Funcţionarii publici vor lucra prin rotaţie câte 15 zile, deoarece este nevoie ca greutatea crizei provocată de epidemia Covid-19 să fie suportată, solidar, şi de angajaţii din sistemul bugetar, a declarat premierul Ludovic Orban la începutul şedinţei de guvern de ieri, care se afla în desfăşurare la închiderea ediţiei.
Şeful Guvernului a precizat: "La ora actuală sunt peste 1,5 milioane angajaţi din mediul privat, la care se adaugă cei de la persoanele fizice autorizate, întreprinderile familiale, întreprinderile individuale şi alte profesii liberale. Nu putem lăsa doar pe umerii lor suportarea crizei şi de aceea am decis împreună cu Ministerul Muncii şi Ministerul Finanţelor ca în sectorul public să existe o preluare a greutăţii printr-o formă de şomaj tehnic. Jumătate dintre angajaţi vor lucra 15 zile, iar celelalte 10 zile vor rămâne în forma echivalentă şomajului tehnic. Când ei vor sta în şomajul tehnic, va lucra cealaltă jumătate. Această procedură va asigura funcţionalitatea instituţiilor, a serviciilor către cetăţeni. Aştept ca fiecare minister să analizeze entităţile din subordine, pentru ca reglementarea pe care o vom aproba să corespundă nevoii de solidaritate pentru preluarea unei părţi din greutatea, din povara acestei epidemii. Solidaritatea trebuie să fie şi pentru şefime, adică şi pentru noi, demnitarii".
Conform datelor furnizate de Violeta Alexandru, ministrul Muncii, la începutul şedinţei de guvern, până ieri 56.170 de companii au solicitat şomajul tehnic pentru 459.000 de angajaţi. La aceste cereri se adaugăp şi cele peste 55.000 de solicitări ale persoanelor care lucrează cu alte forme, diferite de contractul clasic de muncă.
Pe ordinea de zi a şedinţei de guvern s-a aflat un proiect de ordonanţă de urgenţă iniţiat de Ministerul Finanţelor privind rambursarea TVA cu introducerea controlului ulterior şi suspendarea executării obligaţinilor bugetare. Poiectul de ordonanţă de urgenţă mai prevede prorogarea termenului pentru depunerea situaţiilor financiare pentru anul trecut până la 31 iulie 2020.
Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a propus pe ordinea de zi şi discutarea unui proiect de hotărâre de guvern prin care vor fi modificate normele de aplicare a Codului Fiscal, pentru a fi favorizaţi în această perioadă producătorii de alcool denaturat şi pentru a valorifica stocul de alcool confiscat de ANAF.
În privinţa rectificării bugetare, Florin Cîţu a spus: "Noi am finalizat comunicarea cu ordonatorii de credite, trebuie să punem concluziile şi suntem pregătiţi să propunem pe ordinea de zi a şedinţei de luni a guvernului ordonanţa de urgenţă privind rectificarea. Vom avea o reducere cu 20 miliarde lei a veniturilor şi o creştere de 12 miliarde lei a cheltuielilor pe care trebuie să le administrăm în mod judicios".
La începutul şedinţei de guvern, premierul Ludovic Orban le-a solicitat miniştrilor să trimită urgent preşedintelui Klaus Iohannis măsurile pe care consideră că ar trebui să fie introduse în următoruil decret prezidenţial prin care starea de urgenţă va fi prelungită până la 16 mai.
O temă asupra căreia şeful Guvernului şi-a exprimat vădit nemulţumirea este exportul produselor agricole care a crescut luna trecută. Premierul Ludovic Orban a spus: "Primesc semnale alarmante privitor la ce se întâmplă pe piaţa cerealelor. Nu ne putem permite să acceptăm ca, din lăcomie, unii proprietari de cantităţi de cereale să trimită la export şi să ne lase fără grâu. Trebuie să luăm măsuri foarte clare. Datele preliminare primite pentru luna martie, arată un adevărat dezmăţ în materie de cereale. Dacă este necesar, va trebui sa interzicem exporturile şi să facem rechiziţii ca să asigurăm necesarul de grâu până la următoarea recoltă".
Conform datelor prezentate de ministrul Agriculturii, Adrian Oros, în luna martie s-au exportat 700.000 tone de grâu, din cauza procedurii de avizare foarte scurtă, de numai 24 de ore. Acesta a spus că va pregăti toate actele necesare pentru interzicerea exporturilor de cereale şi pentru rechiziţionarea unor cantităţi suficiente pentru a asigura stocurile până la următoarea recoltă.
Tot la începutul şedinţei de guvern, prin prisma actualei pandemii Covid-19, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru a anunţat că astăzi şi mâine vor sosi la Bucureşti patru transporturi aeriene cu materiale şi echipamente medicale donate de guvernul Emiratelor Arabe Unite. Este vorba despre 3 milioane de măşti de tipul FFP2, 2,7 milioane mănuşi pentru examinare, 84.000 de mănuşi de protecţie, 37.000 combinezoane, 20.500 ochelari de protecţie. Echipamentele respective acoperă necesarul pentru următoarele 45 de zile, conform ministrului de resort.
1. Solidaritate, da nu in mod egal
(mesaj trimis de Radu în data de 10.04.2020, 06:16)
Aristocratia bugetara este solidara, insa cu salarii cu 50% mai mari decat cele din domeniul privat, cu tichete de vacanta si mini-vacante suplimentare, cu 75% din salarii insa doar pentru jumatate de luna si 100% din salariu pentru cealalta jumatate, si bineinteles, nu sunt solidari deloc si profesorii, care pretind ca muncesc in aceste zile, desi teoretic au "muncit" doar cam o treime dintre ei. Adevarata solidaritate. Cel mai rau e ca se va intampla ca in 2016 si va reveni la putere PSD, ba va mai iesi de la parnaie si Dragnea, fiindca multa lume nu va mai veni sa voteze fiindca nu va mai avea cu cine. S-au lamurit multi ca PNL e doar un pic mai bun decat PSD, dar nu cu prea mult, ca Barna e si el acelasi gen de politruc care stie sa se imbogateasca din fonduri publice UE, nu din fonduri publice romanesti, ca USR Plus este un partid care inca nu stie daca este de stanga sau de dreapta si care inca crede ca PSD este de stanga.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Functionar Public în data de 13.04.2020, 06:40)
Stimabile domn Radu, cred ca esti putin dezinformat cand faci asfel de afirmatii, iti recomand sa nu mai vizionezi Antena 3, duce la indobitocire, intr-o zi o sa crezi ca si ursul brun emigreaza in tarile calde . Personal duc in carca 3 departamente pe aceiasi leafa din lipsa de personal, nu avem nici femeie de servici, colegele mele fac curatenie si spala tualeta, o fi dezmat in unele locuri, nu neg, dar la noi nu e asa. Stimate domn, am avut sansa sa lucrez si in mediul privat si la stat, dumneavoastra poate nu,
din exterior lucrurile sunt roz in realitate nu e asa, nu stiu de ce unii considera ca la privat este obligatoriu intotdeauna ca angajatii sa castige dublu fata de angajatii de la stat, totusi nu uitati cand Boc a taiat salariile celor de la stat voi astia de la privat ati zis ceva atunci ?
2. fără titlu
(mesaj trimis de Rodica în data de 10.04.2020, 11:18)
Solidaritate???
Cum ramane cu gradatia de merit acordata unui procent de 16% din totalul cadrelor didactice, insemnand un spor de 25% din salariul de baza pe o perioada de 5ani?Cum ajunge o invatatoare sa obtina un venit net de 5100 lei, stand acasa,in timp ce functionarii intra 15 zile in somaj tehnic? In aceasta perioada ar trebui suspendate sau eliminate aceste sporuri.
2.1. dupa cu vrea GUVERNUL MEU (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.04.2020, 09:09)
cand se va vorbi de egalitate? PANA ATUNCI ASISTAM LA INVRAJBIREA OAMENILOR ASTFEL INCAT ACESTI PARLAMENTARI SA ISI CONTINUIE OPERA MAREATA. ADICA CEEA CE VREA RASUL
3. solidaritate diferentiata!
(mesaj trimis de popescu în data de 10.04.2020, 12:20)
Solidaritate si invatamantul! Vi se pare corect ca incepand cu femeia de serviciu, tot personalul auxiliar si pana la director de scoala sa stea acasa si sa ia 100% salar? Asta inseamna ca nu ar mai fi nevoie de ei nici dupa perioada asta critica!!! Sa stea domnilor acasa ca treaba merge. Daca cineva crede ca se face invatamant online, se insala amarnic!!!. Ma intreb atunci , daca si educatoarele, bonele, etc. fac lectii si se joaca cu copiii online?
Nu in ultimul rand ar fi cadrele medicale care nu au nici o treaba cu bolnavii infectati cu covid19. Acestia isi fac meseria obisnuita si li se da 75% bonus. De ce?
Pensionarii speciali sunt solidari????
Pensionarii care lucreaza la stat sunt solidari????
4. fără titlu
(mesaj trimis de Cornea în data de 12.04.2020, 12:58)
Atât de multă ură pe bugetari... !!!
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 13.04.2020, 09:08)
Se discuta despre solidaritate , dar in anul 2010 , cand bugetarii lucrau pentru 600 lei lunar, iar cei din privat aveau salarii duble sau chiar mai mari , atunci nimeni nu era soldar cu cel care lucra la stat.
Vi se pare corect ca , cei din invatamant sa stea acasa si sa ia 100 % salariu , spun ca lucreaza online dar cat timp lucreaza online - 2 ore? de ce atata ura impotriva bugetarilor , credeti ca avem salarii atat de mari ?
Nu avem salarii exorbitante asa cum cred unii , sa se stie ca nu toti bugetarii beneficiaza de minivacante suplimentare , nu am auzit de asa ceva pana acum cand citesc unele opinii .