PREMIERUL ELEN GEORGE PAPANDREOU: Grecia se află în centrul unui atac speculativ fără precedent

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 3 februarie 2010

Datoria Greciei este estimată la aproape 300 de miliarde de euro, de trei ori mai mare decât cea a Germaniei - cea mai mare economie europeană.

Datoria Greciei este estimată la aproape 300 de miliarde de euro, de trei ori mai mare decât cea a Germaniei - cea mai mare economie europeană.

Grecia este, în acest moment, în centrul unui atac speculativ fără precedent, care duce la strangularea economiei noastre, susţine premierul elen George Papandreou. Oficialul de la Atena a afirmat, ieri: "Grecia este ţinta unui atac speculativ, agravat de slăbiciunea ţării".

George Papandreou s-a angajat să urmeze întocmai planul de reducere a cheltuielilor publice, după ce Uniunea Europeană a anunţat că va monitoriza cu atenţie performanţele autorităţilor de la Atena şi ar putea cere măsuri dure de corecţie.

Guvernul elen vrea să reducă deficitul bugetar de la 12,7% din PIB în 2009, la mai puţin de 3% în 2012.

Comisarul european pentru afaceri economice şi monetare, Joaquin Almunia, a apreciat, luni, că planurile Greciei de reducere a cheltuielilor sunt ambiţioase, înconjurate de riscuri, dar realizabile, iar Comisia Europeană le aprobă integral. Oficialul european a declarat: "Mesajul nostru către autorităţile elene este: programul de stabilitate şi-a fixat ţinte ambiţioase şi noi sprijinim pe deplin aceste obiective. Considerăm că atingerea obiectivelor în următorii trei ani, înainte de sfârşitul lui 2012, este absolut necesară. Aceste obiective sunt realizabile, dar sunt înconjurate de riscuri".

Almunia susţine că Executivul de la Atena este conştient de riscurile care pot afecta planul de reducere a deficitului bugetar.

"Nu vom accepta derapaje de la obiectivele fixate", a mai spus comisarul european, adăugând: "De fiecare dată când vom observa derapaje, din cauza materializării unor riscuri, vom solicita măsuri suplimentare de corectare a acestora. Am înţeles că autorităţile elene sunt gata să adopte măsuri suplimentare în planul de stabilitate, dacă vom solicita asta, în cadrul procesului nostru de monitorizare".

Almunia subliniază că în recomandările Comisiei se solicită Atenei să implementeze toate măsurile cuprinse în pactul de stabilitate, cum ar fi reducerea cheltuielilor, creşterea veniturilor şi adoptarea reformelor structurale.

Recomandările Comisiei vor fi adoptate de miniştrii de Finanţe din zona euro la următoarea lor reuniune, din 15-16 februarie. Grecia va trebui să trimită primul raport privind implementarea planului până în 16 martie, iar următorul până în 15 mai. Ulterior, Grecia va prezenta raportări o dată la trei luni.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb