PREMIERUL, AUDIAT LA DNA Ponta: "Am primit copie a expertizei, dau declaraţii când mă cheamă procurorul"

Alexandru Costea
Anticorupţie / 19 august 2015

Ponta: "Am primit copie a expertizei, dau declaraţii când mă cheamă procurorul"

Actualizare 13:58 DNA: Prejudiciul produs de Ponta în dosar se ridică la 51.321 lei

Procurori anticorupţie: A fost pus sechestru pe un apartament al premierului

Ca urmare a finalizării raportului de expertiză fiscală şi contabilă dispusă în dosarul premierului, astăzi i s-a înmânat lui Victor Ponta un exemplar şi i s-a comunicat faptul că s-a dispus măsura sechestrului asigurător asupra unui apartament aflat în proprietatea inculpatului, în vederea recuperării prejudiciului, arată un comunicat emis azi de DNA.

Potrivit raportului de expertiză citat de procurori, prejudiciul produs ca urmare a infracţiunii de complicitate la evaziune fiscală reţinută în sarcina inculpatului Victor -Viorel Ponta se ridică la suma de 51.321,8 lei.

"Acest prejudiciu constă în obligaţiile fiscale de la care s-a sustras contribuabilul SCA «Şova şi Asociaţii», reprezentată de Şova Dan-Coman, cu ajutorul lui Ponta Victor -Viorel, în calitate de reprezentant al Cabinetului Individual de Avocat «Ponta Victor -Viorel». Ajutorul a constat în aceea că Ponta Victor Viorel a pus la dispoziţia contribuabilului SCA «Şova şi Asociaţii», înscrisuri falsificate (facturi şi rapoarte de activitate), menite să justifice viitoarele plăţi pentru prestarea unor activităţi juridice fictive ale cabinetului de avocatură Ponta Victor-Viorel către SCA «Şova şi Asociaţii». În realitate, Ponta Victor-Viorel nu a efectuat nici un fel de activitate profesională pentru SCA «Şova şi Asociaţii»

Practic, plăţile făcute de SCA «Şova şi Asociaţii» către Ponta Victor Viorel, în cuantum de 181.439,98 lei, reprezintă cheltuieli ce nu au la bază operaţiuni reale, fapt ce a condus la diminuarea nelegală a bazei de impozitare a contribuabilului SCA «Şova şi Asociaţii» şi, în consecinţă, la plata către stat a unui impozit diminuat cu de 51.321,80 lei, diferenţă ce reprezintă prejudiciul menţionat", conform sursei citate.

DNA mai precizează că, în respectiva cauză, Ponta este cercetat pentru infracţiunile de fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată şi spălarea banilor, iar Dan-Coman Şova este cercetat pentru infracţiunile de fals în înscrisuri sub semnătură privată, evaziune fiscală în formă continuată şi spălare de bani.

(A.C.)

---------------

Actualizare 11:30

Victor Ponta a declarat la ieşirea de la DNA, unde a stat 15 minute, că a primit o copie a expertizei financiar-contabile dispuse în dosarul în care este urmărit penal, din care rezultă că a plătit cu 2.000 de lei în plus taxe, precizând că va reveni să dea declaraţii când îl cheamă procurorul.

Referitor la cei 2.000 de lei, Ponta a adăugat: "Nu-i mai cer de la statul român".

Întrebat când va da declaraţii în dosarul în care este inculpat pentru fapte pe care le-ar fi comis când era avocat, Ponta a spus că se va prezenta când îl cheamă procurorul, cu avocat.

Întrebat dacă s-a întâlnit, astăzi, cu preşedintele Klaus Iohannis, aşa cum a anunţat Administraţia Prezidenţială, Victor Ponta a spus: "Politica în altă parte".

(A.C.)

--------------

Premierul Victor Ponta s-a prezentat, în această dimineaţă, la sediul central al DNA, unde procurorul de caz îi va prezenta expertiza contabilă în dosarul "Turceni-Rovinari", în care este urmărit penal pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală şi spălarea banilor, fapte pe care, conform unui comunicat DNA, le-a săvârşit în perioada în care era avocat.

În momentul în care Ponta a coborât din maşina cu care a venit la DNA, un bărbat a scandat "Daţi-vă demisia! Cu televizorul, aţi minţit poporul", premierul spunând: "Cu televizorul, da... Cine-s oamenii?".

Premierul are în program de la ora 12:00 la Palatul Victoria prima şedinţă de Guvern după trei săptămâni de vacanţă.

Direcţia Naţională Anticorupţie arăta luna trecută că, în dosarul "Turceni-Rovinari", procurorii au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de "inculpatul Victor-Viorel Ponta, la data faptelor avocat, reprezentant legal al Cabinetului Individual de Avocat «Ponta Victor-Viorel», în prezent prim-ministru al României, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracţiuni), complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată, spălarea banilor".

De asemenea, procurorii au instituit măsura asigurătorie a sechestrului asupra unor bunuri mobile şi imobile ale lui Victor Ponta.

În 5 iunie, Victor Ponta a ajuns în faţa procurorilor DNA, care l-au anunţat că este urmărit penal pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi spălarea banilor. Faptele de care a fost acuzat sunt din dosarul Turceni - Rovinari şi ar fi fost săvârşite în perioada în care Ponta a fost avocat.

DNA a cerut atunci Camerei Deputaţilor să avizeze urmărirea penală pe numele premierului şi pentru conflict de interese, însă solicitarea a fost respinsă de către deputaţi, în 8 iunie.

Procurorii DNA îl acuză pe Victor Ponta de fals în înscrisuri sub semnătură privată, pentru că ar fi emis mai multe facturi, fără a avea o bază legală, în baza unui contract încheiat între firma sa de avocatură şi cea a lui Dan Şova. Anchetatorii au stabilit că, în realitate, premierul nu a efectuat niciun fel de activitate profesională în temeiul convenţiei de conlucrare cu Şova.

Mai mult, în perioada efectuării unor controale fiscale, Ponta s-ar fi înţeles cu Şova ca acesta să întocmească în cadrul societăţii de avocaţi rapoarte de activitate juridică, "pretins a fi prestată de Ponta Victor-Viorel, corespunzătoare celor 16 luni cât a durat convenţia", spun procurorii anticorupţie.

Procurorii DNA susţin că, în realitate, Ponta nu a efectuat niciuna dintre activităţile înregistrate în contabilitate, folosind o parte din sumele obţinute de la SCA "Şova şi Asociaţii" pentru cumpărarea a două apartamente de lux într-un complex rezidenţial situat în Bucureşti. Firma lui Dan Şova i-ar fi cumpărat premierului şi un autoturism Mitsubishi Lancer Evo 10, "la solicitarea expresă" a acestuia.

În acelaşi dosar, senatorul Dan Şova este urmărit penal pentru fals în înscrisuri, evaziune fiscală, spălare de bani, complicitate la abuz în serviciu, cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, după ce în perioada 2007-2008 firma "Şova şi Asociaţii" a încheiat trei contracte de asistenţă juridică cu complexele Turceni şi Rovinari, în urma cărora acestea ar fi fost prejudiciate cu aproape 3,5 milioane de lei.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Sovaie tot mai tare Poanta. 

    1. SOVAIE ...bine...incercand tot felul de diversiuni.

    Agerpres: ""Regret faptul că bătălia politică și de media se duce cu arme necinstite — din expertiza făcută în dosarul meu se arată că SCA 'Șova și Asociații' și-a dedus cheltuieli în baza contractului cu mine de 51.321 de lei și se arată de asemenea că au fost plătite taxe și impozite de către 'Cabinet Avocat Ponta Victor' în suma de 53.000 lei! Deci, prezentarea doar a primei sume este o manipulare a opiniei publice, ignorând voit plata celor 53.000 lei! Adunând cele două sume nu rezultă prejudiciu față de statul român care a încasat în plus 2.000 de lei!", a scris miercuri premierul Victor Ponta pe Facebook."

     

    Șova și-a dedus profitul plătindu-l pe Ponta, rezultă prejudiciu de 51 de mii. Dar Ponta a plătit impozitele din acele sume în valoare de 53 de mii. Chiar sună a făcătură acest dosar. 

    În al doilea rând, cum rămâne cu legea care spunea că DNA cercetează doar fapte cu prejudiciu de peste un milion de €? 

    1. Daca erai SI Tu imbecil ca mine Ai FI inteles. Deci uite cum e treaba. Tu inchei un contract cu mine in care ma oblig Sa ti spun care e concentratia de spa in castravete EU fiind gradinar. Tu cultivi insa cactusi de aceea folosesti raportul meu la toaleta. Cand faci bilantul iti treci PE cheltuieli banii dati Mie desinu ajuta nimic mustariei tale. Dar prin acest lucru iti diminuezi baza de impozitare. Solutia AR FI ca Tu Sa cresti castraveti sau EU Sa fax rapoarte despre cactusi.

      Dar ambele firme aveau același obiect de activitate: cabinete de avocatură. Crezi că aveau coduri CAEN diferite?

      6910Activitati juridice Aceasta clasa include: -reprezentarea juridica a intereselor unei parti impotriva alteia, in fata instantelor judecatoresti sau a altor organisme juridice, prin persoane care sunt membre ale baroului de avocati sau sub supravegherea acestora: -consultanta si reprezentare in procese civile -consultanta si reprezentare in procese penale -consultanta si reprezentare in legatura cu litigiile de munca -consultanta si asistenta generala, redactarea de documente juridice: -clauze de constituire a societatilor comerciale, acorduri de asociere sau alte documente similare legate de infiintarea unei societati comerciale -brevete si drepturi de autor -redactarea de contracte, testamente, acte de incredintare etc. -alte activitati ale notarilor publici, notarilor de drept civil, aprozilor, judecatorilor de instructie si birourilor de arbitraje, activitati de expertiza criminalistica si expertize tehnice judiciare Aceasta clasa exclude: -activitatile tribunalelor, vezi 8423 

      Si acum eu sunt asa de intelept ca zic ce rost Are sa fac raportul desi ma pricep si nu ti dau nici macar letopisetu despre castraveti. Poti sa spui in continuare ca te-am ajutat in intreprinderea ta?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb