PREMIERUL LUDOVIC ORBAN: Asumarea răspunderii guvernamentale - soluţia pentru abrogarea unor prevederi legislative nocive

GEORGE MARINESCU
Ziarul BURSA #Politică / 9 decembrie 2019

Asumarea răspunderii guvernamentale - soluţia pentru abrogarea unor prevederi legislative nocive

Agendă încărcată pentru membrii Guvernului: miniştrii cabinetului Orban vor aproba în următoarele zile două asumări guvernamentale pentru modificarea urgentă a unor prevederi din legile justiţiei şi din ordonanţa de urgenţă 114/2018.

Premierul Ludovic Orban a anunţat la sfărşitul săptămânii trecute că în şedinţa de Guvern de mâine va fi aprobată asumarea răspunderii pentru un prim pachet legislativ. Acesta va cuprinde prorogarea unor termene din legile justiţiei, aprobarea legii plafoanelor bugetare şi decontarea navetei elevilor.

Adoptarea rapidă a legii plafoanelor bugetare este necesară, conform şefului Guvernului, deoarece, acesta este un pas necesar prealabil dezbaterii şi aprobării de către Parlament a legii bugetului de stat şi legii bugetului asigurărilor sociale de stat.

Premierul Ludovic Orban a precizat: "După cum bine ştiţi, ne-am stabilit obiectiv ca, până la sfârşitul acestui an, să finalizăm procedura dezbaterii publice şi a adoptării legii bugetului de stat şi legii bugetului asigurărilor sociale de stat. Pentru a putea finaliza cele două proiecte de legi privind bugetele şi pentru a le putea înainta Parlamentului, avem nevoie de aprobarea legii plafoanelor. Ştiţi foarte bine că a existat o speţă la Curtea Constituţională, care a decis că legea bugetului de stat nu poate fi dezbătută şi aprobată în lipsa aprobării anterioare a legii plafoanelor".

În cadrul primei angajări de răs-pundere va fi cuprinsă şi prorogarea termenelor curpinse în legile justiţiei privitoare la pensionarea anticipată a magistraţilor, la trecerea de la completele de 2 la cele de 3 judecători şi la mărirea vechimii necesare pentru intrarea în magistratură, de la 2 la 4 ani.

"Este absolut necesară angajarea răspunderii, pentru că este obligatorie intrarea în vigoare a prorogării termenului de intrare în vigoare a acestor dispoziţii care riscă să arunce în aer func-ţionarea Justiţiei din ţara noastră, riscă să lase cetăţenii români fără un acces liber la justiţie, la actul de dreptate. Ne propunem ca anul viitor să abrogăm aceste prevederi; ele să nu mai existe, să nu ne mai pună în situaţia de a le proroga din nou pe final de an", a spus şeful Guvernului.

Premierul a arătat că Guvernul îşi va asuma răspunderea şi pe abrogarea OUG 51/2019, astfel încât Executivul să deconteze, prin intermediul consiliilor judeţene, naveta şcolară.

Ludovic Orban a spus: "Trebuie să ştiţi că, la ora actuală, există localităţi în care copiii, din cauza faptului că nu îşi permit să plătească cos-tul integral al biletului pentru trans-port, nu se duc la şcoală. OUG 51 a urmărit două scopuri perverse. La presiunea baronilor judeţeni ai PSD, ca să nu mai fie nevoiţi să plătească costurile aferente transportului pentru naveta copiilor, s-a decis desfiinţarea statutului de serviciu public a serviciului de transport intrajudeţean. Al doilea obiectiv pervers, a fost prelungirea licenţelor de transport intrajudeţean cu încă 4 ani, ignorând obligaţia de a organiza licitaţii pentru traseele intrajudeţene. Prin adoptarea rapidă a abrogării acestei ordonanţe va înceta actuala stare gravă pentru foarte mulţi copii, care se află acum în imposibilitate de a se duce la şcoală".

În cadrul celei de-a doua asumări a răspunderii guvernului, vor fi abrogate unele prevederi din OUG 114/2018.

Şeful Guvernului a declarat: "Ştiţi că ordonanţa se află în dezbatere în Camera Deputaţilor. Din veştile pe care le primesc de la comisiile din Parlament se pare că unii chiar vor să înrăutăţească unele prevederi existente în actul normativ. Ultima «ispravă» des-pre care am auzit este aceea a măririi plafonului pentru fantomaticul FDI(n.r. - Fondul pentru Dezvoltare şi Investiţii) la 15 miliarde. Este ceva de noaptea minţii; nu vă puteţi imagina. Ca atare suntem obligaţi, dacă vrem să repunem cât de cât lucrurile în normalitate şi să încetăm efectele prevederilor OUG 114/2018 asupra economiei, să ne angajăm răspunderea pentru acest lucru. Cu siguranţă într-o şedinţă ulterioară, nu în şedinţa de guvern de marţi".

Potrivit articolului 114 din Constituţie, Guvernul îşi poate angaja răs-punderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege. Guvernul este demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declaraţiei de politică generală sau a proiectului de lege, a fost votată în condiţiile articolului 113. Dacă Guvernul nu a fost demis potrivit alineatului (2), proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat, iar aplicarea programului sau a declaraţiei de politică generală devine obligatorie pentru Guvern.

În cazul formulării unor obiecţii la CCR, Curtea ar putea să stabilească un termen de judecată abia la începutul anului viitor, iar în acest context unele prevederi, cum este cea referitoare la reducerea vârstei de pensionare la 20 de ani de activitate, vor intra în vigoare. În această situaţie, Guvernul ar intenţiona să recurgă la soluţia ordonanţei de urgenţă.

Cert este că în cadrul celor două asumări de răspundere, nu se regăseşte şi legea privind alegerea primarilor în urma a două tururi de scrutin, act normativ dorit de parlamentarii USR, PNL şi Pro România, dar neagreat de cei ai UDMR.

Reprezentanţii UDMR au anunţat deja că, dacă guvernul Orban va modifica legea alegerilor locale prin asumarea răspunderii, atunci parlamentarii comunităţii maghiare vor fi nevoiţi să voteze o eventuală moţiune de cenzură la adresa Executivului.

Se pare că, din cauza fragilei majorităţi parlamentare pe care actualul guvern o are, premierul Ludovic Orban a fost nevoit să îşi reconsidere o parte dintre actele normative a căror adoptare şi-o va asuma în faţa Legislativului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb