PREMIERUL BELGIAN: Ridicarea la maxim a nivelului de alertă teroristă la Bruxelles, legată de riscul unui atentat

Alexandru Costea
Internaţional / 21 noiembrie 2015

sursa foto: twitter.com/jamesfraney

sursa foto: twitter.com/jamesfraney

Actualizare

Belgia a ridicat la maxim nivelul său de alertă teroristă pentru capitala Bruxelles din cauza "unui risc de atentat cu arme şi explozibili" în mai multe locuri, a declarat, astăzi, premierul belgian Charles Michel, potrivit AFP.

Şeful guvernului a invocat, într-o conferinţă de presă, "riscul unui atentat comis de indivizi cu arme şi explozibili în mai multe locuri din capitală" pentru a justifica trecerea la nivelul 4, maxim, al alertei teroriste pentru toată regiunea, pentru aeroportul din Bruxelles, precum şi la Vilvorde, o comună din Flandra de unde au provenit mai mulţi tineri care s-au radicalizat, transmite Agerpres.

Premierul Charles Michel a reunit azi Consiliul Naţional de Securitate. "Avem suficiente elemente pentru a estima că ameninţarea este precisă şi iminentă", a afirmat ministrul de externe Didier Reynders. La întâlnire au fost de asemenea prezenţi miniştrii de interne, Jan Jambon, al justiţiei, Koen Geens, şi al economiei, Kris Peeters.

(A.C.)

-----------------

Belgia a ridicat astăzi la nivel maxim nivelul de alertă teroristă pentru capitala sa, Bruxelles, a anunţat Centrul naţional de criză OCAM, referindu-se la o "ameninţare iminentă", potrivit AFP.

"Ca urmare a unei noi evaluări", Organizaţia de coordonare pentru analiza ameninţării (OCAM), care depinde de Ministerul de Interne, a declarat într-un comunicat că "nivelul de alertă teroristă a trecut la nivelul 4, foarte grav, pentru regiunea Bruxellesului". "Nivelul 3 rămâne valabil pentru restul ţării", a adăugat OCAM, transmite Agerpres.

Această măsură intervine la câteva ore după ce un suspect arestat în Belgia a fost pus sub acuzare pentru terorism de justiţia belgiană în legătură cu atentatele jihadiste care au făcut 130 de morţi la Paris la 13 noiembrie. Suspectul, a cărui identitate nu a fost făcută publică, este al treilea inculpat în Belgia în legătură cu atentatele de la Paris.

OCAM a descris "o ameninţare serioasă şi iminentă necesitând luarea de măsuri de securitate specifice, precum şi recomandări speciale pentru populaţie".

Centrul a lansat un apel locuitorilor capitalei belgiene să evite "locurile cu concentrare masivă de persoane", referindu-se la "concertele, marile evenimente, gările şi aeroporturile, transportul în comun", precum şi zonele comerciale foarte frecventate.

De asemenea, OCAM a recomandat populaţiei din Bruxelles să faciliteze controalele de securitate.

Metroul, închis după ridicarea nivelului de alertă teroristă

Metroul din Bruxelles a fost închis după ce autorităţile din capitala belgiană au ridicat la maxim nivelul de alertă teroristă şi au atenţionat populaţia să evite mulţimile din cauza unei "ameninţări grave şi iminente", relatează AFP şi Reuters.

"La recomandarea Centrului de Criză al Serviciului Public Federal de Interne (Ministerul de Interne, n.r.), toate staţiile de metrou vor rămâne închise sâmbătă. Este o măsură de precauţie", a anunţat, în această dimineaţă, compania publică de transport din Bruxelles (STIB).

Consiliul de Securitate al ONU autorizează "toate măsurile necesare" contra Statului Islamic

Consiliul de Securitate al ONU a adoptat, în unanimitate, ieri, o rezoluţie franceză care să permită să se ia "toate măsurile necesare" pentru a lupta împotriva grupării Statul Islamic (SI), transmite AFP.

Rezoluţia "cere statelor care sunt capabile să ia toate măsurile necesare, în conformitate cu dreptul internaţional şi în special cu Carta ONU, pe teritoriul aflat sub controlul SI în Siria şi în Irak".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb