Actualizare 11:23 Percheziţiile vizează firme de pază
Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, în cadrul percheziţiilor la locuinţele mai multor persoane fizice şi la sediile sociale ale mai multor firme bănuite de evaziune fiscală şi spălare de bani, au identificat firme de pază ce au înregistrat în evidenţa contabilă cheltuieli de 43.573.537 lei, care nu au la bază operaţiuni de achiziţie reale, provenind de la mai multe societăţi cu "comportament de tip fantomă".
"În fapt, în perioada mai 2012 - august 2014, reprezentanţii unei societăţi având ca obiect de activitate prestarea unor servicii de pază au înregistrat în evidenţa contabilă a societăţii şi au declarat organelor fiscale cheltuieli în cuantum de 43.573.537 lei, care nu au la bază operaţiuni de achiziţie reale, provenind de la mai multe societăţi cu «comportament de tip fantomă», cauzând bugetului de stat un prejudiciu în cuantum de aproximativ 3.000.000 euro", arată un comunicat al Parchetului remis azi redacţiei.
După încasarea în conturile bancare ale societăţilor cu "comportament de tip fantomă" a sumelor înscrise în facturile fictive pe care acestea din urmă le-au emis, în cuantum de 10.000.000 euro, acestea au fost retrase în numerar şi restituite dispunătorilor plăţilor, în scopul disimulării provenienţei ilicite a acestora, mai arată sursa citată.
---------------
Poliţişti din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti (DGPMB), sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, efectuează 75 de percheziţii, în municipiul Bucureşti şi judeţele Ilfov, Timiş, Călăraşi, Buzău, Teleorman, Bacău, Prahova şi Ialomiţa şi pun în aplicare 58 de mandate de aducere, într-un dosar privind săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani.
"Din datele şi probele administrate în cauză rezultă presupunerea rezonabilă că bănuiţii, prin intermediul unor societăţi fantomă, înregistrau operaţiuni fictive, în scopul deducerii ilicite de T.V.A. Prejudiciul produs bugetului de stat este estimat la 3.000.000 de euro, iar suma totală spălată prin circuitul evazionist se ridică la aproximativ 10 milioane de euro", potrivit unui comunicat emis de Poliţia din Bucureşti.
Acţiunea beneficiază de sprijinul Inspectoratelor de Poliţie ale judeţelor Ilfov, Timiş, Călăraşi, Buzău, Teleorman şi Bacău, precum şi de suportul de specialitate al SRI.