Pregătiri în Iran şi Israel, războiul pare iminent

F.D.
Internaţional / 6 - 7 august

Pregătiri în Iran şi Israel, războiul pare iminent

Actualizare - Iran primeste radare din Rusia

Rusia a început să trimită sisteme avansate de apărare aeriană şi radare în Iran, potrivit New York Times, în pregatirea razbunarii pentru asasinarea liderului Hamas, Ismail Haniyeh, în Teheran, un atac suspectat a fi fost efectuat de Israel.

Această mişcare vine după o solicitare iraniană şi o vizită a Secretarului Consiliului de Securitate al Rusiei, Serghei Şoigu, la Teheran, mentioneaza sursa.

Preşedintele iranian, Masoud Pezeshkian, a condamnat "actele criminale" ale Israelului şi a promis un răspuns pentru uciderea lui Haniyeh, pe care l-a descris ca fiind martirizat pe teritoriul Iranului.

Liderul suprem iranian, Ayatollahul Ali Khamenei, a promis o "pedeapsă aspră" pentru Israel.

Israelul a intrat în stare de alertă, pe fondul temerilor de extindere a conflictului în Orientul Mijlociu.

---

Actualizare - Germania face apel la cetăţenii săi să părăsească Libanul

Zvonurile despre o posibilă operaţiune de evacuare din Liban le-au dat cetăţenilor germani de acolo un fals sentiment de securitate, a declarat miercuri un purtător de cuvânt al ministerului german de externe, cerându-i să părăsească imediat ţara, relatează swissinfo.ch.

"A venit momentul să părăsim Libanul", a spus purtătorul de cuvânt, cerând cetăţenilor să-şi organizeze propria ieşire, chiar dacă aceasta înseamnă să călătorească prin Turcia sau să plătească preţuri mari pentru zboruri.

Un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării a refuzat să ofere detalii despre pregătirile pentru eventualele evacuări în cazul unei escalade a conflictului din Orientul Mijlociu.

---

Actualizare - Avioanele militare israeliene au zburat deasupra Beirutului pentru a doua zi consecutiv

Mai multe avioane de luptă ale Israelului au zburat astăzi deasupra Beirutului, pentru a doua zi consecutiv, cauzând explozii sonice care au răsunat în capitala Libanului... Citeşte mai mult...

---

Actualizare - Ministrul de Externe al Iordaniei: "Israelul împinge regiunea într-un abis al războiului"

Ministrul de Externe al Iordaniei, Ayman Safadi, a declarat că Israelul poartă "întreaga responsabilitate" pentru escaladarea tensiunilor din... Citeşte mai mult...

---

Actualizare - Yoav Gallant: "Lumea liberă trebuie să se unească împotriva Iranului"

Miniştrii apărării din Israel şi Germania au discutat despre evoluţiile legate de securitatea în Orientul Mijlociu, concentrându-se pe "ameninţarea reprezentată de Iran şi de reprezentanţii săi", a declarat ministrul apărării din Israel, Yoav Gallant care a afirmat... Citeşte mai mult...

---

Actualizare - Ministrul israelian al Energiei: "Israelul trebuie să acţioneze împotriva Libanului cu cea mai mare forţă"

Ministrul israelian al Energiei, Eli Cohen, a declarat că Israelul trebuie să acţioneze ferm şi cu cea mai mare forţă împotriva Libanului, deoarece Hezbollah continuă să lovească Israelul cu... Citeşte mai mult...

---

Actualizare - Israelul acuză Hamas de folosirea depozitelor umanitare pentru a lansa rachete

Armata israeliană acuză Hamas că a lansat "zeci de proiectile" către sudul Israelului din lansatoare "situate lângă două depozite de ajutor umanitar şi distribuţie gestionate de organizaţii internaţionale", în ultima... Citeşte mai mult...

---

Actualizare - Tasnim News Agency: O reuniunea OCI iniţiată de Iran cu privire la asasinarea lui Haniyeh va avea loc astăzi la Jeddah

O reuniune extraordinară a Comitetului Executiv al Organizaţiei Cooperării Islamice (OCI) va avea loc astăzi în Jeddah, Arabia Saudită, la sugestia Iranului, pentru a discuta despre asasinarea israeliană a şefului Hamas pe teritoriul iranian, relatează Tasnim News Agency.

Ministrul interimar de externe al Iranului, Ali Baqeri, a plecat miercuri din Teheran la Jeddah pentru a participa la reuniunea OCI la nivelul miniştrilor de externe.

Sesiunea extraordinară va discuta despre atrocităţile regimului sionist în Gaza şi asasinarea israeliană a şefului birourilor politice ale Hamas, Ismail Haniyeh, care a încălcat suveranitatea şi securitatea naţională a Iranului.

Miniştrii OCI s-au reunit în Arabia Saudită în urma eforturilor diplomatice intense ale Iranului şi a multiplelor contacte ale ministrului interimar cu secretarul general al OCI şi statele membre.

Liderul Revoluţiei Islamice, ayatollahul Seyed Ali Khamenei, a avertizat regimul israelian cu privire la un "răspuns dur" la asasinarea lui Haniyeh, numind că este datoria Republicii Islamice să răzbune sângele liderului rezistenţei palestiniene.

---

Actualizare - Blinken îndeamnă Iranul şi Israelul să evite escaladarea către conflict

Şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, a cerut pentru prima dată public Iranului şi Israelului să evite "escaladarea" unui nou conflict militar în Orientul Mijlociu, în contextul războiului din Gaza...Citeşte mai mult...

---

Actualizare - Hassan Nasrallah: Iranul şi Hezbollah trebuie să riposteze contra Israelului, indiferent de consecinţe

Liderul grupării şiite libaneze pro-iraniene Hezbollah, Hassan Nasrallah, a declarat marţi că această grupare şi Iranul sunt "obligate să riposteze" contra Israelului, "indiferent care ar fi consecinţele", în urma asasinării liderului politic al grupării palestiniene Hamas şi a responsabilului militar al Hezbollah, relatează AFP.

Într-un discurs transmis în direct, Hassan Nasrallah a promis că Hezbollah va riposta "singur sau în cadrul unui răspuns unificat al întregii axe" a rezistenţei contra Israelului, axă condusă de Iran şi care regrupează grupările aliate acestuia în regiune.

"Riposta noastră va veni, ea va fi puternică şi eficace", a asigurat liderul grupării Hezbollah. "Singuri sau cu axa (rezistenţei), (...) noi vom putea răspunde toţi împreună, asta depinde de interesul axei", a continuat Nasrallah, evitând să precizeze dacă Iranul şi grupările sale aliate în această axă vor ataca Israelul în acelaşi timp.

În timp ce comunitatea internaţională este angajată într-o cursă contracronometru pentru a preveni o nouă confruntare militară în Orientul Mijlociu, Iranul şi respectivele grupări care-i sunt aliate au promis răzbunare pentru cele două asasinate, iar Israelul stă pe ghimpi de aproape o săptămână în aşteptarea ripostei, ameninţând la rândul său cu represalii militare puternice dacă va fi atacat.

Potrivit discursului de marţi al liderului Hezbollah, "aşteptarea israeliană, de o săptămână, face parte din pedeapsă, face parte din luptă".

Cu puţin timp înaintea acestui discurs, avioane de luptă israeliene au survolat la joasă altitudine Beirutul, spărgând bariera sunetului şi provocând panică în capitala libaneză.

Liderul politic al grupării islamiste palestiniene Hamas, Ismail Haniyeh, a fost asasinat miercurea trecută la Teheran, unde venise să participe la învestirea noului preşedinte iranian Masoud Pezeshkian. El a fost ucis în timpul nopţii într-o reşedinţă din capitala iraniană, potrivit autorităţilor iraniene atacul fiind executat cu un proiectil cu rază scurtă de acţiune care a ţintit camera unde se afla. Iranul a atribuit asasinatul Israelului, care nu a confirmat implicarea sa, dar nici nu a negat-o.

Anterior a fost ucis şi comandantul-şef al grupării Hezbollah, Fuad Shukr, într-un bombardament într-o suburbie a capitalei libaneze Beirut, atac de data aceasta recunoscut de Israel.

---

Actualizare - The Jerusalem Post: Avioane de luptă israeliene au survolat astăzi capitala libaneză Beirut

Avioane de luptă israeliene au survolat astăzi capitala libaneză Beirut, potrivit Jerusalem Post. Martori din Beirut susţin că au văzut avioanele, care au spart în zbor şi viteza sunetului ceea ce a dus la un zgomot puternic auzit de locuitorii capitalei Libanului. Survolurile şi trecerea de bariera sunetului au avut loc cu câteva minute înainte ca şeful Hezbollah, Sayyed Hassan Nasrallah, să facă declaraţii care să marcheze o săptămână de când Fuad Shukr, unul din comandanţii grupării teroriste, a fost ucis într-un atac israelian.

---

Actualizare - Surse: Rusia sprijină Iranul

Moscova a început să furnizeze Iranului echipamente avansate de radare şi apărare aeriană, au afirmat două surse iraniene, relatează The Jerusalem Post.

---

Actualizare - Reuniunea OCI: Pakistanul intenţionează să furnizeze arme Iranului

Mai multe surse arabe au raportat marţi că, dacă conflictul dintre Iran şi Israel va escalada, Pakistanul va furniza Iranului rachete balistice cu rază medie Shaheen-III, relatează The Jerusalem Post.

Potrivit sursei citate, o întâlnire de urgenţă a miniştrilor de externe ai Organizaţiei pentru Cooperare Islamică (OCI), solicitată de Iran şi Pakistan, a avut loc ieri în Arabia Saudită, Iranul examinând răspunsul său la asasinarea liderului Hamas Ismail Haniyeh.

Întâlnirea a inclus discuţii despre "crimele ocupaţiei israeliene" şi "asasinarea lui Haniyeh", a spus reprezentantul OIC saudit.

Oficialii americani au declarat că, din weekend, au observat Iranul mişcând lansatoare de rachete pentru exerciţii militare, ca parte a pregătirilor Teheranului pentru un atac care vizează Israelul în zilele următoare, potrivit unui raport publicat marţi în The Wall Street Journal.

În plus, conform raportului, oficialii americani încă nu ştiu cum ar putea arăta atacul sau intervalul de timp exact. O sursă iraniană este, de asemenea, citată, spunând că atacul ar putea avea loc "imediat", adică în următoarele 48 de ore.

---

Actualizare - Israelul este sub presiune pentru a limita răspunsul la un posibil atac din partea Iranului

Unii din cei mai apropiaţi aliaţi ai Israelului, care se pregătesc să ajute această ţară să respingă un posibil atac din partea Iranului, fac presiuni asupra autorităţilor israeliene să îşi limiteze răspunsul la agresiunea anunţată de Teheran, conform canalului public de ştiri israelian Kan, relatează EFE.

Aliaţii, în frunte cu Statele Unite, au reamintit Israelului că obiectivul este evitarea unui război regional, prin urmare trebuie să fie reţinut în reacţia sa, conform Kan.

Din acest grup fac parte ţări care au ajutat Israelul în aprilie să respingă atacul cu 350 de drone şi rachete pe care regimul de la Teheran l-a lansat ca răzbunare pentru atacul israelian de la Damasc în care au murit mai mulţi membri ai Gardienilor Revoluţiei şi care se pregătesc acum să procedeze în mod similar în contextul unei escaladări a tensiunii între Israel şi Iran.

---

Actualizare - Tensiunile din Orientul Mijlociu cresc substanţial tarifele curselor aeriene

Situaţia tensionată din Orientul Mijlociu, care a dus la anularea mai multor curse de către marile companii aeriene către Tel Aviv, are ca efect imediat majorarea costurilor pentru transporturile de mărfuri cu 10-15% şi la explozia preţurilor transportului de persoane, potrivit site-urilor israeliene de ştiri Jerusalem Post, Calcalist, The Times of Israel şi N12...Citeşte mai mult...

---

Pregătirile pentru un eventual conflict armat între Iran şi Israel se intensifică. Autorităţile din Orientul Mijlociu se pregătesc pentru potenţiala extindere a războiului Israel-Hamas pe fondul ameninţărilor Iranului de a răzbuna uciderea liderului politic al Hamas la Teheran săptămâna trecută, scrie CNN.

Potrivit sursei citate, evenimentele din această săptămână ar putea determina cursul războiului din Gaza şi ar putea schimba semnificativ atenţia de la enclava asediată, dacă represaliile Iranului ar escalada într-un conflict regional mai larg care implică Statele Unite şi alte naţiuni. O astfel de escaladare ar putea periclita, de asemenea, eforturile de a ajunge la o încetare a focului în Gaza şi de a elibera ostatici, în ciuda progreselor recente ale negocierilor.

SUA şi-au sporit pregătirea pentru a apăra Israelul în cazul unui alt atac iranian. Ministrul israelian al Apărării Yoav Gallant şi secretarul american al Apărării Lloyd Austin au discutat despre strategii de securitate cuprinzătoare pentru a proteja Israelul, potrivit unui comunicat de luni, mai precizează CNN.

Situaţia a escaladat după asasinarea, pe 31 iulie, a liderului politic al grupării islamiste Hamas, Ismail Haniyeh, într-un atac în Teheran, pe care autorităţile iraniene îl atribuie Israelului.

Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a ameninţat cu răzbunarea, iar luni Gardienii Revoluţiei au avertizat că Israelul "îşi sapă mormântul".

La rândul său, liderul grupării şiite libaneze Hezbollah, Hasan Nasrallah, a ameninţat că va răspunde ferm la bombardamentul israelian de la periferia Beirutului, care l-a ucis un lider militar de vârf, Fuad Shukr, pe 30 iulie.

Multe ţări au cerut propriilor cetăţeni să părăsească Libanul de teama escaladării violenţelor, în timp ce secretarul de stat american Antony Blinken a discutat recent cu omologii săi din ţările membre G7 pentru a-i avertiza că un atac iranian şi al Hezbollah împotriva Libanului ar putea avea loc într-un interval de timp de 24-48 de ore, conform Axios.

Atacul iranian cu 350 de drone şi rachete din aprilie a fost neutralizat de sistemele de apărare ale Israelului şi de aliaţii săi occidentali şi s-a soldat cu pagube minore. De data aceasta, însă, nu este clar ce formă va lua răspunsul Iranului.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Ce-am putea zice la toate aceste comentarii si asa zise ''pregatiri'' si previziuni. ! ...Asteptam....

    ... ma gandesc ca un atac simetric/reciproc ar implica un asasinat ... de altfel, ma gandesc ce organizatii teroriste gazduieste israelul?! ... altfel, nu ar fi decat razbunare bruta ... sau terorismul a devenit o chestiune de opinie?! ...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb