.
Legea nu prevedea la data respectivă niciun prag de deţinere, acesta fiind trecut în Statutele SIF-urilor.
Motivul invocat pentru fixarea limitei de 0,1% a fost teama PDSR (n.r. Partidul Democraţiei Sociale din România) că 30% din avuţia naţională - cât fusese alocat portofoliilor celor cinci FPP - uri - să nu încapă pe mâini străine.
În vara anului 2005, pragul de deţinere a fost majorat la 1%, printr-o Ordonanţă de Urgenţă, dată în timpul vacanţei parlamentare. Proiectul legislativ care a stat la baza Ordonanţei fusese aprobat de Senat, dar nu mai apucase să intre în discuţia Camerei Deputaţilor.
SIF-urile erau obligate să modifice în statutele proprii limita de deţinere de la 0,1% la 1%, în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a Ordonanţei.
1. 2 observatii
(mesaj trimis de Mai dati-l dracu de prag! Tot asa va ramane. în data de 07.09.2011, 00:28)
1 - madama are aere in cap si vorbeste gura fara ea. Habar n-are despre ce e vorba, dar trebuie sa spuna ca este o prioritate. Hai sa fim seriosi, pentru toata lumea a fost o prioritate, mai putin pentru domnii alesi ai statului.
2- proiectul lui marian a fost redactat prin 2009, daca nu ma insel, undeva prin iunie. Deci, o simpla lectie de aritmetica. august 2011 - iunie 2009 rezulta 2 ani si trei luni. Nu prea suna ca circa 3 ani. un an are 12 luni. De regula rotunjesti dupa 0.5.
Doar observatii, nimic rauvoitor la adresa celei care a scris.
2. era cazul
(mesaj trimis de io în data de 07.09.2011, 02:17)
Era cazul sa se ridice odata, prea mult s-a discutat degeaba.
2.1. iote-te! (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de io2 în data de 07.09.2011, 08:28)
Sa mori tu ca nu se va discuta degeaba in continuare ?
Ce coincidenta: cand cade bursa mai zdravan, reluam discutiile!
3. ELIMINATI PRAGUL CAT MAI REPEDE
(mesaj trimis de ACTIONAR SIF în data de 07.09.2011, 08:34)
Multa nesimtire in Parlament.Cat trebuie sa mai sufere actionarii sifurilor din cauza ignorantei,diletantismului unor alesi fara nici o viziune ??Aceasta aberatie de prag trebuia sa dispara de mult.Trebuia eliminat de ieri nu sa mai asteptam ani pana se trezesc niste nesimtiti sa elimine o aberatie.
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 07.09.2011, 09:18)
Adina draga, Ovidiu Marian nu este senator PSD ci PDL. Cum DUMNEZEU ai ajuns ......
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de Adina Ardeleanu în data de 07.09.2011, 09:26)
Am corectat. Va multumesc!
5. fără titlu
(mesaj trimis de marian în data de 07.09.2011, 11:09)
alta data la asemenea stire sifs era deja in +15% insa in contextul actual trece neobservata. cine sa mai cumpere sif? acum toti se uita sa vanda....
6. fără titlu
(mesaj trimis de Theraflu în data de 07.09.2011, 11:09)
Asa-i in Parlament apare o lege si nu se mai stie cine a facut-o, se privatizeaza Petrom-ul si nu se mai stie cine a modificat legea de privatizare, nu se mai discuta de prag(dar e o prioritate). De ce nu puneti de o comisie parlamentara sa ancheteze cazul. Ar trebui si o ghilotina in fata parlamentului sau o teapa cu mesajul " uite ce patesc tradatorii de neam si tara !"
Nu suntem prosti doamna parlamentar !
Faceti treaba si pe urma comentati !
7. Abureala
(mesaj trimis de marc în data de 07.09.2011, 19:27)
Vrajeala ca sa creasca pretu.Las' sa cada mai jos si apoi vedem si cu pragul ce-o fi.