PREJUDICIU DE 3 MILIOANE EURO Primarul din Zăbrani şi trei administratori ai unor societăţi au fost reţinuţi

Alexandru Costea
Anticorupţie / 26 mai 2015

Actualizare 22:29

În urma percheziţiilor de astăzi, procurorii DNA l-au reţinut pe primarul comunei Zăbrani, Toader Marian, şi pe Popa Radu Viorel, Cîrja Jean şi Pop Valer, administratori ai unor societăţi comerciale, pentru infracţiuni de fraudare a fondurilor europene.

Potrivit procurorilor, în perioada 2010 - 2014, Popa Radu Viorel, Cîrja Jean, Pop Valer şi Toader Marian au constituit un grup infracţional, în vederea obţinerii pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei.

Valoarea totală a sumelor de bani încasate de firma administrată de inculpatul Popa Radu Viorel în cadrul celor două campanii de reconversie viticolă este de 3.036.197 euro.

Concret, în perioada respectivă, cu prilejul campaniilor din anii 2010-2011 şi 2011-2012, Popa Radu Viorel a depus la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Arad un număr de patru cereri prin care a solicitat sprijin financiar în domeniul plantaţiilor viticole, pentru două terenuri cu suprafeţe de 50 ha respectiv 175,86 ha.

Ulterior, în vederea acordării sprijinului financiar, au fost depuse la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Arad mai multe documente cu conţinut nereal, întocmite cu complicitatea lui Cîrja Jean şi Pop Valer, administratori ai societăţilor comerciale "prestatoare de servicii" sau de Popa Radu Viorel, pentru a justifica în faţa reprezentanţilor instituţiei respective cheltuirea unor sume de bani.

Un aport deosebit în comiterea acestor activităţi infracţionale, l-a avut primarul localităţii Zăbrani, Toader Marian care a fost iniţiatorul punerii la dispoziţia firmei administrate de Popa Radu Viorel, în mod gratuit (deşi se solicitase arendarea, ceea ce presupunea plata unei redevenţe către primăria Zăbrani) a suprafeţelor de teren necesare înfiinţării plantaţiei viticole.

Ulterior, prin încheierea unor convenţii succesive, suprafaţa de aproximativ 50 ha pe care a fost înfiinţată plantaţia viticolă (în campania 2010-2011), a ajuns în exploatarea unei societăţi comerciale controlată în mod indirect de primarul Toader Marian.

Prin aceste activităţi, bugetul Primăriei Zăbrani a fost prejudiciat cu suma de aproximativ 120.000 euro, reprezentând redevenţa care ar fi fost încasată de instituţia publică în ipoteza concesionării/arendării suprafeţelor de teren supuse procesului de reconversie viticolă, corelativ cu obţinerea unor foloase necuvenite pentru primar (obţinerea unei plantaţii viticole în mod gratuit, obţinerea beneficiilor rezultate din valorificarea produselor viticole).

Cei patru urmează să fie prezentaţi, mâine, Tribunalului Timiş, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

(Elena Deacu)

---

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) efectuează, în această dimineaţă, percheziţii domiciliare şi la societăţi comerciale într-un dosar cu infracţiuni legate de fraudarea fondurilor europene, vizat de anchetă fiind şi primarul comunei Zăbreni, Marian Toader, potrivit surselor judiciare.

Prejudiciul estimat de procurori este de trei milioane euro, potrivit surselor, care ne-au precizat că frauda este legată de fonduri europene pentru cultura de viţă de vie.

Într-un comunicat, DNA arată: "Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Timişoara efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni îndreptate împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene, comise în perioada 2010 - 2012.

În cursul zilei de 26 mai 2015, ca urmare a obţinerii autorizărilor legale de la instanţa competentă, sunt efectuate percheziţii domiciliare în 6 locaţii situate pe raza judeţului Arad, reprezentând sediile unor societăţi comerciale şi domiciliile unor persoane fizice.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii, Direcţiei Generale Antifraudă, Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală şi din partea Grupării Mobile de Jandarmi Timişoara".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb