Japonia a intervenit ieri, pe piaţa valutară, pentru prima dată după anul 2004, derulând vânzări masive de yeni pentru stoparea aprecierii monedei naţionale, aflată, anterior intervenţiei, la nivelul maxim al ultimilor 15 ani faţă de dolar.
Creşterea yenului afectează afacerile şi profiturile exportatorilor japonezi, într-o economie care depinde într-o mare măsură de producătorii de electronice şi automobile.
Ministrul finanţelor, Yoshihiko Noda, a declarat că intervenţia a fost unilaterală. La rândul său, secretarul şef al Cabinetului de la Tokyo, Yoshito Sengoku, a afirmat că Ministerul Finanţelor "pare să creadă" că pragul de 82 de yeni pentru un dolar reprezintă o "importantă linie de apărare".
Cursul a atins 82,88 yeni/dolar înaintea intervenţiei, iar ulterior a coborât la peste 85 yeni/dolar.
Mediul de afaceri japonez a făcut presiuni asupra premierului Naoto Kan, cerând o intervenţie pentru stoparea aprecierii yenului.
Yenul a crescut cu 11% faţă de dolar, de la mijlocul lunii mai până la data de 14 septembrie. Aprecierea puternică a monedei nipone vine pe fondul situaţiei economice incerte din Statele Unite şi al problemelor fiscale din Europa.
Analiştii cred că măsurile luate ieri de autorităţile japoneze nu vor avea efecte importante decât pe termen scurt, întrucât Japonia nu va reuşi să controleze cursul pe cont propriu.
După intervenţia autorităţilor nipone, yenul a coborât cu 2,6%, la 85,16 unităţi/dolar pe piaţa londoneză. Guvernatorul Băncii Japoniei, Masaaki Shirakawa, speră că intervenţia de ieri va stabiliza piaţa valutară.