Indicele de referinţă al Bursei de Valori din Tokyo, Nikkei 225, a închis şedinţa de ieri la peste 40.000 de puncte, pentru prima dată în istorie, anunţă Reuters, adăugând că piaţa niponă continuă tendinţa de creştere alimentată de reforma guvernanţei companiilor, precum şi de evaluările solide ale societăţilor.
Într-un context în care acţiunile companiilor de tehnologie urcă puternic, influenţate de evoluţia de pe piaţa americană, în acest sector, indicele major Nikkei 225 a încheiat şedinţa de ieri cu o creştere cu 0,5%, ajungând la 40.109,23 puncte. Pe parcursul sesiunii de ieri, Nikkei 225 a urcat până la 40.314,64 puncte, un nou record "intraday". Recordul "intraday" anterior a fost stabilit vineri: 39.990,23 puncte.
"Investitorii externi sunt fruntaşi atunci când vine vorba de cumpărarea de acţiuni japoneze şi mulţi par să investească în baza unei perspective pe termen mediu şi lung", spune, potrivit Reuters, Masahiro Ichikawa, analist la Sumitomo Mitsui DS Asset Management, adăugând: "Cred că piaţa va continua să crească".
La rândul său, Kensuke Niihara, director de investiţii pentru Japonia la State Street Global Advisors, afirmă citat de Japan Times: "Creşterea pieţei nipone, observată în ultimele săptămâni, este o încununare a condiţiilor macroeconomice favorabile şi a reformelor structurale care au fost în lucru de ani de zile".
Citat de aceeaşi sursă, Daishi Sasaki, director la Mizuho Securities, declară: "În momentul în care indicele Nikkei atinge o piatră de hotar precum nivelul de 40.000 de puncte, credem că acest impuls este un factor pozitiv pentru Japonia şi piaţa sa".
Hirofumi Suzuki, strateg-şef valutar la Sumitomo Mitsui Banking Corp., susţine că rezistenţa economiei SUA se numără printre factorii care contribuie la performanţa pieţei nipone, acest lucru având efecte secundare pozitive pentru sectorul de export al Japoniei.
Unii analişti estimează că acţiunile japoneze ar putea creşte şi mai mult în acest an, pe fondul schimbărilor pe termen lung în comportamentul companiilor, o prognoză arătând un avans al Nikkei 225 până la 43.000 de puncte, conform unui sondaj Reuters publicat pe 22 februarie.
• Renesas Electronics - top performerul de ieri, la Bursa din Tokyo
Acţiunile companiilor japoneze de tehnologie au fost impulsionate ieri de faptul că indicii bursieri americani S&P 500 şi Nasdaq au închis şedinţa de vineri la niveluri record. De exemplu, acţiunile producătorului japonez de echipamente de testare a cipurilor Advantest Corp. au crescut cu 3,7% ieri, la 7.380 yeni, cele producătorului de echipamente pentru cipuri Tokyo Electron Ltd. - cu 2,4%, la 39.290 yeni. Tot ieri, acţiunile producătorului de semiconductori Renesas Electronics Corp. au câştigat 4,9%, atingând 2.715 yeni. Compania a fost top performerul zilei de ieri, la Bursa din Tokyo.
De la începutul anului, indicele Nikkei 225 a crescut cu 20,5%, iar în ultimu an, cu 42%. Pe parcusul anului 2023, Nikkei 225 a înregistrat o creştere de 28%, aceasta fiind cea mai bună performanţă anuală din ultimii zece ani, potrivit CNN.
• Februarie 2024 a adus primul record pentru Nikkei 225, după 34 de ani
Luna trecută, indicele Nikkei 225 a depăşit maximumul istoric pe care îl atinsese în decembrie 1989. Recordul din 22 februarie a fost de 39.098,68 puncte, iar cel din 29 decembrie 1989, de 38.915,87puncte.
După consemnarea recordului din 22 februarie, susţinut de sectorul tehnologic - impulsionat de publicarea rezultatelor financiare ale gigantului american Nvidia Corp. -, strategii Morgan Stanley au declarat conform CNN: "Acesta este un moment care reflectă recunoaşterea de către investitori a faptului că o adevărată piaţă bull de durată este în desfăşurare în Japonia, de ceva timp, şi probabil că vom observa câştiguri suplimentare viitoare". Potrivit acestora, un motiv anume pentru optimismul de pe piaţă îl reprezintă câştigurile solide ale companiilor.
Amintim că Bursa din Tokyo a revenit pe primul loc în Asia, în ceea ce priveşte capitalizarea de piaţă, în condiţiile în care fonduri semnificative au părăsit piaţa de valori chineză, orientându-se spre Japonia şi India, conform datelor Federaţiei Mondiale a Burselor (World Federation of Exchanges - WFE). Acestea arată că, la sfârşitul lunii ianuarie, capitalizarea totală a acţiunilor listate la Bursa de Valori din Tokyo, în dolari, a depăşit-o pe cea de la Bursa de Valori din Shanghai (China), clasându-se pe locul întâi în Asia pentru prima dată după luna iunie 2020. Capitalizarea Bursei din Tokyo este a patra în lume, după a celor din New York (New York Stock Exchange), Nasdaq şi a piaţei paneuropene Euronext. La sfârşitul lunii ianuarie, capitalizarea totală de piaţă a acţiunilor listate la Bursa de Valori din Tokyo era de 6,34 trilioane de dolari, cu 296,7 miliarde de dolari mai mare decât capitalizarea de 6,04 trilioane de dolari a Bursei de Valori din Shanghai, potrivit cifrelor WFE.
Analiştii estimează că, deocamdată, Bursa de la Tokyo nu este ameninţată de o nouă bulă speculativă, precum cea de la finele anilor 1980. Atunci, piaţa imobiliară japoneză a atins maxime incredibile în condiţiile în care preţurile pentru metrul pătrat în anumite cartiere din Tokyo erau de 350 de ori mai mari decât în Manhattan, centrul New York-ului, potrivit AFP. Însă, spargerea bulei a declanşat o aterizare brutală la începutul anilor 1990, iar următoarele trei decenii economia şi societatea din Japonia au fost afectate sever.