Liderii coaliţiei de guvernare au discutat, astăzi, despre măsurile de reducere a cheltuielilor bugetare, pe fondul scăderii încasărilor la bugetul de stat, iar premierul Nicolae Ciucă a cerut să nu fie tăieri salariale de niciun fel, iar până la noua lege a salarizării să nu crească salariile, potrivit news.ro.
Despre cumulul pensie-salariu, la stat, în urma discuţiilor s-a ajuns la concluzia că acesta nu se poate face prin Ordonanţă de urgenţă, pentru că e neconstituţional, astfel că trebuie să se aplice prin lege. În schimb, liderii coaliţiei au decis stoparea angajărilor în sistemul de stat şi reducerea cu 10% a cheltuielilor la bunuri şi servicii.
În şedinţa de coaliţie, premierul Nicolae Ciucă a cerut în şedinţă să nu fie operate tăieri salariale de niciun fel, iar până la noua lege a salarizării să nu se aplice nicio majorare salarială la stat.
Liderii coaliţiei au ajuns la un acord privind stoparea angajărilor la stat şi reducerea cu 10% a cheltuielillor la capitolul bunuri şi servicii.
În privinţa cumulului pensiei cu salariu, coaliţia a decis că o astfel de măsură nu se poate face prin ordonanţă, pentru că există riscul să pice la controlul de constituţionalitate, astfel că trebuie făcută prin lege.
Liderul PNL premierul Nicolae Ciucă şi liderul PSD Marcel Ciolacu au discutat astăzi pe tema ordonanţei privind reducerea cheltuielilor bugetare, o variantă luată în calcul fiind ca interdicţia cumulului pensiei cu salariul să fie aplicată doar în cazul beneficiarilor de pensii speciale, precizau surse politice luni dimineaţă.
Referindu-se la o nouă variantă care va intra în dezbaterea coaliţiei de guvernare, sursa citată a menţionat: "Cumulul pensiei cu salariul va fi interzis doar pe componenta de pensie specială".
Celelalte măsuri vehiculate, privind suspendarea angajărilor şi reducerea cheltuielilor la nivelul instituţiilot, vor fi menţinute.
Potrivit unei variante iniţiale de lucru a Ordonanţei cu măsurile de reducere a cheltuielilor la nivelul statului guvernul pregăteşte suspendarea ocupării posturilor vacante în instituţiile statului, interzicerea cumulului pensie-salariu, dar şi stoparea oricăror achiziţii de maşini şi mobilier.
În plus, sporul de 50% pentru doctorat se va acorda doar persoanelor care îşi desfăşoară activitatea în domeniul în care şi-a luat acest doctorat.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 24.04.2023, 19:38)
Spor de 50% pentru doctorat?!
Blasfemie!
Decat sa faci o facultate serioasa in afara, mai bine "iei" un doctorat in Romania ca iesi mai bine la costuri si la venituri. Costuri = plata indrumatorului, mesele si alaiul specifice romanilor (un fel de spaga culinara) si costul "bibliografiei' din care se face teza de doctorat. Venituri = cat cuprinde (50%!). Nici luptatorii pe front nu au asemenea spor.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 24.04.2023, 19:40)
Sporul de doctorat trebuie desfiintat complet pentru ca un doctorat nu aduce mai multa plus-valoare la locul de munca decat un curs ordinar de perfectionare care este recompensat (din fericire) cu spor 0.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 25.04.2023, 06:57)
Asta nu face nimic. Doar se face ca lucrează pentru tara. El este o marioneta a guvernului. Doar primește salariu și pensie speciala. Bravo lui! E deștept foc!!!!
4. Sprijin aceasta masura care tine cont de stresul f
(mesaj trimis de Popa L în data de 25.04.2023, 12:38)
Sigur ca ar fi fost bine ca sa existe o limitare a cheltuielilor publice generale ,dar daca prin metoda general obligatorie nu se pot limita exact excesele din salarii si pensii cumulate la anumite categorii (care si au asigurat privilegiile din timp prin decizii la CCR - in ciuda conflictului de interese evident ) ,deci daca acolo unde sunt plati excesive de la buget nu pot fi limitari ...de ce sa fie taieri de salarii la restul sectorului bugetar ?! Numai ca sa adanceasca disparitatile ,nemultumirile si revolta sindicatelor intr -un an pre electoral ? Eu cred ca e rezonabila decizia ,si sa faca ce ajustari pot face ,ca macar sa nu intram intr o spirala a creditului guvernamental in care sa nu se poata finaliza investitiile incepute pentru ca trebuie platite dobanzile care se acumuleaz . Asta e raspunderea cea mai importanta a guvernului : sa evitam sa ajungem o Argentina . Ministrul energiei ,atat de criticat ,uite ca reuseste sa inainteze cu licitatiile pentru zacamantul de adincime de la Caragele : nu zice presa nimic ? trebuie sa masuram performanta in guvernare pornind de la situatia pe care un guvern o gaseste (si guvernul Ciuca a primit in brate un dezastru in active ,criza energetica si de combustibil ,plus situatia dramatica din Ucraina si miile de refugiati de acolo . Presa e datoare sa priveasca obiectiv performata la guvernare : de la punctul de plecare ,daca directia de avans e corecta si conforma cu programul votat ...si la urma si daca sunt rezultate concrete pozitive . Rezultatele apar foarte tarziu si numai daca e continuitate in guvernare !