PREDOIU: "Cer Guvernului Ponta desecretizarea acordului dintre CE Oltenia şi firma chineză CHEC"

Mirabela Vasile
Politică / 14 septembrie 2015

Predoiu cere Guvernului României să desecretizeze şi să prezinte public detaliile privind înfiinţarea şi investiţiile subsecvente ale societăţii mixte dintre Complexul Energetic Oltenia (CEO) şi firma chineză China Huadian Engineering Co. Ltd. (CHEC), informează un comunicat de presă.

Conform sursei citate, la începutul lunii, Guvernul a mandatat Ministerul Energiei să voteze în cadrul AGA a CEO pentru constituirea societăţii mixte, după ce în urmă cu un 1 an şi jumătate, în prezenţa lui Ponta, a fost semnat acordul de intenţie privind constituirea societăţii româno-chineze. În prezent, acordul este secretizat, iar memorandumul de înţelegere prevede că doar compania chineză poate oferi informaţii publice cu privire la detaliile investiţiei.

"Este aberant ca Guvernul să asume unilateral această obligaţie. Din moment ce chinezii pot divulga informaţii despre proiect, conform clauzei de confidenţialitate, normal ar fi ca şi Guvernul să o facă. Şi, înainte de orice, este vorba de bani publici, adică ai fiecăruia dintre noi, şi de o companie - Complexul Oltenia - pe care Guvernul Ponta a adus-o în pragul falimentului şi pe care o ţine în viaţă cu bani de la buget. Transparenţa este cea mai bună metodă de evitare a unui nou caz Rompetrol - KazMunaiGaz, prin care Guvernul a aruncat pe fereastră jumătate de milliard de dolari pe o promisiune neonorată de investiţii.", declară Predoiu.

În aceste condiţii, Predoiu adreseză cinci întrebări Guvernului:

"1. Care este stadiul discuţiilor cu Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional cu privire la restructurarea şi eficientizarea sectorului energetic, inclusiv a Complexului Energetic Oltenia?

2. De ce Guvernul a amânat în mod repetat şi, în cele din urmă, a renunţat să respecte propria HG nr. 87/2013 pentru aprobarea strategiei de privatizare prin ofertă publică de majorare a capitalului social a Societăţii Comerciale Complexul Energetic Oltenia - S.A?

3. Ce s-a facut concret pentru implementarea unei strategii de retehnologizare, restructurare, eficientizare si privatizare a Complexului Energetic Oltenia şi cum se integrează acordul cu firma chineză în această strategie?

4. Care sunt prevederile acordului cu firma chineză privind investiţiile în tehnologie, concedierile colective, soarta minelor din bazinul Olteniei, obligaţiile financiare sau de orice altă natură ale statului roman?

5. Guvernul subvenţionează astăzi Complexul Oltenia din banii românilor. Implicit, aceşti bani se vor duce şi către nou înfiinţata firmă mixtă româno-chineză. Cum justifică Guvernul ceea ce se prefigurează un ajutor de stat mascat şi bani publici daţi unei companii private?"

"Aştept un răspuns public la aceste întrebări şi la cererea de desecretizare. Este de interes public ca cetăţenii să afle ce intenţionează să facă Guvernul cu banii lor. În caz contrar, îmi pare evident că aceste contracte netransparente şi cu prevederi inexplicabile trebuie să facă obiectul investigaţiilor instituţiilor competente", conchide Predoiu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9742
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5156
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2830
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8940
Gram de aur (XAU)Gram de aur365.6995

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb