Predeschiderea s-a prelungit până la preînchidere

Ana Săbiescu, Izabela Sîrbu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 13 octombrie 2008

Predeschiderea s-a prelungit până la preînchidere

O soluţie adecvată pentru o piaţă mică

Bursa de Valori Bucureşti a decis, vineri, prelungirea perioadei de predeschidere a şedinţei de tranzacţionare până la preînchidere, iar piaţa s-a închis la ora 16 şi 30 de minute prin algoritmul de fixing.

Prin urmare, bursa nu a fost disponibilă, dar, totuşi, a funcţionat!

În speranţa că pieţele internaţionale vor da semne de revenire, iar investitorii vor anula ordinele de vânzare, conducerea bursei a considerat prelungirea predeschiderii o soluţie mai bună decât închiderea bursei pe tot parcursul zilei.

Stere Farmache, preşedinte - director general al Bursei de Valori Bucureşti, ne-a declarat: "Prelungirea predeschiderii şi stabilirea preţului prin algoritmul de fixing au fost procedură adecvată. Investitorii au avut o zi pentru a se gândi şi pentru a lua decizii". La întrebarea dacă nu ar fi fost mai bine să suspende şedinţa de tranzacţionare de vineri, domnul Farmache ne-a răspuns: "Nu era oportună o asemenea decizie, majoritatea pieţelor de pe plan internaţional au menţinut şedinţa deschisă, iar BVB a procedat la fel".

Însă, speriaţi de faptul că bursa americană a închis şedinţa de joi pe "roşu" (indicele DJIA a scăzut cu 7,33%) şi bursa din Viena a pierdut 10%, investitorii de la Bucureşti au dorit să îşi lichideze portofoliile. Vineri, telefoanele brokerilor au sunat încontinuu, iar ordinele de vânzare conduceau acţiunile celor mai importanţi emitenţi de la BVB la -15% înainte de începerea tranzacţiilor.

Dacă miercuri brokerii se arătau supăraţi şi contestau decizia bursei de a suspenda şedinţa de tranzacţionare, vineri aceştia şi-ar fi dorit ca bursa să fie oprită, însă dorinţa a rămas neîmplinită.

Gabriel Necula, broker la SSIF "Prime Transaction", este de părere că "decizia luată de bursă a fost bună, însă nu ne va scăpa de criză şi de scăderi accentuate deoarece, în prezent, piaţa funcţionează după reguli emoţionale".

Domnul Necula a adăugat: "Săptămâna trecută a fost, cu siguranţă, cea mai neagră din istoria Bursei".

Algoritmul de fixing reprezintă o licitaţie la un preţ unic, ce are drept rezultat determinarea volumului maxim la care pot fi tranzacţionate instrumentele financiare. Se poate aplica numai dacă cel mai bun preţ de cumpărare este mai mare sau egal cu cel mai bun preţ de vânzare.

Deznodământul şedinţei de vineri a fost tragic, indicele BET a pierdut 9,93% la 3.187,77 puncte, iar indicele BET-FI a căzut cu 14,85% până la 15.200,57 puncte.

Şapte dintre cele mai importante cotaţii de la BVB au înregistrat deprecieri de 15%, mai exact: "Banca Comercială Carpatica", "Flamingo International", "Erste Bank", "Grupul Industrial Electrocontact", "Condmag", "Oil Terminal" şi SIF "Moldova".

Probabil, dacă nu ar fi existat limita de variaţie de 15%, cotaţiile ar fi scăzut şi mai mult, chiar şi cu 20-30%, am fi pierdut într-o zi tot ce am câştigat în 2007.

Mihai Fercală: Bursa n-ar trebui să permită tranzacţiile la un astfel de nivel de panică

"Comitetul Bursei n-ar trebui să permită tranzacţiile la un astfel de nivel de panică", ne-a spus Mihai Fercală, preşedintele SIF "Transilvania", adăugând: "Ceea ce se întâmplă acum este o înspăimântare dirijată". Vineri, titlurile SIF3 au pierdut 14,98% până la 0,4030, devenind cele mai ieftine acţiuni din categoria SIF.

Petru Prunea: "Criza prin care trecem acum este de mai mare amploare decât cele din anii trecuţi"

Petru Prunea, preşedintele SSIF "Broker" Cluj-Napoca, este de părere că procedura adoptată vineri de către reprezentanţii Bursei de Valori de la Bucureşti, de a prelungi starea de predeschidere este de bun augur, lăudând chiar ideea de a permite introducerea ordinelor şi totuşi de a lăsa bursa închisă. Preşedintele SSIF "Broker" ne-a dat impresia că nu este foarte îngrijorat şi crede că societatea pe care o conduce va trece cu bine de perioada de criză, cu toate că ne-a subliniat că este conştient de faptul că această perioadă de criză este de mai mare amploare decât cele din anii trecuţi.

Marcel Murgoci, director Operaţiuni la SSIF "Estinvest" Focşani: Decizie liniştitoare

Marcel Murgoci, director Operaţiuni la SSIF "Estinvest" Focşani, este de părere că măsura luată de autorităţi vineri este o decizie care a avut scopul de a linişti investitorii în luarea unor decizii cu privire la ordinele de tranzacţii şi crede că aceasta a mulţumit atât pe cei care au intenţionat să vândă, cât şi pe cei care au preferat să cumpere, însă mai puţin pe speculatori.

Răzvan Paşol, preşedintele "Intercapital Invest": Măsură prudentă

Răzvan Paşol crede că decizia luată de reprezentanţii Bursei de Valori este una prudentă, adăugând că "suspendarea tranzacţiilor este o măsură de protecţie a investitoriilor", subliniind faptul că aceasta este o măsură temporară.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb