PREFERÂND CETĂŢENIA SUEDEZĂ Fraţii Micula, în litigiu internaţional cu statul român

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii / 7 august 2012

Fraţii Micula, în litigiu internaţional cu statul român

Fraţii Ioan şi Viorel Micula, care deţin mai multe societăţi pe piaţa românească a băuturilor răcoritoare şi apelor minerale, aşteaptă ca justiţia să se pronunţe într-un litigiu cu statul român, care a început în 2005 şi care a fost finalizat.

Procesul a fost intentat de fraţii Micula împotriva statului pentru faptul că autorităţile noastre, după ce au declarat unele regiuni din ţară ca fiind zone defavorizate, au anulat titulatura acordată acestor zone, ne-a declarat Viorel Micula.

Domnia sa ne-a precizat: "Suntem în litigiu internaţional din 2005 cu statul român. În urmă cu mai mulţi ani, unele zone din ţară au fost declarate ca fiind zone defavorizate. Potrivit unei legi adoptate la vremea respectivă, oamenii de afaceri care au investit în regiunile respective, care erau sărace şi unde şomajul era foarte ridicat, în unele locuri depăşind şi 50%, şi unde nu exista infrastructură adecvată, telecomunicaţii, etc. aveau anumite drepturi timp de zece ani (scutirea de taxe vamale pentru materiile prime importate, scutirea de TVA pentru materiile prime până la vânzarea produsului finit la care acestea erau utilizate, scutirea de impozit pe profit etc.), având, însă, şi obligaţii, pentru 20 de ani (cum ar fi continuarea activităţii şi menţinerea locurilor de muncă). Noi am investit în zonele defavorizate 340 de milioane de euro. După 4-5 ani, statul a anulat drepturile pe care le aveam, scoţând acele regiuni de sub titulatura de zone defavorizate, dar a păstrat obligaţiile pentru 20 de ani. În acel moment, noi, în calitate de investitori suedezi, am pornit demersurile pentru o conciliere cu Guvernul şi autorităţile pentru a soluţiona în mod paşnic această problemă şi pentru a evita să avem pierderi foarte mari, atât noi, cât şi statul român. Întrucât nu am găsit niciun fel de deschidere la autorităţile din România, am acţionat, în conformitate cu tratatul internaţional semnat între România şi Suedia, aprobat de Parlamentul României şi semnat de guvernele celor două state, pe lângă Tribunalul de la Washington, întregul proces des-făşu-rându-se prin sucursala de la Paris".

Deţinătorul "European Drinks" ne-a precizat că au fost cerute statului daune egale cu pagubele pe care acesta le-a produs investitorilor suedezi. Viorel Micula ne-a spus că valoarea pagubelor depăşeşte cu mult suma cu care compania "European Food", condusă tot de fraţii Micula, apare pe lista marilor datornici la stat întocmită de Agenţia Naţională pentru Administrare Fiscală (ANAF) la jumătatea anului.

"Potrivit dispoziţiei date de tribunalul de la Paris, ANAF nu are voie să înceapă un proces la această companie până la rezultatele finale ale procesului, întrucât, în cazul în care statul ar lua orice fel de măsuri, pagubele provocate ar putea fi mult mai mari decât cele create până acum", a adăugat omul de afaceri.

"Acesta a precizat: "Avem peste 7.000 de angajaţi români cărora le plătim salarii, în toată ţara, în societăţile în care suntem direct sau indirect acţionari, ca investitori suedezi în România. Am plătit până acum taxe şi impozite statului român de peste 850 de milioane de euro şi plătim în continuare, în fiecare an. Cred că autorităţile din România vor acţiona într-un mod raţional şi vor aprecia la valoarea justă eforturile investitorilor suedezi în România şi cred că vor lua în considerare cele peste 7000 de locuri de muncă create de aceştia".

La ora actuală, sunt domenii în care piaţa neagră depăşeşte, în unele cazuri, 80%, iar producţia şi comercializarea se face în mod ilicit, a precizat Viorel Micula, făcând referire, mai ales, la piaţa alcoolului.

Firmele deţinute de Ioan şi Viorel Micula, direct sau indirect, au făcut investiţii în ţara noastră de peste 700 de milioane de euro, ne-a mai spus afaceristul.

Clienţii societăţilor în care fraţii Micula sunt acţionari ajung la un număr de circa 50.000 de firme.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Nu am intels ce treaba are Parisul cu cele intimplate in Romania. Faci o afacere intr-o tara, te supui legilor din tara respectiva. E la fel pentru toata lumea. Nu iti convine, asta este. Nici mie nu mi-a convenit ca s-a privatizat Petrom. Si nu am cum sa-l dau pe Nastase in judecata la Paris. Firmele din Romania sunt executate direct de ANAF. Daca fiecare firma ar da statul in judecata un an la Paris, apoi un la Londra samd, unde am ajunge. Nu ar mai plati nimeni impozitele la stat.

    1. nu are legatura cu legea tarii ci e vorba de arbitrare de o comisie la o camera de comert internationala cunoscuta, iar cea mai des folosita e cea de la Paris; se alege de regula una independenta de tara partilorcontractante; in acest caz fiind vorba de Romania si Suedia s-a ales ICC Paris; toate contractele internatioanle au prevazut asa ceva, ca si mediere.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb