PREJUDICIU DE PESTE 100 MILIOANE EURO: Trei chinezi de la "Dragonul Roşu", arestaţi pentru evaziune fiscală şi spălare de bani

Valentin Busuioc
Anticorupţie / 6 februarie 2015

Tribunalul Ilfov a dispus, miercuri, arestarea preventivă pentru 30 de zile a trei cetăţeni chinezi de la complexul comercial "Dragonul Roşu", într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani, prejudiciul calculat de procurorii Parchetului General fiind de peste 100 de milioane de euro.

Astfel, potrivit unui comunicat al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ), care instrumentează dosarul, Wang Qiang, Zhang Yanju şi Liu Xuezong au fost reţinuţi după ce, marţi, procurorii şi poliţiştii făcuseră 14 percheziţii la domiciliile unor persoane fizice şi la sediul unor societăţi comerciale din Capitală şi judeţul Ilfov, context în care au fost prinşi în flagrant doi suspecţi, în timp ce încercau să depună la bancă bani despre care anchetatorii susţin că ar fi provenit din evaziune fiscală.

Luni, judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Ilfov va soluţiona şi cererea de arestare preventivă (în lipsă) a altor doi chinezi, Jiang Lijuan şi Zhang Xiudong, cercetaţi pentru spălare de bani.

Totodată, un român (Ovidiu Uţă) şi alţi 12 chinezi (reţinuţi miercuri) au fost puşi sub control judiciar, pentru 60 de zile, fiind bănuiţi de evaziune fiscală şi spălare de bani. Cei 12 sunt: Zhang You, Du Zhengrong, Zhang Wangyi, Zhang Yunxiang, Bao Yongjie, Cheng Aizhen, Li Liang, Meng Chengcheng, Ma Guangyu, Ke Dengfu, Zhan Zhenzhen şi Ma Yusheng.

Procurorii acuză că, din martie 2014 până luna trecută, mai mulţi cetăţeni chinezi, împuterniciţi ai unor societăţi-fantomă, ar fi colectat zilnic încasările provenite din evaziune fiscală de la mai multe standuri situate ale "Dragonului Roşu. În ziua colectării, banii ar fi fost depuşi la bancă şi, prin ordine de plată bazate pe operaţiuni fictive ("avans pentru marfă"), sumele ar fi fost transferate definitiv altor societăţi comerciale din China, valoarea acestor transferuri ridicându-se la 74.542.760 dolari.

PICCJ mai relatează: "Banii colectaţi de la firmele care desfăşurau activităţi comerciale în Complexul Comercial Dragonul Roşu erau obţinuţi în urma săvârşirii unor infracţiuni de evaziune fiscală, întrucât nu erau înregistrate în contabilitate toate încasările obţinute din vânzarea mărfurilor, în vederea ascunderii provenienţei reale a stocurilor de marfă şi a sustragerii de la plata TVA-ului şi a impozitului pe profit, fiind obţinute documente de provenienţă (facturi fiscale) false emise în numele unor societăţi care nu au avut niciodată relaţii comerciale cu acestea. Prin urmare, gruparea chineză, cunoscând că aceste sume provin din săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală, se ocupa de transferul lor în China, în scopul ascunderii sau disimulării originii ilicite a acestora".

Mai mult: conform procurorilor, firmele din contul cărora se efectuau depunerile către societăţile chinezeşti erau administrate, în fapt, cu puteri depline, de către asociaţii şi/sau administratorii care figurau drept cetăţeni chinezi ce nu s-au aflat niciodată în ţara noastră.

Prejudiciul estimat a fi cauzat bugetului consolidat al statului, pe perioada derulării activităţii infracţionale, se ridică la peste 100 milioane euro. În vederea recuperării acestuia, procurorii au pus sechestru asigurător pe multe bunuri mobile şi imobile aparţinând inculpaţilor şi societăţilor în cauză, fiind sigilate, de asemenea, 10 standuri şi 10 depozite din "Dragonul Roşu". Astfel, a fost recuperată o parte din prejudiciu (300.000 dolari), se mai arată în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb