Niciunul dintre argumentele aduse împotriva preşedintelui Traian Băsescu nu a fost validat de Curtea Constituţinală.
După ce, cu două zile în urmă, Curtea a respins modificarea legii referendumului, ieri s-a pronunţat şi asupra celorlalte două subiecte de constituţionalitate a gesturilor preşedintelui:
1). conflictul juridic declanşat prin refuzul lui Băsescu să-l numească pe Cioroianu la Externe a încetat drept urmare a trei decrete prezidenţiale;
2). faptele preşedintelui Băsescu nu pot fi calificate drept încălcări grave ale Constituţiei.
Coaliţia antiprezidenţială a primit, astfel, trei lovituri grele.
Curtea i-a lăsat, totuşi, posibilitatea continuării acţiunii de suspendare a preşedintelui, scriind că, deşi nu califică încălcările drept grave, Parlamentul o poate face, totuşi.
Dar, dacă PSD, PNL, PRM, şi PC vor mai insista cu neconstituţionalităţile lui Băsescu, atunci îşi vor consolida imaginea de căutători de nod în papură.
Devenind mai impopulare. Legitimitatea preşedintelui confirmată de Curtea Constituţională aşează în altfel de lumină discursul său de alaltăieri despre hoţii care se îmbogăţesc şi oameni oneşti niciodată răsplătiţi.
Discursul a fost făcut harcea-parcea, în presa de ieri, de liderii de opinie de pe "schtrasse". Că-i un discurs comunist, "o manea de discurs", ţinut de un "preşedinte-manea".
Astăzi, când Băsescu, la legitimitatea votului popular, a adăugat şi pe cea acordată de Curtea Constiţională, discursul său nu mai poate fi expediat drept "manea" (de altfel, Antena 3 - televiziunea fiicelor lui Voiculescu, cel care a condus ancheta înaintată Curţii Constituţionale - avea ieri mari probleme să prezinte ştirea că lucrarea lui Voiculescu a fost invalidată de Curte.)
Este un discurs justiţiar, descriind o realitate cunoscută tuturor. Este discursul cu care Corneliu Vadim Tudor a trecut în turul al doilea al prezidenţialelor din anul 2000: "Jos Mafia, sus Patria!"
Băsescu i-a furat discursul.
Acum, ca şi cu şapte ani în urmă, acest discurs ţine. Electoratul este, într-adevăr, sătul de inechitate.
Băsescu îşi consolidează, astfel, popularitatea, anatemizând coaliţia antiprezidenţială, ca fiind reprezentanta hoţilor, a corupţilor, a intereselor de afaceri.
Şi chiar dacă nu vom înregistra "succese" în combaterea corupţiei, eşecul va putea fi pus pe seama Guvernului Tăriceanu ("un consiliu de administraţie care reprezintă interesele de afaceri, nu interesul general"), pe seama politicienilor coalizaţi în Parlament, pe seama justiţiei alterate de noua structură de putere.
Din nou, Băsescu s-a plasat într-o poziţie câştigătoare.
Fragmente semnificative din discursul preşedintelui
"În ultimii doi ani, au fost făcuţi paşi importanţi, datorită cărora am devenit stat membru al Uniunii Europene, numai că rezistenţa faţă de schimbare rămâne foarte puternică. Din păcate, guvernările precedente au creat o profundă fractură socială. Avem, pe de o parte, o Românie a "băieţilor deştepţi", care s-au îmbogăţit pe căi ilegale şi mai ales prin parazitarea banilor publici. Pe de altă parte, avem România oamenilor de afaceri corecţi, a oamenilor oneşti, a oamenilor competenţi şi muncitori, care nu-şi primesc niciodată recompensa meritată. Eu vreau să existe o singură Românie, nu mai multe! Vreau ca toţi românii să poată trăi bine în ţara lor, dar numai prin muncă onestă şi respectarea legilor."
"S-a reuşit diminuarea corupţiei, însă cei corupţi - speriaţi de acţiunea unei justiţii independente - au reacţionat prin valuri de calomnii la adresa celor care doresc reforma sistemului, începând cu societatea civilă. Pentru ei, dacă justiţia îşi face cu adevărat datoria, avem de-a face cu acte de aşa-zisă "poliţie politică". De câte ori am pus degetul pe rană, mi s-a răspuns că nu sunt imparţial".
..........
"Vă întreb: cine este interesat să avem un guvern nereprezentativ, la cheremul unor partide care nu-şi asumă transparent puterea? Ce va spune cetăţeanul văzând că miniştrii pe care îi aprecia au fost daţi afară? Actualul guvern seamănă cu un consiliu de administraţie, care reprezintă interesele de afaceri, nu interesul general. Cine este interesat să avem un guvern slab, incapabil să promoveze reformele de care este atâta nevoie?
Răspunsul e unul singur: cei care vor un guvern slab sunt profitorii actualului sistem, pus la punct în anii de după 1989. Interesele nelegitime ale acestor grupuri sunt cu atât mai pervers protejate, cu cât statul îşi pierde autoritatea şi reprezentanţii lui devin mai uşor de manipulat.
Noul guvern ultra-minoritar are o serioasă problemă de legitimitate politică. Mi-e greu să înţeleg cum un partid aflat în opoziţie susţine la învestitură acest cabinet, dar spune că rămâne mai departe în opoziţie, ceea ce înseamnă că NU este de acord cu programul de guvernare!"
............
"Nedreptatea socială este resimţită de toţi cei care muncesc şi văd că au câştiguri mici, în timp ce hoţii de toate felurile acumulează averi uriaşe."
...........
"Cei cărora le este frică de alegeri vor să conducă România în spatele uşilor închise, vor să vă facă să credeţi orice minciună, pentru ca ei să-şi continue netulburaţi ilegalităţile, fără temerea că justiţia i-ar putea sancţiona. Ca Preşedinte al tuturor românilor, nu voi accepta un pact cu cei care nu văd că societatea noastră a evoluat mai rapid decât oamenii ei politici".
........
"Unii politicieni au nevoie ca românii să fie resemnaţi, chiar scârbiţi de politică. Ei fac tot ce le stă în putinţă pentru ca românii să nu se mai prezinte la vot.
O parte dintre actualii politicieni pot să vă trădeze şi tocmai au făcut-o, dar nu au cum să vă învingă!"
1. fără titlu
(mesaj trimis de Cora Octavian în data de 06.04.2007, 10:46)
Curtea Suprema de Justitie si-a facut datoria. Tot ce a spus Presedintele, este in asentimentul nostru.Bravo Domnule Presedinte. Normal ar fi ca dupa acest verdict,sa se faca alegeri anticipate,inainte sau dupa referendum. Doresc ca inainte de alegeri anticipate,sa se adopte votul uninominal si modificarea Constitutiei.Nu vi se pare domnilor ca sunteti prea multi in parlament? Credeti oare ca o tara cu 22 mil.locuitori trebuie sa aiba un numar de parlamentari aproape cat SUA cu 365 mil.locitori?
Trebuie curatat cabinetul de ministri cu dosar penal.si incompetenti.
2. fără titlu
(mesaj trimis de Cora Octavian în data de 06.04.2007, 11:20)
Curtea Suprema de Justitie si-a facut datoria. Tot ce a spus Presedintele, este in asentimentul nostru.Bravo Domnule Presedinte. Normal ar fi ca dupa acest verdict,sa se faca alegeri anticipate,inainte sau dupa referendum. Doresc ca inainte de alegeri anticipate,sa se adopte votul uninominal si modificarea Constitutiei.Nu vi se pare domnilor ca sunteti prea multi in parlament? Credeti oare ca o tara cu 22 mil.locuitori trebuie sa aiba un numar de parlamentari aproape cat SUA cu 365 mil.locitori?
Trebuie curatat cabinetul de ministri cu dosar penal.si incompetenti.
3. Articol mincinos
(mesaj trimis de Danut în data de 06.04.2007, 14:20)
Un articol scris de MAKE, plin de minciuni si demagogie la fel ca si discursul penibil al presedintelui.
4. da!
(mesaj trimis de un cetatean fericit în data de 06.04.2007, 14:46)
"Din nou, Băsescu s-a plasat într-o poziţie câştigătoare" ...iar noi restul tarii am pierdut! ca oare ce om fi castigat noi din toate balbele si certurile jignirile aruncate de d-nul basescu in medii unde nu isi au rostul? as ruga pe nemaipomenitul luptator in solda lui basescu (sper ca iei bani frate macar ca sa scrii aureli pe aici intr-un ziar economic) " make" sa imi spuna si mie ce realizari extraordinare are basescu pana acum si cu ce a cartigat poporul roman de trebuie sa ne prosternam la infinit. dar as ruga sa prezentati fapte nu vorbe... ca de vorbele sforaitoare a lu basescu sincer deja mi se apleaca.
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de Dani în data de 09.04.2007, 01:47)
Felicitari de Make.
Desi ziarul Bursa este un cotidian economic am avut prilejul sa citesc inca un articol de analiza politica foarte bine scris.
Din pacate PNL este condus de o haita de incapabili care nu gindesc deloc la viitorul lor politic sau al partidului pe care-l reprezinta.
Nu am vazut reactii deosebite la ciocoismul politic al aliantei rosii din parlamentul Romaniei.Cum e posibil sa validezi ministrii intr-un guvern atat timp cat ei insisi recunosc ca nu stiu nimic despre domeniile pe care le vor pastori (de ex.Remes sau Orban).Cum e posibil ca un viitor ministru (Vosganian) sa accepte o functie cu care inainte de numire nu era de acord (in speta unirea Min.Indrustriilor cu Min.Finantelor).
Sper sa nu aiba ocazia ca noul cabinet sa inceapa sa faca experiente pe pacientul Romania