Premierul Cioloş s-a întâlnit cu Angela Merkel

A.L.
Politică / 7 ianuarie 2016

Premierul Cioloş s-a întâlnit cu Angela Merkel

Actualizare 18:51 Dacian Cioloş despre întâlnirea cu Angela Merkel: "A fost una foarte bună"

Dacian Cioloş a calificat drept "foarte bună" întâlnirea pe care a avut-o cu cancelarul Angela Merkel, precizând că i-a vorbit oficialului german despre atuurile ţării noastre şi despre interesul pe care îl are România în a fi parte activă a tuturor proceselor europene, scrie premierul într-o postare pe pagina sa de Facebook.

"Întâlnire foarte bună cu doamna cancelar Merkel. Deschiderea pe care am găsit-o aici este cea mai bună dovadă că relaţiile noastre sunt pe calea cea bună şi dezvoltarea economică se va consolida prin investiţii şi schimburi comerciale noi. I-am vorbit doamnei cancelar despre atuurile ţării noastre şi despre interesul pe care îl avem în a fi parte activă a tuturor proceselor europene, cu atât mai mult a celor dificile cum sunt cele legate de problemele imigraţiei. Procesul trebuie să se bazeze pe principii şi mecanisme funcţionale, împărtăşite prin acord comun de către toate statele membre", a scris prim-ministrul pe pagina sa de Facebook.

(I.D.)

------

Actualizare 17:33 Merkel: "Românii sunt bine primiţi în Germania,dar nu vor primi prestaţii sociale dacă nu muncesc"

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a spus că românii care lucrează în Germania sunt foarte bine primiţi, dar cei care vor să beneficieze de prestaţii sociale fără să aibă un loc de muncă trebuie să se adreseze ţării de unde provin, precizând totodată că UE nu funcţionează ca o "uniune socială".

Afirmaţiile cancelarului Germaniei au fost făcute, joi, la Berlin, în cadrul conferinţei de presă pe care Angela Merkel a susţinut-o la finalul întrevederii cu premierul român, Dacian Cioloş.

În acest context, un jurnalist german i-a cerut cancelarului german să îşi exprime un punct de vedere cu privire la intenţia unor politicieni germani de a introduce pentru cetăţenii statelor membre UE obligativitatea efectuării unui an de muncă în Germania înainte ca aceştia să poată beneficia de prestaţii sociale din partea statului.

Angela Merkel a mai spus că această problemă este una care preocupă şi alte state membre şi a dat ca exemplu Marea Britanie, precizând că trebuie găsită o soluţie în acest sens. În opinia sa, statele membre ale UE se confruntă cu o situaţie dificilă din cauza faptului că există sisteme sociale diferite şi pentru că fiecare stat are obligaţii sociale faţă de proprii cetăţeni, dar nu şi faţă de cetăţenii proveniţi din alte state, mai ales faţă de cei care nu muncesc.

Cancelarul german consideră "corectă" o astfel de abordare, explicând că aceasta nu înseamnă îngrădirea liberei circulaţii a forţei de muncă.

"Putem să lucrăm peste tot în Europa, această intenţie nu include că putem să primim şi prestaţii sociale încă din prima zi", a spus cancelarul german.

Angela Merkel a făcut referire directă la cetăţenii români, ea precizând că cei care muncesc sunt bineveniţi în Germania, dar cei care cer ajutor social din partea statului german fără a lucra trebuie să se adreseze statului de proveninenţă. Ea a afirmat că trebuie modificată şi legislaţia.

"Fiecare român care lucrează la noi este foarte bine primit, sunt foarte mulţi români în Germania în ultimul timp, dar dacă este vorba de prestaţii sociale care nu se bazează pe o activitate de muncă sunt de părere că această persoană poate să se ducă înapoi în patria respectivă. Noi nu suntem o uniune socială, avem diferite sisteme sociale, aceste lucruri trebuie să le reflecte şi legislaţia şi trebuie să găsim o soluţie", a mai spus Angela Merkel.

(I.D.)

-----

Actualizare 17:16 Cioloş i-a spus lui Merkel că România îşi doreşte instalarea unui guvern proeuropean la Chişinău

Prim-ministrul român, Dacian Cioloş, i-a spus cancelarului german, Angela Merkel, că România susţine în continuare calea europeană a Republicii Moldova şi că îşi doreşte instalarea "cât mai repede" a unui guvern proeuropean la Chişinău, astfel încât procesul de reforme să înceapă, transmite Mediafax.

Premierul României a făcut aceste afirmaţii, joi, la Berlin, la finalul întrevederii pe care a avut-o cu cancelarul Germaniei, Angela Merkel, în contextul în care el enumera temele de discuţie abordate, potrivit sursei citate.

"Am discutat despre aspectele de politică externă regională, despre zona de Est, de vecinătatea estică a Uniunii Europene, şi sigur despre situaţia din Ucraina, despre situaţia din Republica Moldova. Am insistat pe faptul că România doreşte să susţină în continuare calea spre Uniunea Europeană a Republicii Moldova şi ne dorim, sigur, cât mai repede un guvern proeuropean la Chişinău pentru a putea să lucrăm împreună pe procesul de reforme la care sperăm ca viitorul guvern să se angajeze", a declarat Dacian Cioloş.

(I.D.)

---

Actualizare 15:42 Merkel, despre aderarea la Schengen: "România a făcut eforturi, dar aşteptăm raportul CE"

Cancelarul german Angela Merkel a declarat astăzi ,la Berlin, după întrevederea pe care a avut-o cu premierul Dacian Cioloş, că România a făcut eforturi în ceea ce priveşte apărarea graniţelor şi combaterea corupţiei, dar aşteaptă raportul CE, în ceea ce priveşte aderarea la spaţiul Schengen.

"Am discutat cu doamna cancelar despre parteneriatul estic, despre Republica Moldova. România va susţine Republica Moldova şi o va sprijini să meargă pe drumul pro-european. Sper ca în Republica Moldova să existe curând un guvern", a declarat Cioloş.

Întrebată dacă România e pregătită pregătită să adere, cel puţin din punct de vedere nivel tehnic, la spaţiul Schengen, Angela Merkel a răspuns: "Trebuie să rezolvăm problema imigraţiei ilegale. Controalele de la graniţele Schengen sunt făcute temporar, cu acordul statelor. Schengen este apreciat de cetăţenii europeni şi este un motor foarte bun pentru creşeterea economiei în plan european. Este drept că România a făcut foarte multe reforme. Aşteptăm să vedem în acest raport (n.r. al Comisiei Europene) toate eforturile împotriva corupţiei pentru ca România să adere pas cu pas în Schengen".

La rândul său, premierul Dacian Cioloş a precizat că România a făcut mari progrese de combatere a corupţiei şi acest lucru este vizibil, iar acutalul guvern va continua eforturile astfel încât aceste progrese să se regăsească şi în raportul Comisiei Europene. "Sperăm că acest lucru va duce în perioada următoare la aderarea României la Schengen", a declarat Cioloş.

Un alt subiect de discuţie a fost migraţia.

"Am discutat despre ceea ce înseamnă solidaritate. În ceea ce priveşte cotele obligatorii, a fost nevoie să luăm o decizie. Întrebarea rămâne: cum arătăm solidaritatea noastră? Spaţiul Schengen funcţionează dacă solidaritatea e împărţită între statele membre", a declarat Angela Merkel la conferinţa de presă.

(A.L.)

--------------

Actualizare 08:56 Cioloş va discuta cu Angela Merkel despre relaţiile economice, migraţie şi politica externă a UE

Premierul Dacian Cioloş se află, joi, într-o vizită oficială la Berlin, la invitaţia cancelarului german Angela Merkel, întrevederile aflate pe agendă vizând întărirea relaţiilor bilaterale cu Germania şi stabilirea obiectivelor comune pe agenda europeană, inclusiv migraţia şi politica externă a UE.

Vizita în Germania începe cu ceremonia primirii oficiale cu onoruri militare a prim-ministrului Dacian Cioloş la sediul Cancelariei Federale, la ora 13:30 (ora României ) şi continuă cu o întrevedere cu cancelarul federal german Angela Merkel, urmată de un prânz de lucru şi de o conferinţă de presă comună la 14:45 (ora României).

Pe agenda oficială, premierul are programată o întrevedere cu reprezentanţii grupului parlamentar de prietenie germano-român din Bundestag şi la 17:40 se va întâlni cu Stanislav Tillich, preşedintele Bundesrat.

Vizita oficială a lui Cioloş se va încheia după o întrevedere, programată la ora 19:00 (ora României) cu reprezentanţi ai diasporei din Germania, la sediul ambasadei României la Berlin.

Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, scopul vizitei este întărirea relaţiilor bilaterale cu Germania şi stabilirea obiectivelor comune pe agenda europeană, inclusiv temele aflate în atenţia Consiliului European desfăşurat la Bruxelles în luna decembrie 2015, respectiv migraţia şi politica externă a Uniunii Europene. Deplasarea oficială în Germania va fi, de asemenea, un prilej pentru a dezvolta relaţiile economice şi a definitiva o strategie pentru consolidarea contactelor cu mediile de afaceri.

Din delegaţia oficială condusă de premierul Dacian Cioloş fac parte ministrul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, şi şeful Cancelariei primului-ministru Dragoş Tudorache.

Germania este primul partener comercial al României, cu care se derulează 1/5 din comerţul exterior al ţării noastre. Schimburile comerciale bilaterale au crescut în medie cu 8-10% în cursul ultimilor 6 ani. În 2014 s-a atins nivelul record de 21,3 miliarde euro (din care exportul românesc 10,1 miliarde euro, iar cel german 11,2 miliarde euro). Potrivit datelor statistice ale BNR din 30.09.2015, Germania este unul dintre principalii investitori în economia românească (cca. 7 miliarde euro).

(A.L.)

--------------------------

Premierul Dacian Cioloş efectuează astăzi o vizită oficială în Germania, unde va avea convorbiri cu cancelarul Angela Merkel şi cu preşedintele Bundesrat-ului, Stanislav Tillich, urmând să se întâlnească şi cu reprezentaţi ai diasporei româneşti din această ţară.

Prim-ministrul român va fi primit cu onoruri militare la sediul Cancelariei Federale de omologul german Angela Merkel. Discuţiile celor doi vor fi urmate de o conferinţă de presă comună.

Ulterior, Dacian Cioloş va discuta cu reprezentanţii grupului parlamentar de prietenie germano-român din Bundestag şi va avea o întrevedere cu Stanislav Tillich, preşedintele Bundesrat-ului.

Seara, la sediul Ambasadei României la Berlin, premierul se va întâlni cu reprezentanţi ai diasporei româneşti din Germania.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Sigur ca da; pe vremuri domnii Tarii Romanesti mergeau la Inalta Poarta, acum se merge la Poarta Brandenburg. Oare tot cu peschesuri? 

    1. in privinta doamnei Merkel gresesti profund. Prin contributia din 10.11.2011 din cancelaria domniei Sale Eomania a primit sprinin nelimitat din partea Europei pentru impiedicarea secarii afluxurilor financiare externe, fapt expus si in scrisoarea din ianuarie 2012 catre BCE a inteleptului domn Isarescu.....

    Cam asa i-a zis doamna Merkel.

    Salar 300£ vs 1500£ dar va rog solidaritate, egalitate fraternitate. 

    1. Si mai luati si niste migrangi de la noi, din Germania nazista pro europeana, ca noi avem prea multi. Trebuie sa-i raspandim in toata europa, pentru a viola, a tortura femei si copii pe strazi, a pune niste bombe, adica pentru a-i integra.

      Sigur ca da: 

      Noi vrem egalitate,

      Dar nu pentru catei.... 

    Oare ce-ar fi sa ne solidarizam cu englezii si sa amenintam si noi cu iesirea din UE?

    Cred ca imediat ni s-ar intinde covorul rosu, portile Schengen-ului (era sa scriu Raiului) si alta si alte facilitati....

    So pe ei ! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb